x

"Et sanseligt mesterværk" – "Vestkystens nye vartegn"

Pressemeddelelse 19. maj 2011

Disse var blot nogle af ordene, som Esbjergs nye strandpromenade i Hjerting fik med på vejen, da dommerkomiteen i sin tid valgte spektrum arkitekters forslag som vinder ud af 33 indkomne forslag.

Og nu står den her. Klar til at blive indviet lørdag den 28. maj kl. 13.00.

En 660 m lang træpromenade strækker sig nu fra Hjerting Badehotel i syd til et nyopført sejlerklubhus mod nord. Trapper, ramper, tribune og en udsigtsplatform giver adgang til stranden, hvor man kan soppe ud til en havplatform, klatre og dyrke forskellige aktiviteter på de opstillede aktivitets- og oplevelsespæle og bade i en stor ny havpool. En pool som forsynes med frisk vand som hentes 150 m ude i Ho Bugt.

Projektet er tegnet af spektrum arkitekter, hvis forslag vandt, da Esbjerg Kommune og Realdania tilbage i 2006 udskrev en åben arkitektkonkurrence for unge arkitekter under 40 år.

Konkurrencen skulle vise, hvordan det var muligt at udvikle de herlighedsværdier, stranden tilbyder på en måde, så de indgår i et mere aktivt samspil med omgivelserne. Stranden skulle være et trækplaster med en dynamisk strandatmosfære, hvor der er plads til at lege, motionere, spise is, promenere, at være sammen med familie og venner eller blot at være til stede.

Hvorvidt det er lykkedes kan nu konstateres ved selvsyn, hvor næsten 6 års arbejde med planlægning, projektering og anlægsarbejde er slut. 

”Strandpromenaden i Hjerting er nyskabende både i indhold og formål. Området fremstår nu som et attraktivt udflugtsmål for både indbyggere og turister. Hvert besøg vil være en enestående oplevelse, da vejret, vinden og vandet hele tiden skifter og viser sig fra nye sider. I al beskedenhed så er Esbjerg Kommune og Realdania i samarbejde lykkedes med at skabe et af vestkystens nye vartegn,” siger Borgmester Johnny Søtrup, Esbjerg Kommune.

Realdania har været koblet på projektet siden 2005, og var bl.a. med til at give unge arkitekter muligheden for at udforme strandpromenaden.

”Synergien mellem havet, stranden og de nærliggende omgivelser udnyttes til fulde,” siger Marianne Kofoed, projektleder i Realdania. – ”Det var vigtigt for Realdanias engagement i projektet, at der var plads til innovative tanker, og målet var også en strandpromenade, der kunne måle sig internationalt i originalitet og ide og dermed være til inspiration for udvikling af andre bynære strandområder. Som demonstrationsprojekt kan Strandpromenaden være en god inspiration for andre, der søger ideer til, hvordan man tilfører det ”ekstra”, som forøger herlighedsværdierne i vores by- og naturområder.”

Indvielsen vil blive fejret med taler af blandt andet Borgmester Johnny Søtrup og projektleder Marianne Kofoed, Realdania samt med en række aktiviteter på stranden og i vandet. Der vil således blandt andet være både opvisning i beachvolley og demonstration i brug af klatrepæle.

Efter den officielle del af indvielsen byder Esbjerg Kommune frem til kl. 15.30 på en gratis forfriskning.

Fakta

I alt har strandpromenaden kostet 16,2 mio. kr.

Klubhuset som er opført samtidigt med promenaden med støtte fra Lokale og Anlægsfonden har kostet 6,3 mio. kr.

Den samlede anlægsudgift til hele projektet beløber sig således til 22,5 mio. kr.

Realdania har støttet projektet med 7,6 mio. kr.

Herudover ombygger og renoverer Esbjerg kommune i 2012 gaden langs promenaden for ca. 5 mio. kr.