x

I mange år har Brande været præget af en skarp adskillelse mellem bylivet og de naturskønne områder langs åen. Med fokus på at skabe bedre sammenhæng og nye forbindelser skal det kommende byfornyelsesprojekt ikke kun styrke relationen mellem byens centrale handelsliv og naturen, men også sikre lettere adgang til kultur- og idrætsfaciliteter i området.

Konkrete tiltag

Projektet i Brande viser, hvordan handelsliv, park, skole og fritidsområde kan bindes sammen centralt i byen. Projektet skaber grundlag for mere liv og aktivitet i området og understreger betydningen af stærke lokale kræfter, som arbejder for fornyelse og udvikling i små og mellemstore byer.

Byfornyelsen består af flere centrale initiativer, der tilsammen skal give en mere levende bymidte:

  • Gennembruddet på Storegade 34
    Nedrivningen af ejendommen på Storegade 34 giver plads til en direkte forbindelse mellem Torvet og de rekreative områder ved Brande Å. Det nye byrum vil blive grønt og indbydende med trappe- og rampeforbindelser til åen.
  • Brande Å som en del af en klimapark
    Åen vil blive udvidet og integreret i en klimapark, der forvandler de nuværende græsarealer til et rigt og biodiverst landskab. Området bliver et sted for leg, ophold og oplevelser, samtidig med at det bidrager til byens klimatilpasning.
  • Et grønnere torv
    Torvet vil få flere planter og øget biodiversitet for at styrke forbindelsen til Brande Å og skabe bedre rammer for ophold og trivsel.
  • Et nyt overdækket mødested
    En ny pavillon skal fungere som et helårs samlingssted, uanset vejret og butikkernes åbningstider, og skabe liv i bymidten.

Et bredt samarbejde

Lokale kræfter har været drivkraften bag projektet, og samarbejdet mellem aktører som Brande City, rådgivningsfirmaerne Grandville og Vandkunsten samt os skal være med til at kombinere lokal viden med nationale ressourcer. Bestseller bidrager med 15 millioner kroner, vi med samme beløb. Med Ikast-Brande Kommune og lokale private aktører bliver det samlede budget 40 mio. kr. Bag projektet ligger en forundersøgelse, som blev gennemført i 2022. Her blev både borgere og det lokale erhvervsliv inddraget for at sikre, at projektet rammer lokale behov. Forundersøgelsen blev finansieret af Ikast-Brande Kommune og os og har været grundstenen for de visioner, der nu skal føres ud i livet.

Bymidtepuljen

Gennembruddet i Brande er en del af vores Bymidtepujle. Bymidtepuljen har til formål at skabe ny viden om bymidternes udfordringer og potentialer, og at støtte lokale projekter, som bidrager til en omstilling mod mere levedygtige, smukkere og aktive bymidter. Læs mere her