Velbevaret middelalderruin
Ved foden af Nationalpark Mols Bjerges bakkede istidslandskab ligger Kalø Slotsruin på en banke i Kalø Vig. Ruinen er en af Danmarks bedst bevarede middelalderborge og er beviset på et tidligere kongeslot, grundlagt af Erik Menved i starten af 1300-tallet. Borgen blev placeret på en ø i vigen som blev landfast gennem opførelsen af en dæmning, og Kalø er et eksempel på, hvordan mennesket har udnyttet den landskabelige situation til fulde.
I starten af forrige århundrede startede Nationalmuseet et større restaureringsarbejde for at sikre resterne af borgen, og i løbet af de næste 100 år blev slotsruinen genstand for flere restaureringsarbejder. I det kommende år kan Kalø Slotsruin fejre 700 års fødselsdag.
Kalø Slotsruin er en af Danmarks bedst bevarede middelalderborge, og blev grundlagt af kong Erik Menved i starten af 1300-tallet. I dag er ruinen et yndet udflugtsmål, og nu er en ny dimension blevet tilføjet til oplevelsen af områdets spektakulære landskab og ruinens 700 årige historie.
Den gode udsigt
Med en nænsomt placeret trappe op gennem slotstårnet er det blevet muligt at komme op i højden, og fra tårnets åbninger kan man nyde udsigten til tre karakteristiske danske landskabstyper – havet, stranden og strandengen. Desuden er hele ankomsten til området blevet løftet, så oplevelsen kan stå mål med Kalø Slotsruins store kulturhistoriske kvaliteter.
Den nye trappe er udført på en måde, så den kan tages ned igen uden at efterlade varige spor på den gamle middelalderborg.
MAP Architects og MAST-Studio var arkitekter på projektet og Marco Mercuri og Vision + var underrådgivere.
Kalø Slotsruin indgår i vores kampagne Stedet Tæller.