x

Ny kræftrådgivning til kræftpatienter og pårørende i Herning

Pressemeddelelse 11. januar 2013

En gammel herskabsvilla bygget ud så nyt og gammelt går hånd i hånd. En spændende planløsning med mange niveauforskelle, en tagterrasse, nye kviste og smukke højloftede rum præger den nye kræftrådgivning, som Kræftens Bekæmpelse og Realdania skal bygge lige ved Herning Sygehus. Vinderprojektet blev afsløret fredag d. 11. januar kl. 10.00. Rådgivningen i Herning er den sjette ud af i alt syv Livsrum, som bygges over de næste par år.

Vinderprojektet skal opføres af entreprenørfirmaet KG Hansen i samarbejde med arkitektfirmaet Claus Pryds og ingeniørfirmaet Ingeniør’ne.

– Vi bygger et hus, der føles trygt og rart og giver rum til alle former for liv. Rådgivningen skal bygges op omkring en eksisterende gammel villa, der ligger lige ved Herning Sygehus. Ved at komme tæt på sygehuset, bliver nemt for kræftpatienter og pårørende at komme forbi til en kop kaffe og måske en snak mellem behandlingerne. I rådgivningen kan de møde andre, der også har kræft tæt inde på livet, tale med vores professionelle rådgivere og deltage i aktiviteter, siger Laila Walther, afdelingschef for Patientstøtte og Lokal indsats i Kræftens Bekæmpelse.

Hernings nye Livsrum skal ligge i en gammel herskabsvilla fra omkring år 1900. Det vindende projekt har skabt en smuk syntese mellem nyt og gammelt. Villaen bygges ud i materialer, der udvendigt matcher den gamle stil, så huset falder naturligt ind i kvarteret. Det store fællesrum har god kontakt i niveau til den attraktive have udenfor. Fællesrummet breder sig ind og op i villaen, hvor den smukke gamle spisestue lever videre som spisestue. Huset indeholder spændende og varierede rum som en lounge, et køkken, et bibliotek og et træningslokale, der er formgivet som et særdeles smukt højloftet rum, der har en god kontakt og kik til haven og de andre rumzoner.

– Den nye kræftrådgivning kommer til at signalere, at her er der hjemligt og trygt at være. Vi vil gerne vise, ar arkitektur kan understøtte livskvaliteten, når man befinder sig i en svær situationen i livet, og vi kan tydeligt se, at de projektforslag som er kommet denne gang, bygger videre på den viden og de erfaringer, som er skabt gennem de øvrige Livsrum konkurrencer,” siger projektleder Marianne Kofoed fra Realdania.   

Med placeringen af kræftrådgivningen tæt på hospitalets kræftafdeling er der lagt op til et tættere samarbejde mellem hospitalspersonalet og Kræftens Bekæmpelse. Det kan være med til at sikre kræftpatienterne i Herning endnu bedre behandlings- og rehabiliteringsforløb.

Det første spadestik til byggeriet vil efter planen blive taget i juni 2013. Og allerede i januar af 2014 forventer Kræftens Bekæmpelses ansatte og frivillige i Herning, at kunne byde kræftpatienter og pårørende velkommen i den nye kræftrådgivning.

Mere information om projektet findes på www.livsrum.dk.

Fakta om projekt Livsrum – Syv nye kræftrådgivninger

  • Kræftens Bekæmpelse og Realdania vil henover de næste år bygge syv ny kræftrådgivninger i Næstved, Aalborg, Herning, Vejle, Odense, Roskilde og Herlev.
  • Projektet kaldes Livsrum, og de nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse. Nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær.
  • Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ind ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.
  • Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland. Maggie Keswick Jencks var havearkitekt og døde i 1995 af brystkræft. Hendes mand Charles Jencks er arkitektskribent, og i forbindelse med Maggies kræftsygdom udnyttede de deres professionelle kompetencer til udvikling af Maggie Centrene: Husene integrerer derfor indholdet i tilbuddene til de kræftramte med bygning, rum og udenomsarealer.
  • Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i hele landet. De større kræftrådgivninger huser som regel en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion og yoga.
  • I 2011 havde kræftrådgivningerne knap 77.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation
  • Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.
Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Kræftens Bekæmpelse