Aalborgs nye kræftrådgivning indvies
I morgen, d. 11. oktober, indvies Aalborgs nye kræftrådgivning. Den massive bygning danner ramme om et lyst og himmelåbnende hjerte. Husets kommende have indbyder til både leg og fordybelse. Huset er det andet af i alt syv nye kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse bygger sammen med Realdania. Visionen er at skabe huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Huse, der kan inspirere til kreativitet og nysgerrighed.
Når man kommer kørende opad Steenstrupvej ved Aalborg Universitetshospital, kan man ikke undgå at ligge mærke til det helt nybyggede murstenshus, der tårner sig op foran en.
– Vi har leget lidt med et kælenavn til huset, og kalder det Alabur. Det er det oprindelige navn for Aalborg. Navnet betyder: borgen ved strømmen. Husets massive ydre, kan godt ses som en borg. En borg, giver beskyttelse, indenfor leves livet, der trænes til krig, og der læres nye færdigheder. Det er meget godt billede på det, som vi kan hjælpe kræftpatienter med, fortæller Troels Thorndal, leder af Kræftrådgivningen i Aalborg.
Kræftrådgivningen er bygget i samarbejde med Realdania i projekt Livsrum. Her bygges syv nye huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Håbet er, at man ved at øge tilgængeligheden vil få kontakt til mennesker med kræft tidligere i forløbet samt få kontakt til flere og andre mennesker, end før.
- Vi ser den nye kræftrådgivning i Aalborg som et super eksempel på en åben rådgivning, hvor man kan føle sig hjemme uden at være hjemme. Det er blevet til et rigtig godt eksempel på, at arkitektur kan være med til at give en god støtte til både kræftpatienter og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.
Tæt samarbejde med Aalborg Universitetshospital
I Aalborg har Universitetshospitalet valgt at udvide huset med en stor træningssal. Her vil patienterne blive tilbudt behandlingen Krop & Kræft, der er krævende fysisk træning for mennesker i kemoterapi.
- Det er påvist, at kræftpatienter i kemoterapi kan tåle hård fysisk træning, og at denne træning øger deres fysiske og psykiske velbefindende. Derfor er vi rigtig glade for, at vi, sammen med den nye kræftrådgivning, kan give vore patienter denne mulighed. Beliggenheden af kræftrådgivningen så tæt på hospitalet vil gøre det lettere at udbygge samarbejdet og dele vor viden og erfaring omkring patienterne og deres pårørende med hinanden, siger sygeplejefaglig direktør Lisbeth Lagoni, Aalborg Universitetshospital.
Den nye kræftrådgivning i Aalborg får med tiden også en spændende og kuperet have, der byder på terrasser, en bjergsti og en pavillon. Haven grænser op til skoven og ligger tæt på zoologisk have:
- Uderummet er en væsentlig del af huset, som vi vil bruge aktivt til både eftertanke og leg. Der er masser af plads til børn og familier, som vi har mange tilbud til. Jeg tror, at huset kan bidrage til, at vi kan nå flere patientgrupper og få et endnu tættere samarbejde med både kommune og region, fortæller Troels Thorndal.
Brugerne af huset skal være med til at bestemme, hvilke aktiviteter kræftrådgivningen skal tilbyde. Man kan altid komme direkte ind fra gaden og få en snak med en rådgiver, men derudover kan aktiviteter være alt fra motion, yoga og mindfulness til malerværksted, gruppesamtaler, foredrag og netværksaftener.
Kræftens Bekæmpelse og Realdania bygger syv nye kræftrådgivninger tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Projektet kaldes Livsrum. Rådgivningen i Næstved blev indviet 7. juni 2013. I efteråret indvies rådgivningen i Aalborg d. 11. oktober, i Vejle d. 31. oktober og i Odense d. 22. november. Til foråret er rådgivningerne i Roskilde og Herning også færdigbyggede. Kun Herlev mangler stadig at finde en egnet placering.
De nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse, og nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær.
Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge, som Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.
Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland. Læs mere om Maggie Centrene på www.maggiecentres.org.
Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i landet. De større kræftrådgivninger huser en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion og yoga.
I 2012 havde kræftrådgivningerne mere end 74.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation.
Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom, og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.
Læs mere om projektet på www.livsrum.dk