Midtjyske kræftpatienter og pårørende får ny kræftrådgivning
I morgen, d. 28. marts, indvies Hernings nye kræftrådgivning. Et hus, hvor nyt og gammelt mødes på forbilledlig vis. Et hus, hvor kræftpatienter og deres familie kan finde ro og få hjælp og støtte. Huset er det femte af syv nye kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse bygger sammen med Realdania. Visionen er at skabe huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Huse, der kan skabe nærvær og tryghed i hjemlige omgivelser.
- Hjemlighed er et markant nøgleord for vores nye hus. Der er mange ting, der ligner det, som vi kender fra vores eget hjem. Vi har en havestue med kurvemøbler og et gammelt kakkelbord, vi har en spisestue med lysekrone og stuklofter. Når man er syg, er det vigtigt også kunne få luft fra hospitalets kliniske rammer og gå et sted hen, hvor man bare kan være sig selv i trygge og hjemlige omgivelser, siger Inge Kirkeby, leder af Kræftrådgivningen i Herning.
Samarbejde med Realdania
Kræftrådgivningen er bygget i samarbejde med Realdania i projekt Livsrum. Her bygges syv nye huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Håbet er, at man ved at øge tilgængeligheden vil få kontakt til mennesker med kræft tidligere i forløbet samt få kontakt til flere og andre mennesker end før. Arkitekturen spiller en væsentlig rolle for byggerierne, der bygger på filosofien om den helende arkitektur, hvor alene rummet kan bidrage til, at man får det bedre.- Realdanias ambition med de nye rådgivninger er at kunne hjælpe så mange kræftramte som muligt. Men ambitionen er også, at det sker i nogle rammer, som bygger på den nyeste viden om arkitekturens – og også naturens - betydning for vores livskvalitet. Denne kræftrådgivning er blevet et rigtig godt eksempel på, at netop arkitekturen kan være med til at støtte både patienterne og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.
Tæt samarbejde med sygehuset
Kræftrådgivningen ligger tæt på Herning Sygehus, der også har vist stor interesse i byggeriet. Den tætte placering kan være med til at sikre kræftpatienter et endnu bedre behandlings- og rehabiliteringsforløb.
- Vi glæder os også til at invitere Herning sygehus herned. Vi har et rigtig godt samarbejde og håber, at de vil se muligheder i vores hus og måske lægge nogle af deres aktiviteter for kræftpatienter hos os. Det kan f.eks. være træning, meditation eller familiesamtaler, siger Inge Kirkeby.
Kræftrådgivningen har også stor tradition for at samarbejde med kommunerne og regner også med, at kommunen vil afholde dele af deres rehabiliteringskurser i den nye kræftrådgivning.
Man er altid velkommen til at lægge vejen forbi huset til en samtale med en rådgiver eller til en kop kaffe, mens man venter på sin behandling. Derudover kan huset byde på alt fra kurser med fokus på mad, motion, søvn og tanker og mindfulness til malerværksted, gruppesamtaler, foredrag og netværksaftener.
Rådgivningen i Næstved blev indviet 7. juni 2013 og Aalborg holdt indvielse 11. oktober, d. 31. oktober blev rådgivningen i Vejle Indviet, og rådgivningen i Odense 22. november. Til foråret står huset i Roskilde også klar. Kun Herlev mangler stadig at finde en egnet placering.
De nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse, og nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær.
Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge, som Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.
Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland. Læs mere om Maggie Centrene på www.maggiecentres.org.
Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i landet. De større kræftrådgivninger huser en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion og yoga.
I 2013 havde kræftrådgivningerne knap 73.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation.
Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom, og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.
Livsrum - rådgivningscentre for kræftramte
Under overskriften Projekt Livsrum har Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med os oprettet syv rådgivningscentre tæt på hospitalernes kræftcentre i Aalborg, Hernin...
Se projekt
Livsrum i Herning
Som en del af Projekt Livsrum har vi i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse opført en kræftrådgivning i Herning. Huset inddrager den nyeste viden om, hvordan de f...
Se projekt