x

Natur og koldkrigshistorie

Udsigten over Østersøen fra Stevns Fyr er én af Stevns Klints store seværdigheder. Området omkring Stevns Fyr er porten til adskillige storslåede oplevelser - fra natur og fugleliv til geologi og koldkrigshistorie. 

Allerede i dag er Stevns Klint et kendt besøgsmål, der med sine 16 kilometer og op til 41 meter i højden giver et kig ind i historiske kalklag, der afslører tilblivelsen af livet, som vi kender det i dag, og som normalt er skjult i undergrunden. Fra klinten ved Stevns Fyr er der også gode muligheder for at observere store rovfugletræk, og stedet er populært blandt ornitologer. 

UNESCO verdensarv 

At området er helt unikt blev cementeret i 2014, da Stevns Klint blev optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Årsagen er det tynde lag fiskeler i klinten, som bevidner historien om udslettelsen af dinosaurerne og halvdelen af Jordens dyr for 66 mio. år siden. 

Området kan også kendes på sit militære bastionslandskab – stedet havde stor militærstrategisk betydning under Den Kolde Krig og fungerede en overgang som forpost i en eventuel 3. verdenskrig.

Stevns Klint på UNESCO.org

Projektudvikling i flere trin

Med dette projekt er målet at fremhæve og højne hele oplevelsen af stedet og styrke det som en attraktion. Idéen er at etablere en trappe med udsigtsplateau, så besøgende og lokale borgere får mulighed for at opleve Stevns Klint fra vandsiden og observere den og fiskeleret helt tæt på. 

Før projektet kan sættes i gang, er der behov for grundige analyser som grundlag for at træffe de rigtige beslutninger - med øje for områdets unikke og følsomme natur og geologi.

I første omgang skal en geoteknisk undersøgelse derfor afdække muligheden for, om og hvordan trappen kan realiseres. Den geotekniske undersøgelse gennemføres i 2018. Når den er afsluttet, tager projektets parter stilling til, om projektet kan realiseres.

De geotekniske undersøgelser udføres af den rådgivende ingeniørvirksomhed GEO. 

JUUL I FROST Arkitekter er arkitektrådgivere.