’Steder vi mødes’ er en ny indsats fra Realdania, som tager afsæt i tre aktuelle samfundsudfordringer: At 8 % af voksne danskere føler sig ensomme. At vi bliver flere og flere ældre. Og endelig – at afstanden mellem os vokser som konsekvens af den måde, vores byer og lokalsamfund har udviklet sig på gennem årtier.
Søg støtte til at udvikle inkluderende og ældrevenlige mødesteder
I dag savner mange byer og lokalsamfund det naturlige ankerpunkt for hverdagsliv og fællesskab, som bymidten, torvet eller forsamlingshuset var engang. Vores hverdagsliv er spændt ud over større afstande, hvor vi transporterer os længere mellem de steder vi bor, arbejder, handler ind, uddanner os og tilbringer vores fritid. Og i byerne er der sket en opdeling, så forskellige dele af byen imødekommer forskellige funktioner og livsfaser.
Konsekvensen er, at de naturlige hverdagsmøder mellem mennesker på kryds og tværs slet ikke opstår så naturligt længere. Særligt for de mindst mobile borgere kan geografisk afstand blive en alvorlig barriere for at mødes og tage del i det lokale liv og fællesskab.*
'Steder vi mødes' er for jer, der vil være en del af løsningen på den problemstilling. Gennem 'Steder vi mødes' kan I søge støtte til at udvikle et lokalt mødested, som giver ældre mennesker bedre muligheder for at tage del i det lokale liv og fællesskab.
Konkret leder vi efter inspirerende eksempler på inkluderende og ældrevenlige mødesteder, som ligger i forlængelse af de steder, ældre mennesker kommer til daglig. Mødestederne kan ligge i en større by, en forstad, en landsby – eller måske endda i det åbne land – så længe det giver mening i forhold til de steder, ældre mennesker bor og færdes.
Med ‘Steder vi mødes’ støtter vi ombygning, tilbygning eller nyindretning af eksisterende bygninger – og som udgangspunkt ikke nybyggeri, medmindre der er tale om udendørs mødesteder, f.eks. en overdækning, et madpakkehus eller lignende, der kan understøtte aktiviteter i det fri.
I kan søge som kommune, organisation, institution, erhvervsdrivende, forening, en gruppe ildsjæle eller noget helt andet – så længe I har en god ide til et projekt og lyst til at arbejde for at bringe ældre mennesker tættere på det lokale liv og fællesskaber.
Informationsmøde
Den 1. november holdt vi et online informationsmøde om 'Steder vi mødes'. Se eller gense informationsmødet her:
Tjekliste: Er 'Steder vi mødes' en mulighed for jer?
Inden I går i gang med at skrive en ansøgning, anbefaler vi, at I gennemgår følgende tjekliste med otte spørgsmål, som tilsammen beskriver, hvad vi leder efter, når vi vurderer projekterne.
Der skal være tale om et mødested, som bliver offentligt tilgængeligt og har et alment sigte - også selvom det sted eller den bygning, I vil omdanne, er i privat eje. Hvis I ikke selv ejer stedet eller bygningen, lægger vi vægt på, at der bliver udformet en aftale om leje eller brugsret på mindst 10 års varighed.
To ansøgningsrunder
Steder vi mødes forløber i to ansøgningsrunder. Alene projekter, som har modtaget støtte til projektudvikling i første ansøgningsrunde, kan komme i betragtning til at modtage støtte til realisering i anden ansøgningsrunde:
I første runde kan I søge om op til 300.000 kr. i støtte til at kvalificere, konkretisere og videreudvikle jeres projektidé. Første skridt er, at der nedsættes en lokal styregruppe, som i dialog med Realdania aftaler en plan for udviklingsforløbet, alt afhængig af hvor der er behov for afklaring. Der kan for eksempel være fokus på:
- At analysere projektets udgangspunkt, målgrupper, interessenter, udfordringer og muligheder – og lægge en plan for at håndtere dem.
- At få styr på projektets organisering, økonomi og drift.
- At vælge arkitekt og evt. andre rådgivere til jeres projekt og nå frem til et program og en løs skitse for de fysiske rammer for fællesskabet.
Vi forventer at 7-9 projektideer vil blive udvalgt til projektudviklingsforløbet, som kommer til at løbe over 10-12 måneder med start i foråret 2024. Resultatet af udviklingsfasen er et beslutningsgrundlag for projektparterne og afsæt for en eventuel ansøgning om støtte til realisering af projektidéen i sommeren 2025.
I 2025 åbner vi for, at man – afhængig af projektets størrelse og kompleksitet – kan søge op til 5 mio. kr. til at realisere/gennemføre det fysiske anlægsprojekt, man har udarbejdet under udviklingsforløbet. Vi forventer, at 5-7 af projekterne vil få tildelt støtte til realisering.
I skal kunne rejse en del af midlerne lokalt
Vi lægger vægt på, at projektet har en stærk lokal forankring – både organisatorisk og økonomisk. I første ansøgningsrunde støtter Realdania derfor med maks. 70 % af det samlede budget til projektudvikling. Hvis jeres samlede budget til projektudvikling eksempelvis er 400.000 kr, vil I maksimalt kunne søge 280.000 kr. (svarende til 70 %) i støtte fra Realdania og skal således kunne rejse de resterende 120.000 kr. (svarende til 30 %) i medfinansiering – for eksempel i form af midler fra kommunen, samarbejdspartnere eller andre puljer eller fonde, som dog ikke alle behøver at være lokale.
Også i anden ansøgningsrunde vil vi lægge vægt på en stærk lokal forankring af projektet. I anden ansøgningsrunde må det ansøgte beløb maksimalt udgøre 50 % af det samlede budget til realisering.
Spørgsmål og svar
Vi har samlet en række af de spørgsmål og svar, vi har modtaget, i oversigten herunder. Oversigten med spørgsmål og svar opdateres løbende.
Ja, det er helt bestemt relevant at søge ind med mindre projekter og projekter som er drevet af frivillige. I behøver ikke at have svar på alting, når I søger om udviklingsstøtte – spørgsmål om for eksempel organisering, samarbejde og økonomi kan netop afklares som en del af den projektudvikling, I søger støtte til.
I kan bruge tjeklisten her på siden til at vurdere, om ’Steder vi mødes’ kan være en mulighed for jer. Hvis ikke jeres projekt lever op til kravene om for eksempel eksempelværdi, samarbejde eller udviklingsbehov, kan det være at for eksempel Underværker er en bedre mulighed for jer.
Overvejer I at søge støtte?
Hvis I er klar til at søge støtte gennem 'Steder vi mødes, søger I via vores ansøgningsskema:
Ansøgningsskema 'Steder vi mødes'
Har I spørgsmål?
Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte os:
Sekretariat for kampagnen
v. Nicolai Carlberg, Carlberg ApS
nc@carlberg.dk
23 29 02 96
Realdanias kampagneansvarlige
Projektchef, Laura Kristine Bjerre Munch
lbm@realdania.dk
61 55 88 24
Hvis 'Steder vi mødes' ikke er en mulighed for jer
Hvis jeres projekt ikke falder inden for rammen for ‘Steder vi mødes’ kan I altid sende en ‘almindelig’ ansøgning til en bygge- og anlægsprojekt via Realdanias hjemmeside. Eller det kan være, at vores aktuelle indsatser Bymidtepuljen eller Underværker kunne være noget for jer:
Bygge- eller anlægsprojekt
Bymidtepuljen
Underværker
En del af Realdanias arbejde med at modvirke ensomhed blandt ældre
Vi ved fra forskningen, at ensomhed har negativ indvirkning på menneskers livskvalitet, trivsel og helbred – og derfor koster både individet og samfundet dyrt. Vi ved også, at meningsfulde relationer skaber livskvalitet. Derfor begyndte Realdania i 2016 at arbejde for at udvikle og udbrede seniorbofællesskaber med afsæt i undersøgelser som viste, at det at bo sammen med andre kan være med til at afhjælpe ensomhed.
Med ’Steder vi mødes’ tager vi fat i det samme problem med ensomhed blandt ældre, men fra en ny vinkel: Den ny indsats flytter fokus fra boligen og ud i hverdagslivet i lokalsamfundene. Her vil vi støtte op om lokale projekter med nye bud på, hvordan byens sociale infrastruktur kan styrkes og skabe bedre rammer for hverdagsmøder og fællesskaber – og på den måde modvirke ensomhed blandt ældre mennesker.
* efter Hauderowicz og Serena: Aldersinkluderende rumlig praksis, Arkitektens Forlag 2021