x

En helt ny velkomst til 500 års historie på Spøttrup Borg

Pressemeddelelse 19. maj 2011

Den nye velkomstbygning på Spøttrup Borg er en unik tilføjelse til Danmarks mest helstøbte middelalderborg. Velkomstbygningen, som indvies den 19. maj, er blevet til i et samarbejde mellem Spøttrup Borgmuseum, Slots- og Ejendomsstyrelsen, Realdania og Skive Kommune.

Hvis man vil opleve middelalder i Danmark, er der ingen vej udenom Spøttrup Borg. Udover ridderturneringer og middelaldermarkeder får borgens gæster nu glæde af en helt ny og spektakulær velkomstbygning. Den nye velkomstbygning føjer sig smukt ind i naturen og de historiske rammer i et hjørne af parken. Facaden er inspireret af en tømmerstabel, og væggene indvendig prydes af træplanker. Når man kommer ind i selve velkomstcentret, åbner bygningen sig op mod borgen og parken med vinduespartier fra gulv til loft. Sammen med den megen brug af træ i arkitekturen danner vinduesåbningerne en sammenhæng med skoven. Ude og inde smelter sammen.

Aflad sælges

Velkomstbygningen giver et kærkomment løft til Spøttrup Borg. Her er gode muligheder for at fortælle om borgens voldsomme fødsel under reformationen i begyndelsen af 1500-tallet. Den nye udstilling giver gæsterne mulighed for at fordybe sig i denne spændende periode i Danmarks historie. Udover udstillingen rummer bygningen også en større museumsbutik, hvor gæsterne kan ose. Her kan købes middelalderrelaterede ting, men også lokalproducerede varer; museumsbutikkens særkende. Butikken er også leveringsdygtig i forskellige typer af syndsforladelse i form af afladsbreve – hvis nogle af gæsterne skulle have brug for det.

Spøttrup Borg og Slots- og Ejendomsstyrelsen, har udover den nye velkomstbygning, også fået omlagt dele af det store parkområde. En ny handicapvenlig sti er etableret, således at alle har lige adgang til området. Den berømte læge- og krydderurtehave er stadigvæk den samme, men den er blevet omkranset af en ny bøgehæk. Derudover får traktørstedet Borgen i dette forår en ny have med nye og bedre muligheder for udeservering.

Spøttrups ridder er Europas tredjebedste

For at fuldende billedet etableres lige nu Spøttrup Borgs egen ridderturneringsbane med tribuner. På ridderturneringspladsen kan ridderne konkurrere i blandt andet dystridt mand mod mand. Spøttrups egen beredne ridder, Johan Skarpenberg, har to år i træk vundet bronze ved EM i ridderdyst. Næste år får han fordel af hjemmebane, da Spøttrup Borgmuseum netop har fået værtskabet for europamesterskabet 2012 og hvert fjerde år herefter.

FAKTA

Om projektet og helhedsplanen for Spøttrup Borg
I 2009 udskrev Spøttrup Borgmuseum i samarbejde med Slots- og Ejendomsstyrelsen, Skive Kommune og Realdania en konkurrence om en længe ønsket velkomstbygning. Konkurrencen blev vundet af et team bestående af Hans Ulrik Jensen A/S, Exners tegnestue A/S og Stokvad & Kerstens Rådgivende ingeniører A/S, der havde ladet sig inspirere af skoven og dens materialer.

Velkomstbygningen er en del af en samlet helhedsplan for Spøttrup Borg. Den samlede landskabelige helhed blev påbegyndt allerede i 1995 med genetableringen af Spøttrup Sø. Tanken er, at kvæg afgræsser området omkring søen for at understrege borgens fortid som studeborg. Også haveanlægget, der bl.a. omfatter den middelalderinspirerede læge- og urtehave, er blevet opgraderet.

Slots- og Ejendomsstyrelsen har været bygherre på projektet. Den overordnede gennemførelse af projektet er foregået i et tæt samarbejde mellem Spøttrup Borgmuseum, Slots- og Ejendomsstyrelsen og Realdania.

Den nye velkomstbygning er finansieret af Realdania, Skive Kommune og Slots- og Ejendomsstyrelsen. Blandt de øvrige bidragydere er Knud Højgaards Fond, Færch-fonden og Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond. Arbejdsmarkedets Feriefond har finansieret stisystemet i parken samt den nye ridderturneringsplads.