x

Vejles nye kræftrådgivning indvies

Pressemeddelelse 30. oktober 2013

I morgen, d. 31. oktober, indvies Vejles nye kræftrådgivning. Med udsigt over byens tage og direkte adgang til skoven skal det højloftede og inviterende hus hjælpe kræftpatienter og deres familie gennem en svær tid. Huset er det tredje af syv nye kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse bygger sammen med Realdania. Visionen er at skabe huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse, der kan inspirere til kreativitet og nysgerrighed.

Man kan ikke undgå at lægge mærke til det nye byggeri, der ligger på en skovklædt skrænt på Beriderbakken ved Vejle Sygehus. Den nye kræftrådgivning, kaldet Kræftpatienternes hus, er i tre etager, og øverst findes en stor solrig tagterrasse, hvorfra man kan nyde udsigten over byens tage, og en gangbro gør det muligt at gå direkte ind i skoven.

– Vi er stolte af, at vi i samarbejde med Vejle Sygehus kan tilbyde forskellige aktiviteter for kræftpatienter og pårørende under et tag. Når vi arbejder tættere sammen, får vi også kendskab til hinandens fagligheder og kompetencer, og det betyder, at vi i fællesskab kan hjælpe kræftpatienterne både tidligere og bedre, fortæller Anette Friis, leder af Kræftrådgivningen i Vejle.

Kræftrådgivningen er bygget i samarbejde med Realdania i projekt Livsrum. Her bygges syv nye huse tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Håbet er, at man ved at øge tilgængeligheden vil få kontakt til mennesker med kræft tidligere i forløbet samt få kontakt til flere og andre mennesker end før. Arkitekturen spiller en væsentlig rolle for byggerierne, der bygger på filosofien om den helende arkitektur, hvor alene rummet kan bidrage til, at man får det bedre.

- Realdanias ambition med de nye rådgivninger er at kunne hjælpe så mange kræftramte som muligt. Men ambitionen er også, at det sker i nogle rammer, som bygger på den nyeste viden om arkitekturens – og også naturens - betydning for vores livskvalitet. Denne kræftrådgivning er blevet et rigtig godt eksempel på, at netop arkitekturen kan være med til at støtte både patienterne og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Marianne Kofoed, projektleder i Realdania.

Unikt samarbejde med Vejle Sygehus

I Vejle har sygehuset valgt at udvide huset med ekstra lokaler og en træningssal. Det betyder, at Kræftpatienternes hus også rummer Vejle Sygehus’ helt nye center for Rehabilitering og Paliation, Palliativt Team og Krop & Kræft, der er intensiv fysisk træning for mennesker i kemoterapi.

- På Vejle Sygehus har man altid været interesseret i at gå nye veje. Vejle sygehus har fået status som kræftsygehus, og for os er samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse og muligheden for at etablere en rehabiliteringsindsats til kræftpatienter en helt unik mulighed. Den indsats, som Paliativt Team har udviklet, er ny i Danmark, og vores håb er, at vi kan være med skabe bedre forløb for mennesker, der lever med kræft, siger Tove Vejlgaard, Overlæge og leder af Paliativt Team fra Vejle Sygehus

Og allerede nu har den tættere placering og samarbejdet vist sig at have fordele:

- Teamet bag Krop og Kræft har hjulpet en del af vores brugere med at få et rehabiliteringsforløb i kommunen, og så er sygehuset rigtig gode til at opmuntre patienter og deres pårørende til at opsøge kræftrådgivningen, som nu ligger lige på den anden side af parkeringspladsen, fortæller Anette Friis.

Man kan altid komme direkte ind fra gaden og få en snak med en rådgiver, men derudover kan huset byde på alt fra Ditliv-kurser med fokus på mad, motion, søvn og tanker, yoga og mindfulness til malerværksted, gruppesamtaler, foredrag og netværksaftener

Kræftens Bekæmpelse og Realdania bygger syv nye kræftrådgivninger tæt på de store kræftbehandlende sygehuse i Næstved, Aalborg, Vejle, Odense, Herning, Roskilde og Herlev. Projektet kaldes Livsrum.

Rådgivningen i Næstved blev indviet 7. juni 2013 og Aalborg holdt indvielse 11. oktober. D. 22. november indvies huset i Odense, og til foråret er rådgivningerne i Roskilde og Herning også færdigbyggede. Kun Herlev mangler stadig at finde en egnet placering.

De nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse, og nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær.

Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge, som Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.

Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland. Læs mere om Maggie Centrene på www.maggiecentres.org.

Projektet i Vejle udmærker sig bl.a. ved et udvidet samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Vejle Sygehus – både omkring aktiviteter og brug af fælles rum. Sygehus Lillebælt lejer sig ind med en andel på knap halvdelen af Kræftpatienternes Hus, som i alt er på godt 1.300 kvm.

For opførelsen af byggeriet i Vejle står Arkitektfirmaet Arcgency med arkitekt Simon Vincent i spidsen, Entreprenørfirmaet Raunstrup og Ingeniørfirmaet Hundsbæk & Henriksen A/S. Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma a/s har varetaget bygherrerådgivningen.

Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i landet. De større kræftrådgivninger huser en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion og yoga.

I 2012 havde kræftrådgivningerne mere end 74.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation.

Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom, og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.