x

Byggeriet af Københavns nye arena nærmer sig sin afslutning

Pressemeddelelse 4. marts 2016

Københavns nye arena, Royal Arena, nærmer sig sin afslutning. Den allersidste fase i byggeriet er nu planlagt, så nøglerne kan overdrages til operatøren, Danish Venue Enterprise A/S, der skal stå for sports- og kulturbegivenheder i arenaen. Royal Arena slår dørene op for de første arrangementer i begyndelsen af 2017. Selskabet bag opførelsen af arenaen tilføres ekstra kapital og går dermed ind i byggeriets sidste fase.

Efter flere års forberedelser og knap tre år efter, at grundstenen blev lagt, står Københavns nye arena, Royal Arena i Ørestad, snart færdig. Dermed kan selskabet bag byggeriet, Arena CPHX P/S, som Realdania og Købehavns Kommune står bag,  overdrage nøglerne til Danish Venue Enterprise A/S, der er lejer af arenaen og fremtidig operatør.

Parterne bag byggeriet er Realdania og Københavns Kommune, der hver bidrager med 325 mio. kr. i midler til den nye arena. Bestyrelsesformand for Arena CPHX P/S, Bent Frank, er både glad og stolt over, at byggeriet nu er gået ind i sin sidste fase:

”Vi er utroligt stolte af det vældige stykke arbejde, som alle involverede indtil nu har lagt i byggeriet af Københavns og hele Danmarks nye kulturelle og sportslige samlingssted. Vi ved, at byggeriet helt naturligt bliver fulgt med spænding og stor bevågenhed, og vi glæder os sammen med københavnerne og alle andre interesserede til, at de første kultur- og sportsbegivenheder efter planen vil indtage arenaen i begyndelsen af 2017,” siger Bent Frank.

Ekstra kapital til byggeriet
Afleveringen af byggeentrepriserne fra de enkelte entreprenører til Arena CPHX forventes at komme til at finde sted medio oktober 2016. Det betyder, at lejemålet efter planen overdrages til operatøren, Danish Venue Enterprise, den 1. december 2016. Efter denne dato vil Danish Venue Enterprise fortsætte indretningen af de sidste dele af publikums- og produktionsområderne, så alt er klar til første event i Royal Arena primo 2017.

Afleveringen af entrepriserne til selskabet blev i sommeren 2015 forsinket som følge af brud på en række bolte, der førte til en entreprenørs udskiftning af i alt ca. 5.000 bolte. Denne hændelse sammenholdt med vejrligsforsinkelse på grund af sommerens blæsevejr har i alt medført en forsinkelse på 3,5 måneder. Men det er altså ikke en forsinkelse, som får indflydelse på, at de første arrangementer i Royal Arena finder sted primo 2017.

Forsinkelsen har påført selskabet en lang række omkostninger, blandt andet i form af kompensation til de øvrige entreprenører, forlænget byggepladsdrift samt renter og afdrag på de optagne lån, som i alt løber op i ca. 85 mio. kr. Herudover har selskabet fundet, at de tilbageværende reserver til uforudsete omkostninger i den resterende byggeperiode er for små, og der er derfor behov for et lån på op til 39 mio. kr. 

Efter selskabet opfattelse indeholder byggeriets projektmateriale desuden en række projekteringsmangler og -fejl, som selskabet via sin advokat har anmeldt til forsikringsselskabet.  Udgifterne til disse mangler og fejl presser selskabets likviditet således, at selskabet må anmode om en lånegaranti, indtil forsikringssagen er afgjort.

Arena CPHX P/S har bedt ejerne om at bistå med at tilføre den nødvendige kapital. Realdanias bestyrelse har på den baggrund besluttet at tilføre selskabet ekstra kapital, og en tilsvarende proces er igangsat i Københavns Kommune.

”Når man har at gøre med et projekt af denne kaliber, kan der opstå uforudsete forhindringer. Vi havde i sommer en episode med en spansk leverandør af spær, hvor vi desværre oplevede brud på en række bolte. Det har betydet forsinkelse af byggeriet – og det koster. Men jeg tør godt at love, at vi i sidste ende vil komme til at stå med en arena, hvor kvaliteten er i top,” siger Bent Frank.

Fakta om Royal Arena

  • Visionen for arenaen i Ørestad er at styrke idrætslivet, kulturlivet, bylivet og den økonomiske udvikling i Danmark. Samtidig skal arenaen kvalificere og styrke byudviklingen i Ørestad Syd. Royal Arena opføres af Arena CPHX P/S, der ejes af Københavns Kommune og Realdania med hver 50 procent.

  • Bag designet af Royal Arena står 3XN, HKS architects, Arup, ME Engineers og Planit, der vandt den udskrevne designkonkurrence. Designet er udtryk for en stærk skandinavisk designtradition, hvor kvalitet, funktion og design går op i en højere enhed.

  • Med opførelsen af Royal Arena kommer København på linje med andre store byer som Hamburg, Berlin og Stockholm. Det forventes, at Royal Arena vil tiltrække en bred vifte af kulturelle og sportslige arrangementer.

  • Royal Arena får plads til cirka 15.000 gæster ved koncerter og op til 12.500 til visse sportsarrangementer.

  • Danish Venue Enterprise A/S, der er et datterselskab af Live Nation A/S, er operatør på Royal Arena og vil efter byggeriets afslutning stå for driften af arenaen.

Se mere på www.arenacphx.dk