x

Unge arkitekter tegner ny strandpromenade i Esbjerg

Pressemeddelelse 19. april 2006

Fem unge arkitekter fra tegnestuen spektrum vinder arkitektkonkurrencen Esbjerg Strandpromenade. Den nye strandpromenade i Hjerting bliver et af vestkystens nye vartegn. ”Et sanseligt mesterværk” lyder det blandt andet fra en enig dommerkomité. Fonden Realdania og Esbjerg Kommune står i fællesskab for finansieringen af vinderprojektet. 

Onsdag den 19. april kl. 12.00 vil Esbjergs borgmester Johnny Søtrup overrække vinderpriser til modtagerne af 1., 2., og 3. præmierne på Esbjerg Rådhus, Torvegade 74, 6700 Esbjerg.

Strandpromenade bliver nyt vartegn
Den nyetablerede tegnestue spektrum vil med vinderforslaget sætte Esbjerg på landkortet med en ny strandpromenade langs Hjerting, der samtidig bliver et nyt vartegn for Esbjerg.

”Det vindende forslag vil gøre Strandpromenaden til et endnu større trækplaster for borgerne i den nye Esbjerg Kommune og for kommunens gæster. Forslaget viser en strandpromenade med sin helt egen karakter udført i smukke materialer, som passer til stedet, årstiderne og som uden tvivl vil tiltrække mange flere mennesker end i dag. I den nordlige ende – som afslutning på promenaden – vil vi nu også få et klubhus til glæde især for sejlsporten og vinterbaderne”, siger formanden for dommerkomitéen, Esbjergs borgmester Johnny Søtrup.

Direktør Hans Peter Svendler, Realdania, siger i anledning af offentliggørelsen af konkurrencens vindere: ”Det vindende projekt vil indpasse Strandpromenaden i helheden med vejen, vandet og de øvrige omgivelser. Som demonstrationsprojekt kan udviklingen af Strandpromenaden på den måde være en inspiration for andre steder i landet, der søger idéer til, hvordan man tilfører det ”ekstra”, som forøger herlighedsværdierne i vores by- og naturområder.”

En strandpromenade med mange funktioner
Udover en kilometer lang promenade i træ vil den nye strandpromenade indeholde en række pæle placeret i klynger – i sandet og vandet på strækningen. Pælene vil have mange funktioner og fungere som skulpturer, lyspæle, klatrestativer og måleinstrumenter for vind og vejr, slid, flod og ebbe. I den nordlige ende af promenaden vil der blive bygget en form for svømmebassin, der ’”omfavner” havet, mens en mole i den sydlige ende rækker ud til horisonten. Promenaden slutter med et udsigtsplateau på taget af et nyt sejlklubhus.

Unge arkitekter sætter Esbjerg på landkortet
Kun to af de fem vindere, Nathan Romero Muelas og Sofie Willems, er færdiguddannede arkitekter. Joan Raun Nielsen, Stine Christiansen og Kira Snowman er stadigvæk studerende på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Succesen får nu de fem til at starte tegnestuen spektrum:

”Vi er glade for at have vundet. Det er helt fantastisk, at der kommer en konkurrence for unge arkitekter. Vores projekt tager udgangspunkt i det særlige ved området og lader vinden og bølgerne ændre strandpromenaden igennem dagen og året. I vores projekt er det vejret og menneskerne, der aktiverer arkitekturen. Nu glæder vi os bare til at komme i gang med byggeprocessen, siger arkitekt MAA Sofie Willems fra spektrum.

En enig dommerkomité
Blandt 33 forslag er dommerkomitéen enige om at belønne forslaget fra den nyetablerede tegnestue spektrum. Begrundelsen fra dommerkomitéen lyder bl.a.:  

”Et sanseligt mesterværk, et underspillet og vellykket stykke landart. Flot gået!”

For yderligere information 
  • Direktør Hans Peter Svendler, Fonden Realdania, 7011 6666 
  • Borgmester Johnny Søtrup, Esbjerg Kommune, 7616 1000 og 2724 1200

Fakta

Udstilling af konkurrenceforslag
Alle forslag bliver udstillet på Esbjerg Rådhus, Torvegade 74, 6700 Esbjerg fra 19. april til 10. maj 2006. Mandag til fredag fra kl. 9.00 til kl. 15.00. Torsdag kl. 9.00 til 17.00. 

Udstillingen kommer til Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 København K 19. maj til 23. juni 2006.


Første danske arkitektkonkurrence for arkitekter under 40 år
Det er første gang i Danmark, at der afholdes en åben arkitektkonkurrence for arkitekter under 40 år. Konkurrencen er udskrevet af Esbjerg Kommune i samarbejde med Fonden Realdania med rådgivning fra Akademisk Arkitektforening, Lokale- og Anlægsfonden og DAC | Dansk Arkitektur Center.

Budget og finansiering

Arkitektkonkurrencen er finansieret af Fonden Realdania og har kostet 2 mio. kr. Udgifterne til realiseringen af strandpromenaden løber op i 10 mio. kr., som deles af Realdania og Esbjerg Kommune. Strandpromenaden forventes at stå færdig midt i 2007. 

Derudover forventes det, at Esbjerg Kommune og Lokale- og anlægsfonden støtter klubhusbyggeriet med hver 2 mio. kr. 


Vil du vide mere

Vinderne af Esbjerg Strandpromenade
Kontakt spektrum, arkitekt MAA Sofie Willems på 2443 7626 eller stud. ark. Kira Snowman på 2624 9094.
 
For pressebilleder mm.
Kontakt Morten Østergaard (DAC) på 3264 5486 moe@dac.dk, kommunikationskoordinator Søs Hansen (DAC) på 3264 5484 soes@dac.dk eller projektleder Anne Nørgaard Pagh (DAC) på 3264 5470 an@dac.dk

Esbjerg Kommune
Kontakt direktør for Teknik og Miljø i Esbjerg Kommune, Erik Brink på 7616 1300 eller overarkitekt i Esbjerg Kommune, Stig H. Eriksen, på 7616 1360.

AAs konkurrencesekretariat
Kontakt arkitekt MAA Anne-Mette Bølling på 3085 9016.

Prismodtagerne

1. PRÆMIE
Forslag 7/FF555 – DKK 110.000

Udarbejdet af:
spektrum v/ arkitekt MAA Nathan Jonas Romero Muelas og arkitekt MAA Sofie Paul Aamarusko Willems,
stud. ark. Joan Maria Raun Nielsen, stud. ark. Stine Christiansen og stud. ark. Kira Snowman

2. PRÆMIE
Forslag 19/MM773 – DKK 90.000

Udarbejdet af:
MAPT v/ Arkitekt MAA Mads Møller, arkitekt MAA Anders Lendager og arkitekt MAA Kaspar Larsen

3. PRÆMIE
Forslag 3/AB200 – DKK 70.000

Udarbejdet af:
TRANSFORM v/ arkitekt MAA Lars Bendrup i samarbejde med TOFT Arkitektur v/ arkitekt MAA Anders Høyer Toft. Team: stud. ark. Maria Thye-Petersen, arkitekt Yukako Yamashita, konsulent: arkitekt MAA Tom Nielsen og ingeniør: COWI v/civilingeniør Stig Balduin Andersen

INDKØB
Forslag 12/BR105 – DKK 20.000

Udarbejdet af:
Copenhagen office v/ arkitekt MAA Tanja Marie Jordan, Femmes Regionales v/ arkitekt MAA Rikke Kirstine Larsen og stud. ark. Kristian Bartholin Holm

INDKØB
Forslag 23/PV180 – DKK 20.000

Udarbejdet af:
Arkitekt MAA Per Ebbe Hansson, arkitekt, landskabsarkitekt MAA MDL Anne-Kirstine Galmar, kunsthistoriker Louise Banke Kristensen, landskabsarkitekt Lars Engtofte Alslund Poulsen og Jens Peter Brinck Linnet, marinebiolog Christina Marie Berglind

INDKØB
Forslag 30/OY333 – DKK 20.000

Udarbejdet af:
Arkitekt RIBA Oliver Schulze, landskabsarkitekt Anna Englund, landskabsarkitekt Anders Kling, landskabsarkitekt Sofia Nylén og landskabsingeniør Alf Orvesten

INDKØB
Forslag 16/KS221 – DKK 20.000

Udarbejdet af:
Arkitekt MAA Karen Stub Christensen, arkitekt MAA Signe Høyer Frederiksen og arkitekt MAA Kristine Holter-Andersen