x

Første spadestik til markant fornyelse af Domkirkepladsen i Ribe

Pressemeddelelse 5. oktober 2011

Fredag den 14. oktober kl. 11.00 bliver første spadestik taget til et af Danmarks smukkeste byrumsprojekter. Den kommende udformning af Domkirkepladsen i Ribe sker på baggrund af et projekt udarbejdet af tegnestuen Schønherr A/S. Det er et enkelt, markant og arkitektonisk overbevisende byrum, som blandt andet gennem materialevalget, genfortæller pladsens lange og betydningsfulde historie.

Fra hul til pladsdannelse

Ribe Domkirkeplads er en historie i mange lag. Årenes gang har bevirket at Domkirken fra at ligge på byens højeste punkt, nu i bogstaveligste forstand ligger i et hul, som ikke er værdigt for Danmarks ældste domkirke. Tegnestuen Schønherr A/S er kommet med en overbevisende løsning på, hvordan terrænet kan bearbejdes. ”Schønherr A/S har løst opgaven eminent. Ved at udjævne nogle af terrænspringene i det eksisterende byrum skabes der en harmonisk pladsdannelse, og Domkirken kommer fremover til at stå på en skålformet plads med skrånende sider, fremfor at være placeret i et hul”, siger direktør i Realdania Hans Peter Svendler, og fortsætter, ”En arkitektonisk detalje er også, at den type granit og de formater der ligger som gulv i kirken, bliver brugt tættes på kirkens ydermure og langsomt sammensættes med en lysere granittype i mindre skala. På den måde ”trækkes” kirkens gulv ud under kirken og indgår i pladsens belægning. Ved hjælp af det arkitektoniske greb i pladsens udformning integrerer man både byens og kirkens liv – i fortid, nutid og fremtid”.

Plads til ophold og aktiviteter fremfor P-pladser og trafikalt knudepunkt

Ribe Domkirkeplads skal igen fungere som en naturlig og integreret del af byens og kirkens liv. ”Det er vores ønske, at pladsen skal invitere til ophold og have en stor grad af anvendelighed med plads til et rigt udbud af funktioner og aktiviteter, der er forenelige med pladsens ånd”, udtaler Esbjergs borgmester Johnny Søtrup, og fortsætter, ” Noget, som ikke er tilfældet nu, hvor pladsen er præget af parkerede biler og en kirke, som slet ikke kommer til den værdighed, den burde have som Danmarks ældste domkirke og dermed en vigtig del af Danmarks kulturarv – både nationalt og internationalt. Nyetableringen af Ribe domkirkeplads er et unikt projekt med høj prestige, der i endnu højere grad vil integrere Domkirkepladsen i byen til fordel for både ripensere og gæster fra nær og fjern”.

Fakta om renovering af Ribe Domkirkeplads

Esbjerg Kommune og Realdanias udskrev en projektkonkurrence om en ny udformning af Ribe Domkirkeplads, hvor Schønherr A/S blev offentliggjort som vinder den 11. august 2010.

Af forslagene fra de 6 deltagende arkitektteams blev projektet fra firmaet Schønherr A/S valgt.

Revitaliseringen af Ribe Domkirkeplads udvikles og gennemføres i et partnerskab mellem Esbjerg Kommune og Realdania. Domkirkepladsen forventes at stå færdig i løbet af 2012.

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Esbjerg Kommune