x

Fremtidens oplevelseslaboratorium på vej til Frederiksberg

Pressemeddelelse 2. februar 2010

Pressemeddelelse udsendt af Frederiksberg Kommune: Borgerne på Frederiksberg og i resten af hovedstadsområdet kan se frem til et levende, mangfoldigt og nytænkende mødested. Sådan lyder vurderingen, efter at Frederiksberg Kommune, Realdania og Lokale- og Anlægsfonden nu har udvalgt de tre koncepter, som går videre i projektkonkurrencen om fremtidens kultur- og bevægelseshus på Frederiksberg.

Et levende og oplevelsesorienteret laboratorium med nytænkende rammer for sundhed, kultur og bevægelse. Sådan lyder oplægget til fremtidens kultur- og bevægelseshus, som Frederiksberg Kommune opfører i samarbejde med Realdania og Lokale- og Anlægsfonden.

46 teams søgte i sommeren 2009 om at blive prækvalificerede til at byde på det nytænkende hus. Seks teams slap igennem nåleøjet og gav hver deres forslag til et overordnet koncept for det kommende byggeri. Nu er tre teams valgt ud til at arbejde videre med ideerne og udfolde visionerne for såvel arkitekturen som indhold og brugerinddragelse. I juni 2010 findes en vinder blandt de tre udvalgte teams.

Kultur- og bevægelseshuset, som indtil videre har arbejdstitlen KU.BE, skal give plads til et varieret udbud af idrætsformer, inspirerende kunst og sundhedstilbud. Samtidig skal det være et levende mødested, hvor mange forskellige mennesker samles.

Det bliver et miljørigtigt hus, som kommer til at fungere som et vartegn i Flintholmområdet på Frederiksberg. De udendørs rammer skal på banebrydende vis sikre sammenhængs­kraften mellem husets aktiviteter og lokalområdet.

”Jeg er glad for den store interesse for projektet og de mange sprudlende ideer, som vi har set her i første fase af konkurrencen. Det lover godt. Arkitekterne har indtil videre gjort deres for, at projektet kan blive en kulturel dynamo i kvarteret omkring Flintholm. Borgere og fremtidige brugere på Frederiksberg og i resten af Hovedstadsområdet har virkelig noget at se frem til”, udtaler Borgmester på Frederiksberg, Jørgen Glenthøj.

Hans Peter Svendler, direktør i Realdania hæfter sig ved, at der er stor mangfoldighed og mange fine bud i konkurrencens første runde. ”Det er et meget nytænkende hus, vi er i gang med at skabe. De traditionelle sportshaller og medborgerhuse skal have et visionært og dynamisk sidestykke, der kan pege ind i fremtiden og vise vejen for integration af bevægelse, kultur og leg. Med de tre forslag, vi har valgt ud, står vi med nogle meget spændende og lovende bud på, hvordan vi får gjort visionen om fremtidens kultur- og bevægelseshuse til virkelighed.”

Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, lægger også vægt på de nyskabende elementer i projektet. Han udtaler: ”I konkurrencens anden fase handler det om at finde visionære bud på, hvad fremtidens fyrtårn indenfor kultur- og bevægelseshuse kan rumme og hvordan man skaber et dynamisk, urbant udeliv omkring det. For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at det sker i samarbejde med de kommende brugere.”  

De tre teams, som går videre i konkurrencen, er:  

  • 3XN A/S (totalrådgiver)
    Leif Hansen/Orbicon (rådgivende ingeniører)
    Konsulenter:
    DGI-Huse og Haller (sportskonsulent)
    Hotel Pro Forma (kunstnerisk konsulent) 

  • Dorthe Mandrup Arkitekter ApS (totalrådgiver)
    Peter Holst Arkitektur og Landskab (landskabsarkitekt)
    EKJ Rådgivende Ingeniører (ingeniør)
    KanEnergi A/S (energi)
    DGI-Huse og haller (idræt)
    Jac studios (kunst og kultur)
    ALS Research (brugerinddragelse) 

  • MVRDV b.v (totalrådgiver)
    ADEPT (arkitekt)
    Søren Jensen (ingeniør)
    SLA (landskabsarkitekt)
    Konsulenter:
    Max Fordham (bæredygtighed)
    Duck Sceno (scenografi og iscenesættelse)
    Imitio (brugerinddragelse)
    Winie Ricken - Learningspaces (rum og bevægelse)