x

Hospice Søndergård indvies 20.10.2010, kl. 20:10 af bl.a. Lone Hertz

Pressemeddelelse

19. oktober 2010

Efter 5 års arbejde er Hospice Søndergård klar til indvielse. Hospice Søndergård er støttet af Realdania, tegnet af Henning Larsen Architects og opført af Totalentreprenør AH Byg A/S.

test

Hospice Søndergård, der er tegnet af Henning Larsen Architects, er et helt nybygget hospice beliggende i den nye spændende bydel, Søndergård i Måløv. Hospice Søndergård er opført med støtte fra Realdania som et demonstrationsprojekt for det udarbejdede “Program for Det Gode Hospice”.

Hospice Søndergård har endvidere modtaget støtte fra Tryg Fonden.

Indvielsen af Hospice Søndergård vil blive foretaget ved formand for Hospice Søndergård, Erik Ross Pedersen. Herudover vil der være taler af Hospicechef Lise-Lotte Andersen, Ballerups borgmester Ove E. Dalsgaard og projektleder ved Realdania Marianne Kofoed. Endvidere vil skuespiller Lone Hertz læse et eventyr.

Hospicechef Lise-Lotte Andersen udtaler, ”Det bliver utroligt spændende endeligt at komme i gang med vores egentlige opgave, efter en dejlig lang intensiv introduktions periode. Vi har et fantastisk kompetent og engageret personale, der glæder sig til at byde de første beboere velkommen og tage disse smukke rammer i brug.”

Hospice Søndergård har plads til 14 beboere og er klart og enkelt opdelt efter husets overordnede funktioner – således er fælles opholdsarealer og personalefaciliteter placeret nær indgangen, således at alle boligerne opnår den størst mulige privatsfære.

Nord for Hospice Søndergård ligger en lille sø og alle beboerstuerne er placeret så der er udsigt til søen. Der er lagt vægt på at skabe et hjemligt miljø og hver beboer kan præge sin 36m2 møblerede bolig, så den falder i beboerens individuelle smag.

“Med Hospice Søndergård har vi vist, hvordan arkitekturen kan indgå i hospicetanken og skabe de bedst mulige fysiske rammer,” siger Marianne Kofoed, projektleder i Realdania, og fortsætter: ”Her er der skabt et byggeri, som giver den oplevelse af tryghed, ro og nærvær, der er så vigtig for livskvaliteten i den sidste tid.”

Hospice Søndergård er en selvejende institution under OK-Fonden, der er en nonprofit organisation med virke indenfor plejehjem, psykiatriske tilbud, senior boliger og hospice.

Hospice Søndergård åbner for beboere den 25. oktober 2010.  

 

Fakta

Hospice Søndergård

Hospice Søndergård har 14 pladser og er på ca. 1740 m2. Hospicet ligger i en tæt bymæssig sammenhæng tæt på S-tog og store trafikveje, men er samtidig smukt placeret ved en lille sø, og indgår i Ballerup Kommunes overordnede plan, Måløv Aksen, der ligeledes er støttet af Realdania.

Hospicet er bygget op som en fortolkning af en traditionel gård. En bygning med et robust ydre og et overraskende og mildt indre. Et murstenshus med blomstrende træbeklædte gårdhaver. Gårdens længer er tilført nogle knæk, som giver gode rationelle arbejdsgange samt overblik. En varieret grøn sansesti binder huset sammen med parken og søen. Huset er disponeret så det rummer en række dybe nicher, hvor der bliver plads til blandt andet, private overdækkede terrasser med udsigt til den nærliggende sø.

Det Gode Hospice i Danmark

Realdania vil med kampagnen Det Gode Hospice undersøge og vise, hvordan arkitekturen og de fysiske rammer kan spille sammen med hospicefunktionen og dermed være med til at understøtte den menneskelige omsorg i en svær tid.

Kampagnen er båret af et ønske om at skabe fornyelse i det danske institutionsbyggeri. Målet er at få rammer, indhold og behov til at smelte sammen i enhed, som både menneskeligt, fagligt og arkitektonisk støtter op om de mennesker, der skal bruge hospice, dvs. patienter, pårørende, frivillige og personale.

Der er udarbejdet en rapport, Programmet for Det Gode Hospice i Danmark, som påviser det potentiale, der ligger i at arbejde bevidst med udformningen af de fysiske rammer, så disse fungerer som et aktivt element, der er med til at forhøje livskvaliteten for patienter og deres pårørende ved livets afslutning. Samtidig kan de fysiske rammer også understøtte det vidensintensive arbejde, der bliver udført af de ansatte ved hospice og i de palliative teams.