Hvert år besøger op mod en halv million mennesker Rubjerg Knude området på den jyske vestkyst, hvor fyret er et ikonisk pejlemærke.
Det blev bygget i 1899 på det sted, der dengang var det højeste – 200 meter inde i landet. Siden da har det altædende Vesterhav spist af kysten, og det delvist tilsandede fyr stod indtil oktober 2019 få meter fra kanten, hvorefter det blev flyttet 70 meter ind i landet og gjort tilgængeligt for lokale og besøgende.
Ny adgang til fyret
Tidligere var det ikke muligt at komme op i fyrtårnet, men efter det første projekt i 2014 – 2016 har de besøgende til området fået en mulighed for at komme indenfor og opleve det spektakulære fyr, som hører under Naturstyrelsen.
Udover forbedrede parkeringsforhold og sti, blev der dengang bygget en ny trappe op gennem tårnet og ikke mindst et kalejdoskop, der kastede lys inde i tårnet. Dengang forventede man, at fyret ville styrte i havet i løbet af 15 år, hvorfor trappen blev dimensioneret derefter, og ikke blev lavet som en permanent løsning.
Efter den spektakulære flytning af fyret, er der fortsat behov for at sikre adgangen til fyret, og projektet Rubjerg Knude 2.0. skal sikre, at det fortsat kan være en attraktion, der gør det muligt for besøgende at opleve Vesterhavet og landskabet.
Et lokalt potentiale
Rubjerg Knude Fyr er ét ud af i alt 10 særlige steder vi, sammen med Naturstyrelsen, har udviklet med en række tiltag, der gør det lettere at besøge stedet og opleve den omkringliggende natur. Projektet i 2014 – 2016 blev støttet gennem kampagnen Stedet Tæller, der sætter fokus på potentialerne i yderområderne.