x

”Røde Plads” skal være det nye samlingssted for eleverne på Herlufsholm

Pressemeddelelse 23. juni 2014

Herlufsholm Skole har til huse på en af Danmarks gamle Herregårde, hvis historie går helt tilbage til 1200-tallet. De seneste år har skolen gennemgået en omfattende ombygning og restaurering med det formål at fremtidssikre skolen som et moderne uddannelsessted. Turen er nu kommet til udearealerne og restaurering af ”Røde Plads”.

”Røde Plads” er den helt centrale plads placeret mellem nogle af skolens ældste og nyeste bygninger. I snart mange år har pladsen ikke haft det for godt, og nogle steder er belægningen helt ødelagt. Og fremfor alt har pladsen aldrig fungeret særlig godt som det naturlige samlingssted for skolen, den ellers var tiltænkt.

En arkitektkonkurrence afholdt i foråret betød, at arkitektfirmaet Breimann & Bruun blev valgt til at give nyt liv til pladsen. De vil blandt andet trække en række topologiske træk fra den nær ved liggende ådal ind på pladsen. Dermed får den et bølgende udseende, der samtidig skaber en række nye rum og siddepladser, hvor eleverne kan opholde sig, og hvor der er plads til forskellige aktiviteter året rundt. Ved brug af materialer som røde teglklinker sørger arkitekterne desuden for, at pladsen også fremover kan bevare sit navn ”Røde Plads”. Realdania støtter restaureringen med 6 mio. kr.

Programchef i Realdania Christian Andersen fremhæver vigtigheden af at udvikle bygningsarven, så den honorerer en nutidig anvendelse. ”Helt tilbage fra midten af 1500-tallet har Herlufsholm været ramme om skolefunktioner og har gennem tiderne udviklet sig til en moderne undervisningsinstitution. Vi er glade for, at vi med vores støtte til revitaliseringen af ”Røde Plads” bidrager til, at de fysiske rammer understøtter elevernes behov, samtidig med at historien fortsætter, ved at der vises respekt for stedets bygningskultur.

Rektor for Herlufsholm, Klaus Eusebius Jakobsen, udtaler stor glæde ved donationen: ”Vi glæder os virkelig til at få samling på skolen med renoveringen af denne centrale plads på skolen. Og så vil den på fremragende vis samle nye og gamle bygninger. Det bliver flot.”

Arbejdet med pladsen igangsættes i august. Den forventes at stå klar til skolens 450 års jubilæum den 23. maj 2015.