x

Uden for myldretid - Fire fotografer viser nye billeder fra Danmarks yderområder

Pressemeddelelse 11. juni 2013

I mere end et år har de fire fotografer Christina Capetillo, Torben Eskerod, Carsten Ingemann og Henrik Saxgren rejst gennem Danmarks yderområder for at skabe billeder, der kan give de gængse fordomme om ’Udkantsdanmark’ modstand.

Resultatet af de fire fotograferes arbejde er bogen og udstillingen Uden for myldretid, som åbner i morgen den 12. juni på Bornholms Kunstmuseum. Uden for myldretid rummer mere end 100 tankevækkende fotografier, som tilbyder en rejse i åbne landskaber og oversete byrum,  en invitation til at se ind i mørket, en refleksion over menneskers måde at være i verden på og over behovet for at sætte skel mellem natur og kultur.

Hver fotograf har valgt sit eget fokus, men for alle fire har det været ambitionen at transcendere den overfladiske iagttagelse. Udkanten findes måske i politisk og økonomisk forstand, men for fotograferne er ethvert menneske og ethvert sted sit eget centrum. De har ladet sig inspirere af stedernes historier, mennesker, landskaber og byer og har derigennem skabt en både stilfærdig og overraskende hyldest til de potentialer, som yderområderne rummer.

For kunstnerisk leder Henrik Saxgren har det været afgørende ikke at bekræfte de gængse billeder af yderområderne: ”Der er ikke brug for flere billeder af stagnation og afvikling. Vanetænkning og fordomme får samfund til at fryse til is, og der skal arbejdes på mange fronter, hvis det skal forhindres, at alt fryser til. Det er i det lys, vores bidrag skal ses. Vi har ikke set os selv som dokumentarfotografer, der skulle lave et anderledes portræt af Udkantsdanmark; vi har set os selv som fire små isbrydere, der var sendt ud for at bryde små, nye sejlrender i et tilfrosset hav...”

Lars Kærulf Møller, museumsdirektør på Bornholms Kunstmuseum ser frem til at præsentere resultatet af fotografernes arbejde: ”Også for os, der til dagligt lever uden for myldretiden og sætter pris på det, har processen omkring udstillingen og fotografernes særlige tilgange, åbnet for nye oplevelser og synsvinkler i forhold til de ellers så fastlåste billeder af ’vores’ del af Danmark.”

Projektleder i Realdania, Karen Skou siger: ”Uden for myldretid viser kvaliteter i områder af Danmark, som ofte overses. Ved at få disse stedbundne kvaliteter frem i lyset og foran kameralinsen er jeg sikker på, at vi kan skabe nye og mere positive mentale billeder af yderområderne.”

I forbindelse med udstillingen har filmfotografen Steen Møller Rasmussen lavet en film om de fire fotografers arbejde. Den kan ses på udstillingen eller her på YouTube

Bogen ’Uden for myldretid’ kan købes på Bornholms Kunstmuseum eller via museets hjemmeside:

Bornholms Kunstmuseum

UDSTILLINGEN VISES I PERIODEN 12. JUNI – 25. JULI

ALLE DAGE 10-17

Efter Bornholms Kunstmuseum fortsætter udstillingen til Kunstmuseet i Tønder, Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring og Fuglsang Kunstmuseum på Lolland.

Kunstnernes arbejde og udstillingen er støttet af Realdania som en del af det særlige indsatsområde Yderområdernes Potentialer.

UDSTILLINGSSTEDER OG -PERIODER

  • Bornholms Kunstmuseum 13. juni – 25. juli 2013
  • Kunstmuseet i Tønder 17. august – 29. september 2013
  • Vendsyssel Kunstmuseum 11. oktober 2013 – 5. januar 2014
  • Fuglsang Kunstmuseum 24. januar – 16. marts 2014

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Bornholms Kunstmuseum