x

Øhavets Restaureringscenter åbner

Pressemeddelelse 21. januar 2014

Tirsdag den 28. januar indvies Øhavets Restaureringscenter på Ærøskøbing Havn. Pressen og alle andre interesserede er velkomne til indvielsen.

Indvielsen begynder kl. 11. Der vil være taler ved blandt andre formand for styregruppen, borgmester Jørgen Otto Jørgensen, formand for Realdania Michael Brockenhuus-Schack og arkitekt Poul Schülein. Derefter klippes snoren til den nye værftshal, og Øhavets Restaureringscenter er dermed officielt indviet.

Skibsværftsområdet i Ærøskøbing, der nu fungerer som kulturbevarings- og formidlingscenter for det gamle skibshåndværk, vil dermed igen spille en vigtig rolle for lokalsamfundet i Det Sydfynske Øhav. Centret bliver en central drivkraft i at bevare de særlige håndværk, der anvendes ved byggeri og restaurering af nittede jern- og stålskibe. Samtidig skaber centret nyt liv på havnen og vil kunne trække flere turister og besøgende til det særlige værftsmiljø.

Udover at være en unik maritim seværdighed vil Øhavets Restaureringscenter også fungere som uddannelsestilbud for unge ledige med særlige behov. Ved at deltage i restaureringsarbejdet og modtage undervisning vil de unge få en bred vifte af udfordringer i et professionelt og meget rummeligt arbejdsmiljø. 

Konkret består Øhavets Restaureringscenter af flere forskellige bygninger og anlæg på havnen i Ærøskøbing. Dels ”Den gule hal”, som nu er sat i stand. Beddingen er også genetableret, så der kan repareres jern- og stålskibe, og i den nybyggede værftshal kan man arbejde med det gamle håndværk. Der er også etableret en esse og et rebslageri i værftshallen. Besøgende vil kunne følge med i arbejdet med skibsrestaurering fra en svalegang i førstesalsniveau. På førstesalen i værftshallen er der kontor-, møde- og skolefaciliteter, som blandt andet skal bruges af de unge under uddannelse på centret.

CITATER
Borgmester i Ærø Kommune og formand for Udviklingsfonden, Jørgen Otto Jørgensen siger: ”Øhavets Restaureringscenter er et væsentligt projekt for Ærø og Det Sydfynske Øhav, men det er også interessant for andre yderområder, fordi det viser, hvordan et lokalområdes kulturhistoriske dna kan anvendes til at skabe ny værdi og udvikling.”

Programchef i Realdania, Marianne Kofoed siger: ”Koblingen mellem det gamle værftsområde og et tilbud til unge ledige er et fint udtryk for en socialt bæredygtig tankegang, som kan styrke aktiviteten i et af Danmarks yderområder. Øhavets Restaureringscenter er også et fornemt eksempel på, hvordan man aktivt bruger en maritim, industriel kulturarv i nutiden.”

FAKTA

Organisering og økonomi
Udviklingen af Øhavets Restaureringscenter er gennemført i et partnerskab mellem den socialøkonomiske virksomhed Udviklingsfonden, Ærø Kommune og Realdania. Projektet har også modtaget støtte fra Syddansk Vækstforum.

Realdania har bidraget med i alt 18,1 mio. kr. til projektet og Syddansk Vækstforum med 6 mio. kr. Ærø Kommunes andel er 1,3 mio. kr.

Ærø Kommune er bygherre på projektet.

Udviklingsfonden
Udviklingsfonden er etableret med det formål at udvikle og drive aktiviteter på det tidligere værftsområde i Ærøskøbing. Udviklingsfonden er repræsenteret ved blandt andet Ærø Kommune, Ærø Turist- og Erhvervsorganisation, Ærø Efterskole og den almennyttige erhvervsdrivende fond Grennessminde Birkerød. Læs mere på www.udviklingsfonden.dk

Driften af Øhavets Restaureringscenter varetages af Udviklingsfonden.

Ærøskøbing Havns historie 
Allerede i slutningen af 1800-tallet blev der bygget mindre træskibe på midlertidige beddinger på Ærøskøbing Havn. Aktiviteten voksede i de første årtier af 1900-tallet og nåede sin storhedstid i perioden 1938 – 1982, da Armand Christensen var ejer af Ærøskøbing Skibs- og Baadebyggeri. I den periode blev de fleste af de bygninger og anlæg, der stadig findes på området, opført. Siden faldt aktiviteten på havnen gradvist i takt med, at behovet for mindre erhvervsskibe faldt. I 1980’erne blev der stadig repareret mindre stålskibe på området. Herudover var der forskellige nichevirksomheder, blandt andet vindmølleproduktion. Fra 2002 til nu har der ikke været større aktivitet på havnen.