x

22,5 mio. til Strandpromenade i Hjerting

Pressemeddelelse 16. marts 2010

Esbjerg Kommune og Realdania udsender nedenstående pressemeddelelse:

Esbjerg Kommune har på et byrådsmøde den 15. marts besluttet at bruge 13,5 millioner kroner på etableringen af en ny strandpromenade i Hjerting og nyt klubhus for Ho Bugt Sejlklub, og med finansieringen helt på plads, kan den nye 600 meter lange strandpromenade nu endelig blive en realitet.

Projektet er tegnet af fem arkitekter fra tegnestuen spektrum, hvis forslag vandt, da Esbjerg Kommune og Realdania tilbage i 2006 udskrev en åben arkitektkonkurrence for unge arkitekter under 40 år.

Den nye strandpromenade, som har været længe undervejs, vil blive et nyt vartegn for Esbjerg. Promenaden får både udsigtsplatform og bænke, og den kommer til at lede ned til stranden, hvor nye attraktioner skal højne oplevelsen af området. Der vil bl.a. komme klatre- og oplevelsespæle, flydende havplatform og havpool. Dertil kommer byggeriet af Ho Bugt Sejlklub, som også er designet til at passe ind i omgivelserne.

Realdania og Lokale- og Anlægsfonden har været med til at udvikle projektet, som de nu også støtter finansielt. I alt løber byggeriet af strandpromenaden samt et nyt klubhus for Ho Bugt Sejlklub op i 22,5 millioner kroner. Projektet støttes af Realdania med 7,6 mio. kr. (inkl. støtte til gennemførelse af arkitektkonkurrencen) og Lokale- og Anlægsfonden med 4,1 millioner kroner.

"Vi er utrolig glade for at have så kyndige samarbejdspartnere med i dette unikke projekt. Sammen er vi nu nået til punktet, hvor vi kan realisere et af vestkystens kommende varetegn.  Vi styrker området både som et turistmål, men også som et rekreativt område tæt på havet. Et sted, der er værd at opleve hele året rundt,” siger borgmester Johnny Søtrup.

Realdania har været koblet på projektet siden 2005, og var bl.a. med til at give unge arkitekter muligheden for at udforme strandpromenaden.

”Synergien mellem vandet, stranden og den nærliggende vej udnyttes til fulde, og der er ingen tvivl om at stedet bliver mange besøg værd, når det står færdigt, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania. - Det har været vigtigt for Realdanias engagement i projektet, at der var plads til innovative tanker, og at Esbjerg Kommune har været villig til at prøve nye veje af. Som demonstrationsprojekt kan Strandpromenaden være en god inspiration for andre steder i landet, der søger ideer til, hvordan man tilfører det ”ekstra”, som forøger herlighedsværdierne i vores by- og naturområder.

Lokale- og Anlægsfonden satser stærkt på projekter, der kan aktivere de danske kyststrækninger hele året rundt. I Lokale- og Anlægsfonden anser man projektet i Hjerting Strand for at være et fint eksempel på, hvordan en strand kan udnyttes til meget mere end sol og badning et par måneder om året.

”Med et projekt som dette opstår der liv på stranden hele året. Få steder vil kunne fremvise et strandprojekt, hvor arkitekturen har spillet en så stor rolle. Promenaden er et mønstereksempel på, hvordan der skabes nyt liv og nye aktiviteter langs kysten, og klubhuset er et visionært og praktisk bud på et nyt samlingssted for vandidrætsgrene,” siger Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden.

Vinderen af licitationen omkring opførelse af promenaden Chr. Brinck & Søn samt de mange håndværkere på klubhuset ser frem til at komme i gang med det fysiske arbejde. Det glæder formand for Teknik & Forsyningsudvalget Freddie H. Madsen.

”Igangsætningen markerer en vigtig milepæl i projektet. Flere års planlægning vil endelig blive realiseret, og det er noget alle involverede ser meget frem til. Kører alting efter planen, vil man kunne nyde strandpromenaden og alle dens faciliteter fra det nye år,” siger Freddie H. Madsen.