x

Nivaagaard Teglværks Ringovn

Ringovnen i Nivaagaard Teglværk er blevet restaureret og står nu som kulturbærer for fortællingen om industrialiseringen og udviklingen af bygningskulturen i Danmark.

Et stort fremskridt i den danske industrihistorie

Ringovnen var en epokegørende opfindelse for teglværksindustrien og vidner om et af de helt store fremskridt i industrihistorien. Ringovnen sikrede nemlig konstant brænding ved hjælp af en ildzone, der gik i ring og en god udnyttelse af overskydende varme. Ringovnen var dermed langt mere rentabel end de fordums tiders kammerovne. Bygningen blev fredet i 1985 og Nivaagaard Teglværks Ringovn er det eneste bevarede eksemplar af Friedrich Hoffmanns berømte ringovne i Danmark.

Ringovnen i dag 

I 2004 støttede vi renoveringen af ringovnen med 1 mio. kroner gennem vores kampagne Underværker. Efter renoveringen kan de besøgende nu få et levende indblik i det tidligere produktive nordsjællandske teglværk. Og historien om den teknologiske udvikling, der i midten af 1800-tallet satte fut i Danmark og resten af Europa. Teglværkerne voksede frem i Danmark på egne, hvor tilgangen til ler var stor og i slutningen af 1800-tallet, hvor der var heftig byggeaktivitet i Københavns brokvarterer, var teglværksprodukterne i høj kurs. I den periode blev Østerbro, Nørrebro og Vesterbro bygget med mursten fra Nivaagaard Teglværk, og tilflytningen fra landområderne i Danmark var altså med til at lægge fundamentet for teglværkets mest travle år. Omkring 700 teglværker var glohede i Danmark i den periode.

Kampagnen Underværker

Projektet er støttet gennem vores kampagne Underværker, der støtter lokale ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet.

Projektfakta

  • Påbegyndt
  • 2015
  • Støttebeløb
  • 1 mio. kr.
  • Websites
  • Ringovn.dk
  • Kort

  • Relaterede projekter

Kort

Teglværksvej 23, 2990 Nivå

Relaterede projekter Se alle projekter

Nimtofte Kulturhus (Mejeriet)

Kulturtårnet på Knippelsbro

KoncertKirken

Nyt Liv i Kapellet

{{ title }}

{{ description }}