x

Fynske kræftpatienter og pårørende får ny kræftrådgivning

Pressemeddelelse

21. november 2013

I morgen, d. 22. november, indvies Odenses nye kræftrådgivning. Et overraskende hus med mange skæve vinkler. Et hus, hvor kræftpatienter og deres familie kan finde ro og få hjælp og støtte. Huset er det fjerde af syv nye kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse bygger sammen med Realdania. Visionen er at skabe huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Huse, der kan skabe nærvær og tryghed i hjemlige omgivelser.

test

Der er ikke mange rette vinkler i Odenses nye kræftrådgivning. Når man træder ind, bliver man med det samme mødt af et stort træ, der er placeret midt i huset hjerte. Træet trækker på fineste vis de gamle velbevarede træer og den ny anlagte have direkte ind i huset. Ankomstrummet forgrener sig ud til et kreativt værksted, bibliotek, pejsestue, aktivitetssal og samtalerum. Gulvet er af beton og væggene beklædt med lærketræspaneler. Det er et hus, der skaber mulighed for både at tale - og bare være - sammen. 

- Huset byder indenfor med dets særlige udtryk. I huset er der ro og varme. Jeg er sikker på at kræftramte og deres familier vil opleve huset som en dejlig oase, og et sted hvor de kan får støtte og vejledning. De folk, der allerede har besøgt huset, giver udtryk for, at de bliver både overraskede og berørte. Nogle siger, at de helt taber pusten, når de kommer ind – og det er ment positiv, siger Vivi Brandt Rasmussen, leder af Kræftrådgivningen i Odense.

Kræftrådgivningen er bygget i samarbejde med Realdania i projekt Livsrum. Her bygges syv nye huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Håbet er, at man ved at øge tilgængeligheden vil få kontakt til mennesker med kræft tidligere i forløbet samt få kontakt til flere og andre mennesker end før. Arkitekturen spiller en væsentlig rolle for byggerierne, der bygger på filosofien om den helende arkitektur, hvor alene rummet kan bidrage til, at man får det bedre.

- Realdanias ambition med de nye rådgivninger er at kunne hjælpe så mange kræftramte som muligt. Men ambitionen er også, at det sker i nogle rammer, som bygger på den nyeste viden om arkitekturens – og også naturens - betydning for vores livskvalitet. Denne kræftrådgivning er blevet et rigtig godt eksempel på, at netop arkitekturen kan være med til at støtte både patienterne og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Marianne Kofoed, programchef i Realdania.

Unikt samarbejde med Odense Universitetshospital

I Odense er Universitetshospitalet gået aktivt ind i byggeriet, og har udvidet huset med nogle ekstra kvadratmeter, så der bliver plads til at tilbyde fysisk træning til patienter i kemoterapi i det tilbud der hedder: Krop og kræft. Både Kræftens Bekæmpelse og sygehuset, ser store muligheder for det øgede samarbejde. 

- Vi har et skarpt fokus på udredning og behandling af kræftpatienter, og med det nye livsrum åbner muligheden sig for at få et ligeså skarpt fokus på kræftrehabilitering. Det kan give en langt større sammenhæng for patienterne og enestående udviklingsmuligheder ikke mindst for det nationale videnscenter for rehabilitering og palliation, som Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet er blevet vært for, siger Henrik Villadsen, lægelig direktør på Odense Universitetshospital.                                                                                                                                                        
Man er altid velkommen til at lægge vejen forbi huset til en snak eller en kop kaffe, mens man venter på sin behandling. Derudover kan huset byde på alt fra kurser med fokus på mad, motion, søvn og tanker, yoga og mindfulness til malerværksted, gruppesamtaler, foredrag og netværksaftener.

 • Kræftens Bekæmpelse og Realdania bygger syv nye kræftrådgivninger tæt på de store kræftbehandlende sygehuse i Næstved, Aalborg, Vejle, Odense, Herning, Roskilde og Herlev. Projektet kaldes Livsrum.

  Rådgivningen i Næstved blev indviet 7. juni 2013, Aalborg d. 11. oktober og Vejle d. 31. oktober. Til foråret indvies rådgivningerne i Herning og Roskilde. Kun Herlev mangler stadig at finde en egnet placering.

  De nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse, og nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær. 

  For opførelsen af byggeriet i Odense står Wienberg Architects sammen entreprenørfirmaet NJ Gruppen og Ingeniørfirmaet Ingeniør’ne. Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma a/s har varetaget bygherrerådgivningen.

  Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge, som Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.

  Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland. 

  Maggieøs Centres

  Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i landet. De større kræftrådgivninger huser en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion og yoga. 

  I 2012 havde kræftrådgivningerne mere end 74.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation. 

  Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom, og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet. 

  Læs mere om projektet på www.livsrum.dk