x

Fonden Realdanmark stiller 55. mio. kr. til rådighed for et arkitektonisk løft af Musikkens Hus

Pressemeddelelse 28. november 2001

Forudsætningen er dog, at Fonden Musikkens Hus, fra privat side selv indsamler 50 mio. kr. Opførelse af "Musikkens Hus" ved havnefronten i Aalborg giver byens symfoniorkester en ny koncertsal og samtidig opføres en bygning, der bl.a. skal huse musikuddannelserne ved Aalborg Universitet og Nordjysk Musikkonservatorium samt center for Arkitektur og Design ved Aalborg Universitet. Alt i alt et projekt til ca. en halv milliard kroner.

Nordjyderne, turisterne og handelslivet kan så småt begynde at glæde sig til endnu et smukt vartegn på det musikalske Danmarkskort. I løbet af 2005, ventes bygningsværket "Musikkens Hus" således færdigt med ny koncertsal og en udbygget universitets- og konservatoriedel lige ned til Limfjorden i Aalborgs bymidte.

En forudsætning for den store donation er dog, at Fonden Musikkens Hus i Nordjylland som planlagt selv indsamler 50 mio. kr., hvorved der også udløses 60 mio. kr. fra Aalborg Kommune og fra Nordjyllands Amt. I alt 170 mio. kr. Fonden Realdanmarks donation skal således ikke indgå i den primære finansiering af Musikkens Hus.

"Fonden Realdanmark er med Musikkens Hus i Nordjylland med til at støtte et særdeles spændende projekt med en unik placering ved Limfjorden. Et projekt, der passer til vores ambitioner om at støtte bredt i landet, og det er sød musik i mine ører, at vi er med til at markere Nordjylland som kulturelt flagskib i Danmark," siger adm. direktør Flemming Borreskov fra Fonden Realdanmark.

Og rektor Sven Caspersen, Aalborg Universitet (AAU) føjer til: "Kulturel oprustning smitter af på den økonomiske vækst. Det er set både herhjemme og i udlandet. Det nordjyske samfund og erhvervsliv får en betydelig løftestang med en kulturel satsning som Musikkens Hus, der bliver for Nordjylland hvad det nye operahus bliver for København."

"Vi har allerede besluttet at bevilge 5 mio.kr. til Fonden Musikkens Hus i Nordjylland. I dag har vi vished for, at det bliver et projekt af høj kvalitet og er derfor parat til at give yderligere 55 mio.kr. til et ekstra arkitektonisk løft af det samlede projekt", siger Flemming Borreskov.

Projektet får således støtte fra bl.a. Fonden Realdanmark med i alt 60 mio. kr., og tilsvarende beløb stilles til rådighed af Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt. Forudsætningen for støtten er dog, at Fonden Musikkens Hus, fra privat side selv indsamler 50 mio. Staten finansierer gennem Byggedirektoratet institutionsdelen, der omfatter musikuddannelserne ved AAU og Nordjysk Musik-konservatorium samt center for Arkitektur og Design ved AAU med 250 mio. kr. Det samlede budget er på 475 mio.kr.

Fonden Musikkens Hus har sammen med samarbejdspartnerne ønsket at sikre en høj arkitektonisk kvalitet i byggeriet. En nedsat styregruppe udskriver i år 2002 en arkitektkonkurrence, der skal få udenlandske og danske arkitekter til at komme med deres bud på, hvordan byggeriet sikrer de efterspurgte arkitektoniske kvaliteter.

Når arkitektkonkurrencen er afgjort, skal den vindende arkitekt i samarbejde med rådgivere udarbejde et forprojekt. Herefter gennemføres et tidligt udbud af byggeentreprisen, hvor arkitekten detailprojekterer det kommende byggeri i samarbejde med den udførende entreprenør. På denne måde sikres høj kvalitet i byggeriets endelige udformning og udførelse.

Musikkens Hus planlægges opført som et samlet byggeri med en byggeorganisation for de to bygherrer. Byggeorganisationens øverste organ er en styregruppe med repræsentation fra Fonden Musikkens Hus, Byggedirektoratet og Fonden Realdanmark. Herved sikres en kvalificeret gennemførelse af projektet.

For yderligere informationer kontakt:
Adm. direktør i Fonden Realdanmark,
Flemming Borreskov,
tlf.: 70 11 66 66

Rektor på Aalborg Universitet,
Sven Caspersen,
tlf.: 96 35 95 00