x

Kunstbygningen Filosoffen i Odense får nyt liv

Pressemeddelelse 19. marts 2013

Filosoffen skal have mere ud af sin attraktive beliggenhed ved åen og tæt på Odense centrum. En enig dommerkomité i arkitektkonkurrencen ”Kunstbygningen Filosoffen” peger på Team EBD med Erik Brandt Dam i spidsen, som dem der skal modernisere kunstbygningen og skabe nye rekreative muligheder omkring den.

Odense Kommune og Realdania udskrev i 2012 i samarbejde en arkitektkonkurrence for at give Kunstbygningen Filosoffen nyt liv. Fire teams kvalificerede sig i arkitektkonkurrencen, og 19. marts afslørede formand for dommerkomitéen, by- og kulturrådmand Steen Møller, vinderen.

Det bliver Team EBD, som skal løfte opgaven med at modernisere Filosoffen og styrke bygningens funktioner og dens nære arealer for at gøre området til et levende og attraktivt bymiljø for borgere og turister. Team EBD er:

  • ERIK BRANDT DAM arkitekter ApS
  • Bisgaard Landskabsarkitekter ApS
  • MOE & BRØDSGAARD A/S, Rådgivende Ingeniører

”Det har været en rigtig spændende proces at være med til at udvælge en vinder blandt fire meget kvalificerede bud på et moderne og attraktivt kultursted i dejlige omgivelser. Bedømmelsesudvalget har fundet en meget kvalificeret vinder i Team EBD. Deres forslag løfter kunstbygningen, tilfører området omkring bygningen endnu mere værdi og kan tiltrække flere gæster til både udstillinger og mere uformelt ophold i bygningen og udenfor bygningen”, siger by- og kulturrådmand Steen Møller.

Team EBDs forslag fremstår samlet set af høj kvalitet og med en overbevisende nyfortolkning, der respekterer det oprindelige hus.

”En af kvaliteterne ved vinderforslaget er, at det har stor respekt for det oprindelige hus, som er tegnet af Hanne Kjærholm. Teamet har opnået en meget fin balance mellem nyt og gammelt, så bygningen er moderniseret og forandret, men alt sker i Hanne Kjærholms ånd. Det nye Filosoffen fremstår som et nyt samlet hele, og vil uden tvivl give et løft til kulturlivet og styrke Odense by, siger Karen Skou fra Realdania.

Vinderteamet har også løst opgaven med, hvordan områdets mindre bygninger samles med Kunstbygningen, og hvordan der skabes en ny inviterende plads, der kan spille sammen med Saabyes Stryg.

”Jeg er især glad for den måde, hvorpå Odense Aafart bliver en del af den nye kunstbygning. Det betyder også, at der nu er plads til at udnytte rummet mellem kunstbygningen og åen til rekreative formål til fordel for både gæster i Filosoffen og til Aafarten. Odenseanerne får endnu et smukt, funktionelt og grønt rum, siger Steen Møller.

Bygge- og anlægsarbejderne forventes igangsat i efteråret 2013 og afsluttet i det sene forår 2014.

FAKTA

Ombygningen af Kunstbygningen Filosoffen er en del af Kulturstrategien (2005).

Øvrige projekter i Kulturstrategien:

  • Kulturmaskinen
  • Magasinet
  • Farvergården
  • Grønnegade
  • Innovationens Hus (”Stjerneskibet”)
  • Gråbrødre Plads

Projektet har en økonomisk ramme på knap 12 millioner kroner

De fire teams som deltog i konkurrencen var:

 
ERIK BRANDT DAM arkitekter ApS

BISGAARD LANDSKABSARKITEKTER ApS

MOE & BRØDSGAARD A/S Rådgivende Ingeniører

CREO ARKITEKTER A/S

Schul landskabsarkitekter aps

Rambøll Danmark A/S


SLA

AART ARCHITECTS A/S

Rådgivende ingeniører Lars Kiilerich-Hansen


Tegnestuen vandkunsten a/s

Marianne Levinsen Landskab ApS

Oluf Jørgensen A/S, Rådgivende Ingeniørfirma