x

Haderslevs nye mødested, StreetDome åbner

Pressemeddelelse 8. oktober 2014

Fredag den 10. oktober kl. 15 åbner et nyt kulturelt fyrtårn for streetsport og bevægelse, når StreetDome officielt indvies på havnen i Haderslev som det første af sin slags i Danmark. Det bliver et brag af en indvielse med deltagelse af fx internationale streetsport-stjerner som Kriss Kyle (BMX) og Rune Glifberg (skateboard) samt opvisning i klatring og parkour. Med StreetDome får Haderslev et nyt byrum og mødested, der særligt henvender sig til børn og unge. Her kan alle mødes og bevæge sig i uorganiserede og frie rammer.

Det er et streetsport- og kulturhus på internationalt niveau, som nu åbner for alle børn og unge i Haderslev og omegn. StreetDome forventer at tiltrække skatere og streetsportudøvere fra et stort regionalt opland.

StreetDome ligner alt andet end en traditionel sports- eller ungdomsklub. Det er en ny type mødested, hvor børn og unge kan mødes og slå sig løs på tværs af aldre og sociale baggrunde - om idræt, bevægelse og selvorganiserede aktiviteter. Her finder både nybegyndere, øvede og de allerbedste skatere masser af udfordringer i unikke landskaber af høj kvalitet.

Både ude og inde er der et væld af aktivitetsmuligheder. For eksempel klatring, skateboarding, streetbasket, løbehjul, BMX, parkour og meget mere. Det gør StreetDome til et unikt landskab for byrumsidræt – ikke alene i Sønderjylland, men i hele Danmark.

Inden for i StreetDome er der desuden fantastiske rammer for, at man kan mødes og udvikle selvorganiserede aktiviteter som musik, film og meget mere.

StreetDome har dermed stort potentiale til at blive en kulturel dynamo i det sønderjyske med koncerter - og et nyt samlingssted for kreative studiemiljøer og innovativt erhvervsliv.

StreetDome ligger centralt ved havnen i Haderslev med en attraktiv og smuk placering ud til Haderslev Fjord og er en vigtig del af de andre nye aktiviteter på havnen, der er blevet etableret i de seneste år, og som spiller en væsentlig rolle for Haderslevs udvikling. Nærmeste nabo til SteetDome er VUC Sønderjylland. Sammen skaber de vigtige rammer for sund og sjov livsstil for unge. 

”Det er en meget stor dag, hvor vi virkelig sætter Haderslev på landkortet med et enestående kulturelt fyrtårn”, siger borgmester H.P. Geil.

”Projektet er blevet til virkelighed takket være markant støtte fra fire danske fonde – A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Realdania, Lokale og Anlægsfonden samt Nordea-Fonden. Sammen med Haderslev kommune og initiativtagerne fra StreetDome er der skabt et urbant miljø, der allerede nu tiltrækker hundredvis af børn og unge, der har fået en fantastisk mulighed for at udfolde sig”, siger H.P. Geil.

Morten Hansen, daglig leder og initiativtager til StreetDome siger: “StreetDome sætter en ny standard for faciliteter til skateboard og gadeidræt både i Danmark og internationalt. Arkitektur, der skaber fysisk bevægelse og sociale møder, er ikke kun en smart betegnelse, men filosofien bag, der i praksis betyder, at alt fra publikum, begyndere, øvede og professionelle nu har de bedst mulige rammer for både det daglige liv og de oplevelsesrige events. StreetDome er verdens bedste legeplads. ”

StreetDome er organisatorisk forankret i en selvejende institution. Den selvejende institution skal varetage driften af StreetDome og består af en bestyrelse, et brugerrepræsentantskab, advisoryboard og en daglig ledelse.

StreetDome-anlæggets samlede areal er 4.600 m2. Der er brugt ca. 130 tons armeringsjern og 1600 m3 beton til byggeriet. Selve domen, som har et samlet af areal på 1600 m2, er 42 meter i diameter og 10 meter fra gulv til loft.

Skateparken er designet af CEBRA Arkitekter i samarbejde med Ebbe Lykke og Rune Glifberg. Betonparken er udført af Grindline skateparks, der er kendt som nogle af verdens bedste skatepark shapers. Arkitekturen i StreetDome blev oprindeligt skabt i samarbejde mellem Lokale og Anlægsfonden og CEBRA som et led i udviklingen af de første lethaller til idræt. Siden blev projektet udviklet i endnu højere grad og lokalt tilpasset en unik placering på havnen i Haderslev. Opførelsen af det store streetsportanlæg er sket i et gensidigt konstruktivt samarbejde med entreprenørfirmaet Hoffmann A/S.

SteetDomes samlede anlægsomkostninger udgør 34 mio. kr.

Haderslev Kommune har bidraget med ca. 13 mio. kr., Lokale og Anlægsfonden med 5,5 mio. kr., A.P. Møller Fonden med 6,5 mio. kr., Realdania med 6,7 mio. kr., Nordeafonden med ca. 1,5 mio. kr. og SkateCity’s egenfinansiering svarende til 500.000 kr.