x

Hernings HEART indvies den 9. september

Pressemeddelelse 3. september 2009

Herning Museum of Contemporary Art udsender i samarbejde med Herning Kommune og Realdania følgende pressemeddelelse: Onsdag den 9. september slås dørene for første gang op til Hernings nye kunst-centrum, HEART, Herning Museum of Contemporary Art. HEART bliver hjemsted for Herning Kunstmuseum, Ensemble Midtvest og Socle du Monde. Byggeriet er tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl og finansieret af blandt andre Realdania og Herning Kommune.

Herning har i mange år været et flagskib inden for kunst og kultur, og det nye HEART understreger byens betydning som central, kulturel formidler i Midt- og Vestjylland.

"Store kulturinstitutioner og et godt og mangesidet kulturliv, der samarbejder med det lokale erhvervsliv, har siden 1960'erne været med til at gøre Herning og Midt- og Vestjylland til en attraktiv egn. Med HEART får byen og egnen mere af det, som byens kunstmuseum altid har stået for," siger Hernings borgmester Lars Krarup og fortsætter: "HEART er et væsentligt skridt fremad for Hernings udvikling som en by, der ikke er bange for at lade kunst, kultur og erhverv arbejde sammen."

Et moderne kunstmuseum

Herning Kunstmuseum har tradition for at udfordre sine gæster med overraskende udstillinger af moderne samtidskunst. For museumsdirektør Holger Reenberg er overraskende oplevelser for publikum helt centralt: "Vores ambition er at være et hus, der åbner sig mod verden og publikum med en venlig og imødekommende ramme. Vi vil gerne i dialog med publikum og give mulighed for at opleve den store og nogle gange svære kunst. Her skal man kunne hente noget, man ikke kan få andre steder i sin tilværelse!"

Den ambition gælder ikke kun kunstudstillingerne, men også muligheden for utraditionelle samarbejder mellem billedkunst og musik, som de fælles fysiske rammer for HEART og Ensemble MidtVest nu giver et rigtig godt grundlag for.

Optimale rammer for internationale særudstillinger

De nye rammer giver også mulighed for at tiltrække internationale særudstillinger. HEART huser nemlig verdens største samling af den italienske koncept-kunstner Piero Manzonis værker, og den kan nu udveksles med andre udenlandske museers værker i de nye, moderne rammer. Manzoni-samlingen har tidligere blandt andet været udlånt til Guggenheim og Moma i New York og Louvre i Paris.

Manzoni tiltrak international arkitekt

Det var da også Manzoni-samlingen, der fik den amerikanske arkitekt Steven Holl til at interessere sig for planerne om et nyt kunstmuseum i Herning. Holl er kendt for byggerier, som er i samklang med den lokale kontekst og for et integrere lyset på en nytænkende og legende måde, hvilket også er tydeligt i det nye HEART. Steven Holl er en af de mest efterspurgte arkitekter i øjeblikket, med tegnestuer i New York og Beijing. Han har modtaget adskillige arkitekturpriser, blandt andet Alvar Alto-medaljen. Mest kendt er han for KIASMA - Helsinkis museum for samtidskunst. Steven Holl vandt også arkitektkonkurrencen om Marmormolen i København.

Stor støtte til HEART

Realdania, som støtter projekter inden for det byggede miljø i Danmark, har sammen med Herning Kommune og en række andre sponsorer bidraget til at gøre det store byggeprojekt i Herning til virkelighed: "HEART er visionært kultur-byggeri, som vil give publikum mulighed for at møde moderne kunst og musik i arkitektoniske rammer i verdensklasse. HEART bliver også uden tvivl en dynamo for samspillet mellem kultur og erhverv i det midt- og vestjyske til gavn for hele regionen," siger direktør i Realdania Hans Peter Svendler.