x

Anton Rosens hus på Samsø genskabes indvendigt

Pressemeddelelse 8. juli 2013

Anton Rosens rådhus i Tranebjerg er udvendigt allerede sat i stand efter alle kunstens regler. Nu afventer den indvendige restaurering, så det markante hus igen får et helstøbt arkitektonisk udtryk. Huset skal herefter fungere som levende bygningsarv på Samsø og danne ramme om øens kultur- og repræsentationsaktiviteter.

Samsø Rådhus blev oprindeligt opført som Teknisk Skole i år 1900 af Samsø Håndværkerforening. Husets arkitekt Anton Rosen var blandt tidens førende arkitekter. Anton Rosen står også bag blandt andet Palads Hotel i København, der er fra samme periode som bygningen på Samsø. Han var også en af hovedarkitekterne bag Landsudstillingen i Århus.

Fra 1966 blev huset brugt som administration for Samsø Kommune. I takt med at behovet for plads steg, flyttede administrationen i 2009 til andre lokaler.

Flytningen betød, at det gamle rådhus nu kunne blive genskabt og ført tilbage til sit oprindelige arkitektoniske udtryk. Samtidig kunne huset indrettes med nye funktioner. Planen var at gøre huset til centralt møde-, udstillings- og repræsentationssted for borgere og besøgende på Samsø. I første omgang blev husets ydre restaureret af Tegnestuen Birthe Just i samarbejde med Teknisk Forvaltning og lokale håndværkere, finansieret af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

To nyere tilbygninger, som i tidens løb var blevet tilføjet til rådhuset på grund af, at kommunens administration efterhånden manglede plads, blev desuden revet ned i forbindelse med den ydre restaurering. Tilbygningerne havde siden deres opførelse skæmmet det originale hus.

Desuden blev der nu plads til at etablere et nyt byrum foran rådhuset, finansieret af Realdania. Anton Rosens Plads blev indviet i foråret 2012. Det er landskabsarkitekterne Schønherr A/S og lokale håndværkere, som har skabt byrummet.

Nu afventer anden etape af genskabelsesprojektet. Her skal den indvendige del af huset føres tilbage til det oprindelige udtryk. Arbejdet sker på baggrund af bygningsarkæologiske undersøgelser og originale tegninger, som er fundet på Samsøs lokalhistoriske arkiv. Arkivalierne omfatter også Anton Rosens håndskrevne arbejdsbeskrivelse og et byggeregnskab fra opførelsen af huset. Tegningerne stemmer i øvrigt overens med farveundersøgelser, som restaureringstekniker har foretaget på vægge og andre af husets elementer.

Den indvendige restaurering forventes at gå i gang i slutningen af året, hvis resten af finansiering kommer på plads. Efterfølgende vil huset blive indrettet som ramme for Samsø Kommunes repræsentative og kulturelle aktiviteter. Det er også planen, at bygningen skal huse øens turistkontor.