x

Nu bliver første spadestik taget til Hospice Søndergård

Pressemeddelelse

10. juni 2009

Efter mange timer med planlægning, tegninger, ideer og visioner kan Hospice Søndergård i Måløv, vest for København, endelig sætte spaden i jorden, og på tirsdag 16. juni tage det første spadestik til opførelsen af et nyt hospice.

Det første spadestik til Hospice Søndergård fejres tirsdag 16. juni 2009 kl. 16 på byggegrunden, Tueholmen 6 i Måløv. Byggeriet af hospicet går i gang umiddelbart efter det første spadestik er taget og forventes at stå klar til brug i juni 2010.
 
De fysiske rammer for det kommende Hospice Søndergård bliver fra starten tænkt som en vigtig del af den palliative hospice-behandling. Hospice Søndergård bliver et eksempel på, hvordan et arkitektonisk velgennemtænkt byggeri kan være med til at give ekstra kvalitet til hospice-arbejdet.
 
”Meget professionelt udført”. Sådan lød bedømmelsesudvalgets overordnede beskrivelse af det forslag, der vandt totalentreprisekonkurrencen om udformningen af det kommende hospice, og det er da også med spænding, at Erik Ross Pedersen, formand for Hospice Søndergård, ser frem til at arbejdet nu går i gang.
 
”Med Hospice Søndergård når vi i Region Hovedstaden op på de 56 sengepladser, som den gældende lovgivning har fastsat – og det er på høje tid,” siger Erik Ross Pedersen.  ”Det har ikke været nogen nem proces, først og fremmest, fordi finanskrisen gjorde den oprindelig planlagte finansiering umulig. Heldigvis valgte OK-Fonden at træde ind som bærer af det nye hospice. Kun derved blev det muligt at realisere planen. Nu kan vi så gå i gang til gavn for de mange borgere i regionen, der gerne vil kunne slutte livet smukt og værdigt i gode fysiske omgivelser og hjulpet af mennesker, der er dedikeret til deres arbejde.”
 
At finde en velegnet grund til opførelse af et hospice i hovedstadsområdet gav anledning til mange overvejelser og flere muligheder blev drøftet, før valget faldt på grunden i Søndergårdsområdet og dermed et samarbejde med Ballerup Kommune.
 
”Vi har i Ballerup Kommune oplevet en ægte interesse og lydhørhed omkring vores projekt,” siger Erik Ross Pedersen. ”Samarbejdet med kommunen har i hele forløbet været både professionelt og fleksibelt med stor forståelse for projektets intentioner og arkitektur.”

Hospice Søndergård bliver bygget efter principperne i ”Program for Det Gode Hospice”, som er udviklet på initiativ af Realdania. Et program der sætter fokus på hvordan arkitekturen og dermed de fysiske rammer kan understøtte hospicefunktionen.
 
“Vi ønsker med programmet og vores involvering i Hospice Søndergård at sætte fokus på, hvor vigtigt det er, at de gode intentioner bag hospice-filosofien smelter sammen med udformningen af de konkrete fysiske rammer,” siger Marianne Kofoed, projektleder i Realdania. – ”Hospice Søndergård vil blive et fint eksempel på hvordan arkitekturen kan understøtte den menneskelige omsorg i en svær tid.”
 
Realdania har støttet udviklingen af Hospice Søndergård med 8 mio. kr. Totalentreprise-summen lyder på 30,3 mio. kr. ekskl. moms. Bag byggeriet står et team bestående af AH Byg A/S (entreprenør), Henning Larsen Architects (arkitekt) og Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma, Anders Christensen Rådgivende Ingeniører og Cand. Psych. Maria Damsholdt (ingeniør).
 
I forbindelse med 1. spadestik udstilles projektet for Hospice Søndergård i forhallen på Ballerup Bibliotek fra den 16. juni.
 
Fakta
Hospice Søndergård har 14 senge og er på ca. 1800 m2. Hospicet ligger i en tæt bymæssig sammenhæng tæt på S-tog og store trafikveje, men er samtidig smukt
placeret ved en lille sø. Hospicet bliver bygget op som en fortolkning af en traditionel gård. En bygning med et robust ydre og et overraskende og mildt indre. Et murstenshus med blomstrende træbeklædte gårdhaver. Gårdens længer er tilført nogle knæk, som giver gode rationelle arbejdsgange samt overblik. En varieret grøn sansesti binder huset sammen med parken og søen. Huset er disponeret så det rummer en række dybe nicher, hvor der bliver plads til blandt andet, private overdækkede terrasser med søudsigt. 

Yderligere oplysninger
Erik Ross Pedersen, Hospice Søndergård, tlf. 40 50 88 01
Marianne Kofoed, projektleder i Realdania, tlf. 70 11 66 66