x

Rum for et bedre liv med kræft

Pressemeddelelse 28. maj 2015

Kræftens Bekæmpelses Livsrums-rådgivninger er bygget med støtte fra Realdania på baggrund af den nyeste viden om, hvordan arkitektur kan påvirke mennesker positivt. Den nye bog "Livsrum - helende arkitektur til kræftpatienter og pårørende" fortæller om de nye rådgivninger, som alle ligger tæt på sygehusene.

”Må jeg godt blive ved med at komme her, selv om min mor dør?”  Ordene blev sagt af en pige, som kom i kræftrådgivningen i Aalborg, fordi hendes mor var syg. For Kaare Johansen, rådgivningsleder i Aalborg, er pigen et godt eksempel på, hvad rådgivningerne kan. 

”Vores nye kræftrådgivning er et godt og levende hus, som gør en stor forskel for mange mennesker med kræftsygdom inde på livet. Her er simpelthen rart at være. Samtidig er her plads til både fordybelse og eftertanke og til samvær og aktiviteter. Især børn føler sig hjemme og finder hurtigt legekrogen,” fortæller han. 

Tæt på sygehusene
”I 2008 besluttede Kræftens Bekæmpelse at bygge nye rådgivninger tæt på de store kræftbehandlende sygehuse, for at gøre det nemt for patienter og pårørende at komme forbi i forbindelse med behandling. Byggierne har gjort det muligt at nytænke den hjælp, Kræftens Bekæmpelse kan tilbyde kræftpatienter og pårørende,” fortæller Laila Walther, chef for patientstøtte og lokal indsats. 

”Vi vil hjælpe kræftpatienterne endnu tidligere i deres kræftforløb, og vi kan se, det faktisk er lykkedes. Vores nye åbne rådgivninger betyder, at folk kan komme direkte ind i huset uden tidsbestilling. Her bliver de mødt af en venlig værtsfrivillig, og hvis de vil, kan de få sig en kop kaffe, sætte sig i haven, falde i snak med nogle af husets andre gæster eller få en samtale med en professionel rådgiver.” 

Huse der heler
I 2010 donerede Realdania 50 millioner kroner til byggeriet af de nye kræftrådgivninger efter principper om helende arkitektur. Det har gjort det muligt at bygge huse af en kvalitet, som ellers ikke havde været mulig, og i alle husene er der mulighed for forskellige aktiviteter som motion, mindfulness og kreative værksteder. 

”De nye kræftrådgivninger er huse, hvor man kan føle sig hjemme uden at være hjemme. De er alle rigtig gode eksempler på, at arkitektur kan være med til at give en god støtte til både kræftpatienter og deres pårørende i en meget svær situation i livet,” siger programchef Per Schulze fra Realdania. 

Der har været stor interesse for Livsrummene, og rådgivningen i Næstved vandt for nylig Arch Dailys internationale pris som årets sundhedsbyggeri 2015. Den grønlandske kræftforening Neriuffik er meget interesseret den danske model for kræftrådgivninger, og i øjeblikket er Kræftens Bekæmpelse og Realdania involveret i en forundersøgelse, hvor mulighederne undersøges og vurderes. 

Bogen om Livsrum
Bogen Livsrum – helende arkitektur til kræftpatienter og pårørende handler om arkitekturen og rådgivningsarbejdet i de nye kræftrådgivninger og er lavet af journalist Jette Friis O’Broin og fotograf Tina Enghoff. 

Bogen koster 200 kroner og kan købes i Kræftens Bekæmpelses webshop.