x

Øhavets Restaureringscenter holder rejsegilde

Pressemeddelelse 13. juni 2013

Anlægsarbejdet med projekt Øhavets Restaureringscenter på havnen i Ærøskøbing begynder at tage form: Værftshallen har rejsegilde, og beddingen er lige ved at være klar til at kunne tage det første skib op.

Pressen er velkommen til rejsegildet, som foregår torsdag den 13. juni kl. 14.30. Efter en velkomst og traditionel kransehejsning vil der være taler ved borgmester Karsten Landro, projektleder Marianne Koefoed, Realdania, Poul Schülein, Arkitema, formand Jørgen Otto Jørgensen, Udviklingsfonden, og én af håndværksmestrene. Herefter er bygherren vært ved lidt at spise og drikke i ”den gule hal”.

”Jeg er utroligt glad for, at vi efter flere års arbejde nu er klar til rejsegildet på Øhavets Restaureringscenter. Det bliver et center, som både er med til at bevare den maritime bygningsarv i Ærøskøbing og blandt andet giver udsatte unge mulighed for at lære de gamle håndværk at kende”, siger formand Jørgen Otto Jørgensen, Udviklingsfonden.

Et løft til turismen
Formanden fremhæver desuden, at de åbne værksteder på Øhavet Restaureringscenter vil give et løft til turismen. Her kan de besøgende opleve og få viden om de gamle håndværk, som er knyttet til reparation og bygning af jernskibe. Realdania har været med hele vejen og støtter projektet.

”Som vi ser det, forener Øhavets Restaureringscenter på forbilledlig vis social bæredygtighed med den maritime bygningsarv. Vi tror, det bliver et godt eksempel på, at de såkaldte yderområder har kvaliteter, der kan bygges videre på, og som kan skabe fremgang”, siger projektleder Marianne Kofoed, Realdania.


FAKTA

Stedet
Projektet består af flere bygninger og anlæg på havnen i Ærøskøbing. ”Den gule hal” bliver sat i stand. Beddingen bliver genetableret, så der kan repareres jern- og stålskibe. I en nybygget værftshal kan man arbejde med det gamle håndværk. Værftshallen kommer til at indeholde en esse og et rebslageri. Besøgende vil kunne følge med i arbejdet med skibsrestaurering fra en svalegang i førstesals niveau. På førstesalen bliver der også kontor-, møde- og skolefaciliteter.

Tidsplan
13. juni 2013 kl. 14.30: Rejsegilde, værftshallen. I den forbindelse er beddingen lige ved at være klar til at kunne tage det første skib op.
December 2013: Anlægsarbejdet er færdigt og overdrages til ”Det Gamle Værft” under Udviklingsfonden.

Mål
Målet med projektet er, at skabe aktiviteter omkring det gamle skibshåndværk, der knytter sig til vedligeholdelse af nittede jern- og stålskibe. På sigt skal unge ledige modtage undervisning og inddrages i arbejdet på Øhavets Restaureringscenter. Centeret skal samtidig fungere som et uddannelses-, praktik-, erhvervsafklarings- og beskæftigelsestilbud for unge med særlige behov.

Partnerskab
Bag projektet står et partnerskab, som består af Udviklingsfonden, Realdania og Ærø Kommune. Udviklingsfonden er en almennyttig virksomhed, som er etableret med det formål at udvikle og drive aktiviteter på det tidligere værftsområde. Ærø Kommune er bygherre.

Økonomiske bidrag
Realdania har bidraget med i alt 18,1 mio. kr. til projektet og Syddansk Vækstforum med 6 mio. kr. Ærø Kommunes andel er 1,3 mio. kr.