x

Realdania og Aarhus Kommune sætter fokus på radon

Pressemeddelelse 17. november 2016

Radon er årligt medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft i Danmark. Sidste vinter valgte en række husstande i Aarhus at få målt radonniveauet i deres boliger via radonfrithjem.dk. Knap halvdelen af de målte boliger havde et højere niveau, end det WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Radon er noget, man hverken kan mærke, se eller lugte. Og samtidig tager det mange år, før en eksponering eventuelt udvikler sig til lungekræft. Ikke desto mindre anslår Verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen, at 300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark kan relateres til radon. 

Derfor lancerede Realdania i efteråret 2015 oplysningskampagnen www.radonfrithjem.dk. Kampagne, der løber over tre år, har som formål at øge kendskabet til radon og opfordre husejerne til at måle, hvor meget radon, de har i hjemmet. 

e-Boks-brev på vej fra kommunen

I løbet af kampagnens første målesæson (1. oktober til 28. februar 2015), valgte 155 husstande i Aarhus at måle husets radonniveau via Realdanias kampagne. Data fra de målinger viser, at 74 af husene – svarende til næsten halvdelen af de målte huse – havde mere radon end de 100 becquerel pr. kubikmeter luft (Bq/m3), som Sundhedsstyrelsen og WHO angiver som anbefalet grænseværdi. 

Derfor støtter Aarhus Kommune nu op om Realdanias kampagne. Det sker med et e-Boks-brev til alle husejere i kommunen med huse opført før 1998, hvor de opfordres til at få målt deres radonniveau. 

”Det er vores håb, at mange husejere i Aarhus vil benytte de kommende måneder til at få målt deres hus for radon. Viser det sig, at man mere radon i huset, end myndighederne anbefaler, findes der heldigvis ofte enkle løsninger,” siger Ann Hamborg, afdelingschef i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

I 1998 blev bygningsreglementet ændret således, at huse opført derefter skal have en obligatorisk radonsikring. Derfor er der relativt lav risiko for, at disse huse har for meget radon, og derfor modtager ejerne af disse huse ikke et brev fra kommunen. Vil også husejere i nyere huse dog vide sig helt sikre, er den eneste metode at få målt radonniveauet.

 

Nemt at få målt

Det er hverken dyrt eller svært at få målt sit radonniveau. Det kræver blot nogle få målere på størrelse med en chokoladeskildpadde, der over tre måneder måler niveauerne i nogle af husets opholdsrum. En sådan måling koster fra 500-1.500 kr. og kan bestilles via Realdania-kampagnens hjemmeside, www.radonfrithjem.dk.

”Undersøgelser viser, at mange slet ikke kender til problemet med radon. Derfor er vores mål med kampagnen først og fremmest at få folk til at forstå, at radon er noget, man skal tage alvorligt, og få foretaget en måling. Den eneste måde, man kan vide, om man har for høje radon-niveauer i sit hus, er nemlig ved at få målt. Og vintersæsonen, vi går ind i nu, er det bedste tidspunkt at gøre det på,” siger programchef Lennie Clausen, Realdania.

Du kan læse mere om radon og få viden fra eksperter på området via kampagnens hjemmeside, www.radonfrithjem.dk.
 
Koncentrationen af radon i luften angives i enheden becquerel pr. kubikmeter luft (Bq/m3). Becquerel er den almindeligt anvendte måleenhed for radioaktiv stråling. WHO og Sundhedsstyrelsen har fastsat en anbefalet grænseværdi på 100 Bq/m3 i boliger. Har man højere end det, bør man gøre noget. Hvor meget der skal gøres, afhænger af hvor meget radon, man har.

Radon bør måles i årets kolde måneder, fra oktober til april. Det skyldes, at temperaturforskellen ude og inde er størst i disse måneder. Derved får man en trykforskel, som gør, at huset fungerer som en støvsuger og suger radon op fra undergrunden. Da det samtidig er den tid på året, hvor der luftes mindst ud, er radonniveauet i boligen højest.

Radonfrithjem.dk er en tre-årig kampagne, der blev iværksat i 2015 af Realdania. Kampagnen skal højne danskernes viden om radon, hjælpe boligejerne med at få målt radonniveauet i deres hjem, og ved for højt radonniveau få vejledning til at gøre noget ved det. Kampagnen har to spor:

  • En oplysningskampagne målrettet boligejere via medier og samarbejder med kommuner og landsdækkende myndigheder. Herunder også et website, hvor man kan få mere information og bestille en måling.
  • En opgradering af den rådgivnings- og håndværkerbranche, der hjælper boligejerne til at løse problemet, hvis der er for meget radon i huset. Herunder etablering af en uddannelse af radonrådgivere i samarbejde med Teknologisk Institut og Statens Byggeforskningsinstitut.