x

Realdania præsenterer ny Loop City-vision for politikere i Hovedstaden

Pressemeddelelse 29. november 2010

En letbane fra Herlev Station mod syd over Øresundsbroen til Malmø, op langs den svenske kyst til Helsingborg, over til Helsingør og retur til Herlev. Det kan blive virkelighed om 30-50 år, hvis en ny Ringbyvision for byområderne langs Ring 3 løftes hele vejen. Visionen for Loop City er udarbejdet for Realdania af BIG - Bjarke Ingels Group m.fl. og præsenteres for politikere i ti Hovedstadskommuner ved en event på Herlev Hospital onsdag den 1. december 2010.

Ti kommuner, Region Hovedstaden, By- og Landskabsstyrelsen og Transportministeriet er gået sammen med Realdania om at udarbejde en ambitiøs og langsigtet vision af en kaliber som Fingerplanen, og som peger fremad ved at have fokus på de største bymæssige udfordringer i fremtidens byer ”det grønne”, det sociale og på mangfoldighed i moderne byer.

Det foreløbige resultat ligger nu klar som en samlet vision, der fortæller, hvordan man kan skabe et attraktivt, bæredygtigt bybælte fra Lundtofte i nord via Lyngby, Gladsaxe, Herlev og Glostrup til Ishøj, Brøndby og Avedøre Holme i syd. En ringby, der har en kommende letbane som trafikal rygrad. I det godt 30 kilometer lange bælte er der masser af plads og masser af spændende strukturer, der kan genanvendes som fremtidige byområder over de næste mange år. Ringbyvisionen angiver, hvordan områderne omkring letbanens stationer kan udvikles til levende, selvstændige og mangfoldige byområder. Områder, hvor bæredygtige løsninger og livskvalitet er i højsædet.

Ringbyvisionen er udarbejdet af BIG og indeholder en analyse og research af Hovedstadens bærende byplan, Fingerplanen. Visionen formulerer ”big bets” (bærende udfordringer) for fremtidens byudvikling og en vision for hovedstadsområdets udvikling (Loop City). Den omfatter også forslag til lokale udviklingsprogrammer for de byområder, der kommer i spil, hvis der etableres en letbaneforbindelse langs Ring 3.

Realdania igangsatte visionsarbejdet i januar 2010 i samarbejde med Ringbysekretariatet, der står for koordineringen af de 10 kommuners arbejde med Ring 3 projektet.

Ringbyvisionen overdrages nu som en ”gave” til de ti kommuner. Overdragelsen markeres med en event på Herlev Hospital onsdag den 1. december 2010. Herefter vil Ringbyvisionen danne afsæt for det videre politiske arbejde med konkrete udviklingsplaner for byområderne langs Ring 3.

BIG’s Ringbyvision samles i en bog og en mindre udstilling. Bogen kan rekvireres hos Dansk Arkitektur Center og Dansk Bygningsarv. Udstillingen vil fra medio december kunne ses i Lyngby Taarbæk Kommune i en afgrænset periode.

Karin Søjberg Holst, Formand for Ringby – Letbanesamarbejdet og Borgmester i Gladsaxe glæder sig til at modtage visionen: ”Noget af det, der glæder mig mest er, at visionen tager afsæt både i lokale og i globale udfordringer. Jeg synes, det er fantastisk spændende, hvis vi med de lokale programmer, kan være med til at håndtere de store udfordringer i Hovedstadsregionen,” og fortsætter: ”Jeg håber og tror, at beslutningstagere i hele Hovedstadsområdet vil tage visionen til sig. Det er ikke ofte, at så mange politikere og embedsmænd har chancen for at mødes om et stort frivilligt samarbejdsprojekt, hvor ikke alt ligger fast på forhånd. Med den fælles Ringbyvision får vi efter min vurdering et vigtigt pejlemærke for de kommende års politiske arbejde.” 

Flemming Borreskov, adm. Direktør i Realdania, ser et stort potentiale i Ringbyvisionen: ”Vi håber, at Byvisionen vil være med at klargøre, hvordan hovedstadens byudvikling fremover kan sikres, så udviklingen baseres på bæredygtige løsninger og med mulighed for at udvikle gode, velfungerende og mangfoldige byområder, baseret blandt andet på let og miljøvenlig transport. Fremtidens byudvikling ligger i forstadsområderne, hvor mange tidligere erhvervsområder skal genanvendes til nye formål, og mange boligområder opdateres og integreres bedre i en samlet byformation. Det er vigtigt, at vi allerede nu kommer med kvalificerede og realistiske bud på, hvordan vi løser forstædernes udfordringer. Ikke kun her i hovedstaden, men også generelt har vi et ansvar for at tage de store spørgsmål op og komme med konkrete løsningsforslag.”  

Fakta

Ringbyen dækker over et cirka 30 kilometer langt område – fra Lundtofte i nord til Ishøj, Brøndby og Avedøre Holme i syd.

Ringbyvisionen er en ambitiøs og langsigtet vision for byudviklingen langs Ring 3; en ringby med en kommende letbane som trafikal rygrad.

Realdania har sammen med de ti kommuner udpeget et internationalt rådgivningsteam, der har udarbejdet visionen. Teamet er tværfagligt sammensat af førende eksperter. Teamet er:

  • BIG - Bjarke Ingels Group
  • Tom Nielsen, arkitekt MAA, lektor, ph.d. og byplankonsulent
  • ReD Associates
  • ARUP

Advisory board for rådgivningsteam:

- stadsarkitekt Gøsta Knudsen

- forskningschef Gertrud Jørgensen

- projektchef Svend Erik Rolandsen.

De ti kommuner, som deltager i samarbejdet er:

  • Lyngby-Taarbæk Kommune
  • Gladsaxe Kommune
  • Herlev Kommune
  • Rødovre Kommune
  • Albertslund Kommune
  • Glostrup Kommune
  • Vallensbæk Kommune
  • Ishøj Kommune
  • Brøndby Kommune
  • Hvidovre Kommune

 

Desuden deltager Region Hovedstaden, Miljøcenter Roskilde, Transportministeriet og By- og Landskabsstyrelsen. 

Økonomi:

Realdania har afsat godt 3 mio. kr. til at udarbejde byvisionen. Udover dét bidrager de ti kommuner med ca. 1,5 mio.kr., som dækker drift af sekretariat, workshops og politiske seminarer, som har været afholdt som en del af visionsarbejdet. 

Bog om Ringbyvisionen:

Bogen kan hentes gratis fra primo uge 49 i DACs boghandel eller hos Dansk Bygningsarv.

Bogen kan også bestilles via www.dacbookshop.dk eller på www.bygningsarv.dk eller ved at sende en mail til ln@bygningsarv.dk for et administrationsgebyr på 25 kr. plus fragt.

Pressemateriale:

Kort og illustrationer af Ringbyvisionen udleveres ved overdragelseseventen på Herlev Hospital onsdag den 1. december. Materialet kan downloades på www.realdania.dk (til venstre for denne tekst) fra onsdag den 1. december fra kl.16.

Pressen har mulighed for interview ved overdragelseseventen med projektets parter. Blandt andre:

  • Bjarke Ingels, direktør og partner, BIG – Bjarke Ingels Group
  • Hans Peter Svendler, direktør, Realdania
  • Karin Søjberg Holst, formand for Ringby – Letbanesamarbejdet og borgmester i Gladsaxe