Nyt multifunktionelt landsbyhus slår dørene op i Gyrstinge
Den 4. september åbner Gyrstinges nye landsbyhus med idrætshal, vandrerhjem, forsamlingshus, fitness center og mange andre faciliteter. Dermed går en gammel drøm i opfyldelse for det lille lokalsamfund.
Når Gyrstinges nye landsbyhus den 4. september slår dørene op, bliver det som hele lokalsamfundets hus.
”Rigtig mange har været med, og det har krævet en stor arbejdsindsats af de lokale beboere at få landsbyhuset op at stå”, fortæller formanden for Landsbyhuset Jens Andersen.
Ideen bag landsbyhuset har været at skabe et nytænkende samlingssted for lokalsamfundets ca. 850 beboere. Ikke blot en idrætshal eller et forsamlingshus, men et nytænkende og fleksibelt multihus, der på tværs af alder, køn og interesser kan bruges til både motion, fest, kultur, naturoplevelser og leg. Resultatet er blevet et hus, der ud over en idrætshal omfatter vandrerhjem, forsamlingshus, fitness center, mødelokale, legerum for børn og teltplads.
Også arkitektonisk er der tænkt nyt. Landsbyhuset er fyldt med skæve vinkler. Vinduerne er i forskellig størrelse og sidder spredt i forskellig højde, facaderne er delvis i glas og delvis i sorte aluminiumsplader, og der er frit udsyn fra det ene aktivitetsområde til det andet. Sammen med mange andre detaljer, gør det huset til en smuk og funktionel enhed.
Jens Andersen peger på, at det nye landsbyhus vil få stor betydning for Gyrstinge: ”Huset vil være med til at bevare sognet som et levende lokalsamfund. Derudover vil de muligheder og fælles arbejdsopgaver, der er i huset, styrke de indbyrdes relationer imellem beboerne, siger han og håber, at landsbyhuset kan få endnu flere til at flytte til og dermed styrke landsbylivet.”
Grunden, som landsbyhuset er bygget på, har Ringsted Kommune stillet til rådighed. Herudover bidrager kommunen med 5,6 mio. kr. Borgmester Niels Ulrich Hermansen udtaler:
”På vegne af Ringsted Byråd vil jeg ønske borgerne i Gyrstinge rigtig hjertelig tillykke med Landsbyhuset. Ringsted Kommune er glad for at have været en af de mange fødselshjælpere til dette unikke projekt, som Gyrstinge med rette kan være stolt over. Gennem mange år har der været en forbilledlig lokal opbakning til Landsbyhuset, og borgerne i Gyrstinge har ydet en fantastisk indsats – uden hvilken intet havde kunnet gennemføres. Nu ser vi alle frem til, at kultur- og fritidslivet i Gyrstinge bliver styrket, og at Landsbyhuset i det hele taget bliver et dejligt mødested for alle i Gyrstinge.”
Lokale- og Anlægsfonden har støttet projektet med 4 mio. kr. Fonden støtter kun nytænkende byggerier med stor arkitektonisk værdi, der kan inspirere andre bygherrer til lignende projekter.
”Landsbyhuset kan blive et landsdækkende begreb for små byer på samme måde som forsamlingshuset var det i gamle dage. I Gyrstinge har vi støttet og medvirket til at udvikle landets første landsbyhus, der både fungerer som områdets samlingssted og samtidig rumme lokale aktiviteter inden for idræt og kultur,” siger Torben Frølich, direktør for Lokale- og Anlægsfonden.
Hos Realdania, som støtter landsbyhuset med 2,5 mio. kr., er man glade for at kunne hjælpe de lokale ildsjæle med at virkeliggøre et projekt, der nytænker landsbyens samlingssted.
”Landsbyhuset er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan tænke arkitektur og indhold sammen i et hus, som samler bevægelse, kultur og sociale aktiviteter. Med sine mange tilbud vil huset fange alle aldersgrupper og tilskynde til motion, fælles samvær og sund livsstil. Jeg er sikker på, at Landsbyhuset bliver præcis det levende og dynamiske sted, som Gyrstinge har ønsket sig, og at huset vil kunne inspirere mange andre landsbyer,” siger projektleder Astrid Bruus Thomsen, Realdania.
I alt løber byggeriet op i 17,8 mio. kr. Heraf er 1 mio. kr. samlet ind af de lokale ildsjæle. Ud over støtten fra Ringsted kommune, Lokale- og Anlægsfonden og Realdania, har EU støttet med 0,5 mio. kr., LAG-Ringsted (landdistriktsmidler) med 0,35 mio. kr. og Friluftsrådet med 40.000 kr. Desuden har DGI ydet et rentefrit lån til byggeriet.