x

Kræftrådgivningen i Roskilde præmieret som årets byggeri i 2015

Pressemeddelelse 27. november 2015

Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur præmierer den 27. november Kræftrådgivningen i Roskilde som Årets Byggeri 2015.

Roskilde Kræftrådgivning er en ud af foreløbig seks kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse og Realdania har opført i tilknytning til de store kræftbehandlende sygehuse i Danmark. Huset er tegnet af arkitektfirmaet Adept. 

Kræftrådgivningen ligger på Gormsvej 15 i et villakvarteret fra begyndelsen og midten af nittenhundredtallet. Arkitekturen i rådgivningscentret er moderne, men med traditionelle bygningstræk. 

Rådgivningen i Roskilde består af tre huse, der flettes ind i hinanden. Man kommer ind i huset fra Gormsvej og modtages i et rummeligt vindfang, der fører ind i husets hjerte – kaldet Livsrum. Et lyst og højloftet fællesrum med et køkken samt reoler fra gulv til loft. Det er et rum, der inviterer indenfor og fører videre ind i de andre rum med værksted, bibliotek, lounge, samtale- og træningsrum. 

I sin begrundelse for præmieringen siger Bent Oslev fra Lokalforeningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskilde bl.a.:
”De moderne arkitekturtræk ses i de forskellige materialer fra facade til facade -  i vinduernes i forskellige størrelser og overraskende placeringer - bygningernes indbyrdes placering. 

Indenfor er de mange rum, samtalekroge og hjørner med til at skabe en meget hjemlig atmosfære. Den meget høje kvalitet af overflader, møbler og andet inventar giver indtryk af, at man tager sine besøgende overordentlig alvorligt. Her er på en gang lidt rodet og samtidig meget ryddeligt. Især de mange reoler med bøger og tidsskrifter giver et hjemligt præg. 

Kræftrådgivningens anlæg er meget veltilpasset i kvarteret, men det løfter samtidig niveauet i kvarteret, fordi kvaliteten i bygninger og haveanlæg er særdeles høj. 

Kræftrådgivningen er dermed et vellykket kvarterløft, som Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur er stolte over at kunne præmiere med plaketten 2015.” 

Programchef Per Schulze, Realdania siger:
”Kræftrådgivningen i Roskilde er et hus, hvor man kan føle sig hjemme uden at være hjemme. Vi synes, det er et rigtig godt eksempel på, at arkitektur kan være med til at give en god støtte til både kræftpatienter og deres pårørende i en meget svær situation i livet. Derfor er vi glade for, at Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur har valgt at give årets plakette til netop dette byggeri.”