x

A.P. Møller Fonden og Realdania sender Roskilde Festival Højskole økonomisk i mål

Pressemeddelelse 4. november 2014

A.P. Møller Fonden og Realdania går nu sammen med Roskilde Kommune og Roskilde Festival om den endelige finansiering af byggeriet af den første almene højskole, der opføres fra grunden i Danmark i over 45 år.

Flere års arbejde med at rejse den nødvendige finansiering til byggeriet af Roskilde Festival Højskole kan nu afsluttes. A.P. Møller Fonden og Realdania har bevilget de sidste nødvendige midler til højskolens opførelse.

Dermed kan etableringen af den første nyopførte almene højskole i Danmark siden 1969 endelig igangsættes.

Højskolen opføres i Roskildes kreative og musiske bydel Musicon og vil tilbyde læring i udvikling af kulturelle og sociale begivenheder med fag inden for kommunikation, ledelse, arkitektur, design og musik.

Steen Jørgensen, bestyrelsesformand for Foreningen Roskilde Festival, siger: ”Vi er i Foreningen Roskilde Festival meget stolte over at kunne bidrage til, at Roskilde by endelig får en højskole. Vi tror på, at en højskole kan medvirke til at udklække fremtidens aktive unge medborgere og sende dem ud i samfundet med lyst og evne til at skabe værdi for andre end sig selv, hvilket også er nogle af de værdier, som vi har for festivalen. Højskolen har arbejdet hårdt på at få finansieringen helt på plads gennem seks år, og det er et stort øjeblik, at opførelsen nu endelig kan indledes.”

Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, siger: ”Højskolelivet, en fantastisk læring fra Roskilde Festivals erfaringer med frivillige og ildsjælene og det fællesskab, der kommer til at fylde Roskilde Festival Højskole, bliver vigtige elementer i udvikling af den nye Musicon-bydel. Højskolen er derfor en oplagt nabo til festivalen og rockmuseet. Det er vi i Realdania meget glade for at kunne støtte op omkring. Desuden vil projektet i den grad kunne være inspiration for andre som et eksempel på, hvordan tomme industribygninger og anlæg får nyt liv som del af en helhedsorienteret byudvikling.”

Henrik Tvarnø, direktør i A.P. Møller Fonden, siger: ”A.P. Møller Fonden lægger vægt på, at der er tale om en velgennemarbejdet og ambitiøs plan, som nyder stor opbakning i Roskilde.”

Joy Mogensen, borgmester i Roskilde (S), siger: ”For mig er det både som borgmester og rent personligt en stor glæde, at Roskilde nu igen får en højskole. Det er mit håb, at unge fra hele Skandinavien vil mødes på højskolen og uddanne sig i frivillighed og medborgerskab. For højskole handler grundlæggende om forståelse og respekt for demokratiet og om i fællesskab at skabe nye løsninger. Roskilde Festival er kendt for nytænkning, bæredygtighed og stort socialt engagement. Jeg glæder mig utrolig meget til at opleve en moderne byhøjskole i samme ånd, og jeg er sikker på, at skolen vil blive banebrydende i sin måde at arbejde på.”

Lisbeth Trinskjær, formand fra Folkehøjskolernes Forening, siger: ”Det er rigtig glædeligt, at et af Danmarks stærkeste ungdomskulturfænomener – Roskilde Festival – nu lykkes med at skabe grundlaget for en helt ny højskole. Glædeligt at Roskilde Festival vælger højskoleformen, glædeligt for de mange unge det vil berige og glædeligt, at det både er lykkedes folkene bag skolen at rejse midlerne og kulturminister Marianne Jelved at skabe en ny højskolelov, der har gjort det muligt.”

De ansvarlige bag højskolen forventer at tage det første spadestik i slutningen af 2015, og højskolen forventes at stå færdig i efteråret 2017.

Fakta om Roskilde Festival Højskole:

  • Det samlede budget for etableringen af Roskilde Festival Højskole beløber sig til 160 millioner kroner, hvoraf Roskilde Festival har forpligtet sig på at bidrage med 34,5 mio. kr. De øvrige primære bidragsydere er Roskilde Kommune (53,5 mio.), Realdania (50 mio.) og A.P. Møller Fonden (20 mio.). Hertil kommer bevillinger fra Knud Højgaards Fond (1 mio.) samt øremærkede midler til inventar fra Tuborgfondet (1 mio.).
  • Højskolen etableres som kostskole under Højskoleloven og får plads til mere end 100 elever fordelt på forårshold og efterårshold af henholdsvis fem og fire måneders varighed. 
  • Det bliver det verdenskendte hollandske arkitektfirma MVRDV sammen med københavnske COBE arkitekter, der skal tegne højskolen i og omkring en eksisterende fabrikshal.
  • Første spadestik forventes taget i slutningen af 2015, og højskolen forventes at stå færdig i efteråret 2017.
  • Højskolens faglige profil udgør summen af de fagligheder, der kræves i udviklingen og realiseringen af en kulturel eller social begivenhed, bl.a. med fag inden for kommunikation, journalistik, ledelse, arkitektur, design og musik. Læs mere om højskolens profil på www.rofh.dk.