x

Et stort fremskridt i den danske industrihistorie

Ringovnen var en epokegørende opfindelse for teglværksindustrien og vidner om et af de helt store fremskridt i industrihistorien. Ringovnen sikrede nemlig konstant brænding ved hjælp af en ildzone, der gik i ring og en god udnyttelse af overskydende varme. Ringovnen var dermed langt mere rentabel end de fordums tiders kammerovne. Bygningen blev fredet i 1985 og Nivaagaard Teglværks Ringovn er det eneste bevarede eksemplar af Friedrich Hoffmanns berømte ringovne i Danmark.

Ringovnen i dag 

I 2004 støttede vi renoveringen af ringovnen med 1 mio. kroner gennem vores kampagne Underværker. Efter renoveringen kan de besøgende nu få et levende indblik i det tidligere produktive nordsjællandske teglværk. Og historien om den teknologiske udvikling, der i midten af 1800-tallet satte fut i Danmark og resten af Europa. Teglværkerne voksede frem i Danmark på egne, hvor tilgangen til ler var stor og i slutningen af 1800-tallet, hvor der var heftig byggeaktivitet i Københavns brokvarterer, var teglværksprodukterne i høj kurs. I den periode blev Østerbro, Nørrebro og Vesterbro bygget med mursten fra Nivaagaard Teglværk, og tilflytningen fra landområderne i Danmark var altså med til at lægge fundamentet for teglværkets mest travle år. Omkring 700 teglværker var glohede i Danmark i den periode.

Kampagnen Underværker

Projektet er støttet gennem vores kampagne Underværker, der støtter lokale ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet.

Underværker

Projektfakta

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]} {[{ item.title }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Nyheder Se alle nyheder

{[{ item.date }]}

{[{ item.title }]}

{[{ item.body }]}

Vis flere

Relaterede projekter

  • Projekt

    {[{ item.title }]}

    {[{ item.body }]}

Projekt

{[{ current.title }]}

{[{ current.body }]}

{[{ currentIndex }]} / {[{ items.length }]}