x

10 unge arkitekter konkurrerer om at tegne nye kræftrådgivninger

Pressemeddelelse

27. september 2010

Blandt 48 kvalificerede ansøgere er der nu udvalgt 10 yngre arkitekter, der går videre i konkurrencen om at tegne syv nye kræftrådgivninger. De nye rådgivninger skal arkitektonisk være med til at øge livskvaliteten for kræftpatienter og deres pårørende. Projektet er et partnerskab mellem Kræftens Bekæmpelse og Realdania.

Interessen har været overvældende. 48 yngre arkitekter, med forskellige referencerammer og erfaringsgrundlag, har udarbejdet kvalificerede ansøgninger til den prækvalifikation Kræftens Bekæmpelse og Realdania har udskrevet.

”Jeg er imponeret over det høje niveau og det store arbejde, ansøgerne har lagt i projektbeskrivelserne. Man kan se, at de har sat sig grundigt ind i, hvordan det er at være kræftpatient. Det har bestemt ikke været let at vælge mellem ansøgerne”, fortæller Leif Vestergaard Pedersen, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Ambitionen er at bygge syv nye rådgivningscentre tæt på hospitalernes kræftcentre i Aalborg, Herning, Vejle, Odense, Roskilde, Næstved og Herlev. Kræftrådgivningerne skal være det naturlige mødested for kræftpatienter og deres pårørende. Nærheden til sygehusene vil sikre optimal tilgængelighed og synlighed. Kræftrådgivningerne bliver etableret enten som nybyggeri eller ombygning af eksisterende bygninger.

Med projektet ønsker Realdania og Kræftens Bekæmpelse også at udvikle og promovere dansk arkitektur og at engagere yngre danske arkitekter i udformningen af centrene.

”Vi ønsker med den valgte udvælgelsesproces at give de unge arkitekter mulighed for at komme på banen. Disse unge arkitekter har kun sjældent en lang liste af referencer at henvise til, så derfor har de her også kvalificeret sig ved at tænke i humanistiske baner og lægge vægt på, hvordan de vil arbejde med de særlige problemstillinger, der gælder for rådgivning af kræftramte,” siger direktør i Realdania Hans Peter Svendler.

Funktionelt og æstetisk skal rådgivningerne give de kræftramte og deres pårørende hjælp til at overskue deres situation. Nøgleordene skal være tryghed, hjemlighed og identitet. Rammerne skal indbyde til åbenhed og samvær, så behovet for at få rådgivning, møde ligestillede og få del i andres erfaringer med kræft kan tilgodeses.

Projekterne vil blive sat i gang individuelt over de næste fem år.

Mere information om projektet findes på  www.cancer.dk.