x

Konstabelskolen på Margretheholm er Danmarks bedste renovering

Pressemeddelelse 2. september 2016

Sanseligt pirrende og fandenivoldsk med en kunstnerisk kvalitet som et maleri af Asger Jorn. Konstabelskolen er et nytænkende bidrag til bæredygtig renovering. Sådan lød nomineringsudvalgets vurdering af de københavnske ungdomsboliger på Margretheholm, der torsdag aften vandt RENOVER prisen 2016.

Parterne bag renoveringen af Konstabelskolen på Margretheholm kan kalde sig danske mestre i bygningsrenovering. Torsdag aften trak projektet det længste strå, da formand for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen, stod for uddeling af RENOVER prisen 2016 ved årets prisfest på Langelinie Pavillonen i København.

Raffinerede boliger i en militærhistorisk ruin

Den gamle, nedslidte teglstensbygning, som fra 1939 dannede ramme om Forsvarets Konstabelskole, er blevet renoveret ud- og indvendigt og indrettet til lejligheder til studerende.

Tegnestuen Vandkunsten har med et relativt lille budget udviklet en energirenovering med udvendig isolering, som tillader bygningens mest karakteristiske partier at fremstå uændrede. Den rå beton og de pudsede vægge er bevarede, og bygningens militære historie er afspejlet i bygningens farver, hvor blå, gul og grå repræsenterer henholdsvis søværnet, hæren og flyvevåbnet.

Ungdomsboligernes brugskvalitet har haft stor tiltrækningskraft hos de studerende, og tilflytningen af unge har pustet nyt liv og aktivitet i lokalområdet.

”Det er forfriskende og inspirerende at se, hvordan slid og forfald kan iscenesættes som kvaliteter i et moderne renoveringsprojekt. Konstabelskolen er et glimrende eksempel på, at en bevaringsværdig bygning kan indrettes med nye funktioner med store brugsmæssige kvaliteter og med respekt for bygningens historie og arkitektur”, siger Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania.

Vinderen af RENOVER prisen 2016 er udpeget af et valgkollegium bestående af 70 branchemedlemmer, der har haft samtlige nominerede projekter under luppen siden offentliggørelsen af de seks frontløbere.

 

De syv nomineringskriterier

 • Eksempelværdi
 • Energikrav og bæredygtighed
 • Samarbejde
 • Brugskvalitet
 • Bidrag til omgivelser
 • Økonomi og værdiforøgelse
 • Udførelseskvalitet 
 

Specialpris til lokale ildsjæle

Udover Konstabelskolen blev parterne bag renoveringen af pumpestationerne ved Skjern Å hædret med Specialprisen, der for andet år blev uddelt til et projekt, der falder uden for de faste bedømmelseskriterier, men alligevel har gjort sig ekstraordinært bemærket hos nomineringsudvalget.

”Specialprisen er til for de projekter, der fortjener anerkendelse for initiativ og for en indsats, der skiller sig ud – uanset det renoveringsfaglige omfang. Takket være lokale ildsjæle er de nedlagte pumpestationer langs Skjern Å blevet åbnet for offentligheden. Kommunen sørger for driften, og ca. 100.000 besøgende lægger årligt vejen forbi. Det er et forbilledligt projekt, og det vil vi gerne hylde”, siger Lars Axelsen, administrerende direktør i GI.

I år er fjerde gang, at Realdania og GI uddeler RENOVER prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.

Bygherre: PKA
Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten
Ingeniør: Midtconsult A/S
Hovedentreprenør: Sjælsø A/S
 

Følgende seks projekter var nomineret til RENOVER prisen 2016:

 • Vigerslev Allé Skole, Valby
 • Konstabelskolen, København
 • Magisterparken, Aalborg
 • Højbro Plads 4, København K
 • Kedelbygningen, Vejle
 • Ringkøbing Svømmehal, Ringkøbing

Læs mere om de nominerede på www.renover.dk

 

Projekter kunne indstilles frem til 10. marts, hvorefter et nomineringsudvalg på baggrund af prisens nomineringskriterier, interviews og analyser fra SBi og advokatfirmaet Molt Wengel vurderede, at ovenstående seks projekter skulle nomineres til prisen. Siden da har et valgkollegium bestående af et bredt udvalg af personer fra byggebranchen stemt om, hvilket projekt der skulle vinde prisen.

 

Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden samt de udførende. Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for RENOVER prisen 2016 og består af:

 • Formand for udvalget, Gøsta Knudsen (tidl. stadsarkitekt i Aarhus Kommune)
 • Henrik Mielke (direktør, CEO, Enemærke & Petersen)
 • Torben Esbensen (civilingeniør i DEM & Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S)
 • Karen Mosbech (adm. direktør, Freja Ejendomme)
 

RENOVER prisen er stiftet af Realdania og GI med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.