x

Stouby Mølle er nu så god som ny

Pressemeddelelse 12. juni 2015

Ildsjælene i Stouby Møllelaug har med støtte af blandt andre Realdania sat den bevaringsværdige stubmølle i Stouby på Sydfalster i stand. De forskellige arbejder er nu færdige, og det bliver markeret ved et arrangement ved møllen søndag den 14. juni.

Stouby Mølle er en af de bedst bevarede og teknisk set en af de mest avancerede stubmøller i Danmark. Stubmøller er sjældne her i landet, og møllen på Sydfalster er derudover også den eneste, hvor et stjernehjul driver hele tre kværne.

Stouby Mølle blev oprindelig opført i 1750, men genopført i 1790 efter en brand. I dag er møllen på Sydfalster stadig fuldt funktionsdygtig. Takket være lokale, aktive ildsjæle, som siden 1987 har varetaget drift og vedligehold af møllen, fungerer Stouby Mølle både som lokal seværdighed og historisk vidnesbyrd, blandt andet i lokalhistorisk undervisning.

I 2011 fandt man dog i forbindelse med vedligeholdelse af møllen ud af, at den trængte til mere end en kærlig hånd. Der var råd i dele af møllens tag, og facadebeklædningen trængte også til udbedring. Derfor gik ildsjælene i gang med at skaffe midler til en større istandsættelse, og kunne i begyndelsen af året gå i gang med at restaurere møllen. Dette arbejde er nu færdigt, og den gamle mølle pryder igen området som historisk vartegn og seværdighed på Sydfalster.

Foruden Realdania har Augustinusfonden, Kulturstyrelsen og en række lokale sponsorer bidraget til restaureringen af Stouby Mølle.