Et stort fremskridt i den danske industrihistorie
Ringovnen var en epokegørende opfindelse for teglværksindustrien og vidner om et af de helt store fremskridt i industrihistorien. Ringovnen sikrede nemlig konstant brænding ved hjælp af en ildzone, der gik i ring og en god udnyttelse af overskydende varme. Ringovnen var dermed langt mere rentabel end de fordums tiders kammerovne. Bygningen blev fredet i 1985 og Nivaagaard Teglværks Ringovn er det eneste bevarede eksemplar af Friedrich Hoffmanns berømte ringovne i Danmark.
Ringovnen i dag
I 2004 støttede vi renoveringen af ringovnen med 1 mio. kroner gennem vores kampagne Underværker. Efter renoveringen kan de besøgende nu få et levende indblik i det tidligere produktive nordsjællandske teglværk. Og historien om den teknologiske udvikling, der i midten af 1800-tallet satte fut i Danmark og resten af Europa. Teglværkerne voksede frem i Danmark på egne, hvor tilgangen til ler var stor og i slutningen af 1800-tallet, hvor der var heftig byggeaktivitet i Københavns brokvarterer, var teglværksprodukterne i høj kurs. I den periode blev Østerbro, Nørrebro og Vesterbro bygget med mursten fra Nivaagaard Teglværk, og tilflytningen fra landområderne i Danmark var altså med til at lægge fundamentet for teglværkets mest travle år. Omkring 700 teglværker var glohede i Danmark i den periode.
Kampagnen Underværker
Projektet er støttet gennem vores kampagne Underværker, der støtter lokale ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet.