x

Sustainia Award 2014

Pressemeddelelse 31. oktober 2014

Nigerianske Wecyclers er vinderen af dette års internationale bæredygtighedspris Sustainia Award 2014.

Wecyclers gør det muligt for fattige bysamfund at tjene penge på det affald, der hober sig op i gaderne. Med en flåde af ladcykler opsamler de affald fra husstande i særligt de fattigste kvarterer i hovedstaden Lagos, og til gengæld for det indleverede affald får familierne point via SMS, som kan indløses til forbrugsgoder. Hermed forbedres nærmiljøet og livskvaliteten for familierne i de fattige bydele, samtidig med at genanvendelsen af affaldet giver miljømæssige gevinster.

Sustainia Award er stiftet af den danske tænketank Sustainia sammen med en række danske og internationale partnere, heriblandt Realdania. Prisens formand, den tidligere guvernør i Californien Arnold Schwarzenegger, er stolt over dette års vinder.

”Jeg er meget inspireret af dette års Sustainia Award vinder, Wecyclers. De viser os, at lokalsamfund kan skabe lokale løsninger på spørgsmål om affald og genanvendelse, der ikke bare er mere bæredygtige, men som også forbedrer befolkningens sundhedstilstand og skaber nye jobs og virksomheder. Ved at gå sammen og handle på nye måder, kan vi skabe positive og bæredygtige forandringer i vores lokalsamfund og inspirere byer verden over til at gøre det samme,” siger Arnold Schwarzenegger. Og forsætter:

”Truslerne fra klimaforandringerne er reelle, og de er her allerede. Men det er løsningerne også.”

Wecyclers er et svar på lokale affaldsproblemer i Lagos, hvor kun 40 pct. af affaldet bliver indsamlet. Mere end 5.000 husstande deltager i ordningen indtil videre, og der er planer om at udvide den til andre byer i Nigeria. Virksomheder køber det sorterede affald af Wecyclers med henblik på at genbruge materialer som eksempelvis plastik, der kan omdannes til polyesterfibre. Genanvendte materialer bliver aktuelt brugt i fremstillingen af puder, madrasser og beklædning.

”Vi er meget glade for at vinde Sustainia-prisen med vores lavteknologiske men højeffektive løsning. Vi har fokuseret på at bygge en teknologi, der kan løse de unikke problemer i vores lokalsamfund. Med denne pris får vi mulighed for at dele vores arbejde. Jeg tror på, at mange andre byer kan hjælpe deres lokalsamfund på lignende måder og skabe sundere og renere omgivelser for deres borgere,” siger Bilikiss Adebiyi-Abiola, adm. direktør for Wecyclers.

Sustainia Award skaber fokus på allerede eksisterende løsninger

Sustainia Awards fejring af tilgængelige grønne løsninger ved ceremonien på Det Kongelige Teater fandt sted på et tidspunkt, hvor København er i det globale rampelys. Mere end 1.000 klimaforskere, erhvervsledere og eksperter er i disse dage samlet i byen op til offentliggørelsen af FN’s klimapanelets 5. hovedrapport.

Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, siger:

”Det er et vigtigt budskab, at vi – med den meget store udfordring, som klimaforandringerne stiller os over for – har en masse brugbare løsninger, som vi kan tage i brug allerede i dag. Og netop nu, hvor verdens øjne er i rettet mod København, har budskabet en unik mulighed for at komme bredt ud. Sustainia-initiativet har i det hele taget vist sig at være en fantastisk platform til at kommunikere eksisterende bæredygtige løsninger til hele verden; deriblandt nu også Wecyclers inspirerende eksempel, som i den grad fortjener at blive eksponeret vidt og bredt.

Realdania står bag Sustainia sammen med blandt andre WWF, UN Global Compact, Arnold Schwarzeneggers initiativ Regions20, Novo Nordisk med flere.

Innovation fra hele verden samlet i København

Sammen med ni andre ledende innovatører fra syv lande udfoldede Wecyclers sin løsning på scenen til prisceremonien. En begivenhed, der fejrede førende innovation inden for ti sektorer såsom fødevare, mode, transport og bygninger. Publikum blev blandt andet præsenteret for bæredygtig aircondition, socialt ansvarlige smartphones og CO2-neutral plastik.

”Mange forestiller sig, at løsninger til at tackle klimaforandringer og sikre mere bæredygtige samfund kun er højteknologiske løsninger fokuseret på CO2-reduktion, infrastruktur og effektivisering. Men skal vi løse de omfattende udfordringer, som klimaforandringer, ressourceknaphed og forurening har medført, skal der sættes ind på alle niveauer. Det handler derfor også om at gøre den enkelte i stand til at handle og skabe en positiv forskel, der hvor man bor. Wecyclers har taget skeen i egen hånd i forhold til de problemer, byen stod overfor,” udtaler Laura Storm, direktør for Sustainia.