x

Ny kræftrådgivning til kræftpatienter og pårørende i Roskilde

Pressemeddelelse 7. januar 2013

Tre huse bygget ind i hinanden. Små nicher, et frodigt gårdrum samt et højloftet og lyst indre, præger den nye kræftrådgivning, som Kræftens Bekæmpelse og Realdania bygger i Roskilde. Vinderprojektet blev afsløret torsdag d. 10. januar kl. 14.00 og vil komme til at ligge overfor Roskilde Sygehus og tæt på Roskilde kommunes sundhedscenter. Rådgivningen i Roskilde er den femte ud af i alt syv Livsrum, som bygges over de næste par år.

Vinderprojektet skal opføres af entreprenørfirmaet Elindco i samarbejde med arkitektfirmaet Adept og ingeniørfirmaet Sloth Møller.

– Vi bygger et hus, der føles trygt og rart og giver rum til alle former for liv. Rådgivningen kommer til at ligge i et parcelhuskvarter lige overfor Roskilde Sygehus, så det bliver nemt for kræftpatienter og pårørende at komme forbi til en kop kaffe og måske en snak mellem behandlingerne. I rådgivningen kan de møde andre, der også har kræft tæt inde på livet, tale med vores professionelle rådgivere og deltage i aktiviteter, siger Laila Walther, afdelingschef for Patientstøtte og Lokal indsats i Kræftens Bekæmpelse.

Roskildes nye Livsrum består af tre huse, der flettes ind i hinanden. Man kommer ind i huset fra Gormsvej, og modtages i et rummeligt vindfang, der fører ind i husets hjerte. Et lyst og højloftet fællesrum med et køkken samt reoler fra gulv til loft. Det er et rum, der åbner op og inviterer ind i husets andre rum med værksted, bibliotek, lounge, samtale- og træningsrum. Overalt er der indbygget små nicher og bænke. Den tragtformede have er frodig og uhøjtidelig. De nuværende træer bevares, og der bygges et orangeri, som et ekstra lunt uderum.

– Den nye kræftrådgivning kommer til at signalere, at her er hjemligt og trygt at være. Vi vil gerne vise, at arkitektur kan understøtte livskvaliteten, når man befinder sig i en svær situationen i livet. Vi kan tydeligt se, at de projektforslag, som er kommet denne gang, bygger videre på den viden og de erfaringer, som er skabt gennem de øvrige Livsrum konkurrencer,” siger projektleder Marianne Kofoed fra Realdania.   

Med placeringen tæt på hospitalets kræftafdeling og lige ved siden af Roskilde Rådhus og sundhedscenter, er der lagt op til et tættere samarbejde mellem hospitalspersonalet, kommunen og Kræftens Bekæmpelse. Det kan være med til at sikre kræftpatienterne i Roskilde endnu bedre behandlings- og rehabiliteringsforløb.

Det første spadestik til byggeriet vil efter planen blive taget i august 2013. Og allerede i marts 2014 forventer Kræftens Bekæmpelses ansatte og frivillige, at kunne byde kræftpatienter og pårørende velkommen i Roskildes nye kræftrådgivning.

Mere information om projektet findes på www.livsrum.dk.

Fakta

Fakta om projekt Livsrum – Syv nye kræftrådgivninger

  • Kræftens Bekæmpelse og Realdania vil henover de næste år bygge syv nye kræftrådgivninger i Næstved, Aalborg, Herning, Vejle, Odense, Roskilde og Herlev.
  • Projektet kaldes Livsrum, og de nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse. Nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær.
  • Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ind ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.
  • Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland. Maggie Keswick Jencks var havearkitekt og døde i 1995 af brystkræft. Hendes mand Charles Jencks er arkitektskribent, og i forbindelse med Maggies kræftsygdom udnyttede de deres professionelle kompetencer til udvikling af Maggie Centrene: Husene integrerer derfor indholdet i tilbuddene til de kræftramte med bygning, rum og udenomsarealer.
  • Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i hele landet. Rådgivningerne huser som regel en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion og yoga.
  • I 2011 havde kræftrådgivningerne knap 77.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation
  • Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Kræftens Bekæmpelse