x

Indisk by vinder Sustainia-prisen for klimavenligt bydesign

Pressemeddelelse 7. december 2015

Den Indiske by Chennai har med en målrettet indsats for at give bedre forhold for cyklister og andre bløde trafikanter også skabt en mere klimavenlig by. Derfor modtog Chennai dette års Sustainia Award. Prisen modtog Clayton Lane på vegne af Chennai i går i Paris. Her afholdtes Sustainia Award i år i anledning af COP21.

I Chennai fylder bløde trafikanter meget i bybilledet, når fodgængere og cyklister hver dag begiver sig ud på seks millioner rejser dagligt. Det er dog ikke ufarligt at være blød trafikant, så byen havde på et tidspunkt ikke mindre end 10.000 årlige trafikuheld og i gennemsnit fire trafikdrab hver dag. Det besluttede bystyret i 2012, at der skulle gøres noget ved. Derfor vedtog man en lov, der øremærkede mindst 60 pct. af byens transportbudget til at udvikle infrastrukturen med fokus på at gøre det mere sikkert at være cyklist og fodgænger.

Løsningen består blandt andet i at anlægge bredere fortove, beskyttede cykelstier, smartere placering af busstoppesteder og lignende. Initiativer som bilfrie søndage og cykeldeling er også på vej. Mens Chennai arbejdede for at skabe en mere trafiksikker by, gav det nye bydesign samtidig den afledte effekt, at der kom markant mindre luftforurening fra biler og busser. Dermed løser dette års Sustainia Award-vinder to udfordringer på en gang.

For nylig ramtes Chennai af massive regnmængder, der har resulteret i voldsomme oversvømmelser af store del af byen og store menneskelige og økonomiske tab. Dette er med til at understrege det store behov for udvikling af bæredygtige løsninger.

 

Sustainia viser os, hvordan verden kan se ud i 2020, hvis de grønne teknologier og løsninger, vi kender allerede i dag, anvendes globalt. Sustainia Award er stiftet af den danske tænketank Sustainia sammen med en række danske og internationale partnere, heriblandt Realdania. Formand for Sustainias priskomité, Californiens tidligere guvernør og stifter af klimaorganisationen R20, Arnold Schwarzenegger, er inspireret af dette års vinder:

”Byer udleder hovedparten af drivhusgasser, men dette års vinder af Sustainias hovedpris   fra Chennai minder os om, at byer samtidig også har en fleksibilitet til at skabe løsninger, der gavner deres borgere og planeten som helhed, ” siger Arnold Schwarzenegger og forsætter: ”Jeg elsker den slags løsninger, fordi de inspirerer andre byer til at handle og ikke vente på, at deres nationale regeringer gør det for dem.”

Chennais løsning viser, at der er svar på de store udfordringer, der følger med den hastige urbanisering i lande over hele kloden. I 1990 boede færre end 40 pct. af verdens befolkning i byer. I 2050 forventes det tal at stige til 70 pct. Løsningen har allerede inspireret de indiske byer Trichy og Madurai til at investere i omegnen af 7,5 millioner dollars til lignende projekter.
 

Sustainia sikrer fokus på løsninger under COP21

Sustainias årlige fejring af bæredygtige løsninger flyttede i år fra København til Paris for at bringe løsningerne tættere på FNs klimaforhandlinger under COP21. Mens verdens øjne var rettet mod de politiske forhandlinger, ville partnerne bag Sustainia sikre, at allerede eksisterende løsninger også fik en stemme.

Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, siger:

”Jeg vil gerne sige et stort tillykke til Chennai, der som dette års Sustania Award-vinder er med til at synliggøre to ting: For det første, at byer rundt om i hele verden har et kæmpe potentiale til at bidrage til den grønne omstilling. Og for det andet, at løsningerne ofte kan være relativt simple og dermed noget alle andre byer kan lade sig inspirere af. Det synes jeg giver rigtig god grund til optimisme, her mens vi afventer resultatet af COP21-forhandlingerne.”

Realdania står bag Sustainia sammen med blandt andre DNVGL, WWF, UN Global Compact, Arnold Schwarzeneggers initiativ Regions20, Verdensbankens klimainitiativ Connect4Climate med flere.

Chennai-løsningen står ikke alene. Verden over går byer forrest i kampen om klimaet. Den 19. november i år udkom Cities100, som er en publikation med 100 byløsninger fra hele verden, som har en dokumenteret CO2-reducerende effekt. Initiativtagerne til publikationen er Realdania, Sustainia og bynetværket C40.

Den bæredygtige innovation er i gang

Sammen med ni andre ledende innovatører fra syv lande præsenterede Chennai deres løsning på scenen til prisceremonien. Her blev de førende innovative, bæredygtige løsninger fejret inden for ti sektorer såsom fødevarer, mode, transport og bygninger. Publikum blev blandt andet præsenteret for soldrevet kunstvanding, en leasingmodel for babytøj og en såkaldt plastikbank, hvor man kan bytte sit plastikskrald til penge.

”Vi er optimistiske i Sustainia, fordi vi ved, at de bæredygtige løsninger allerede eksisterer. Fra det tøj vi går i, til den mad vi spiser, så arbejdes der konstant på at finde mere bæredygtige alternativer. Chennai vinder i år, fordi løsningen helt konkret viser, hvordan byer kan skubbe til den bæredygtige omstilling, og vi er helt sikre på, at det er i byerne, vi kommer til at se de største ryk mod en bæredygtig fremtid. ” udtaler Mikkel Andersen, direktør for Sustainia.

Kontakt

Kommunikationsansvarlig i Sustainia, Marie Louise Gørvild
T: 61 70 91 04

Pressechef i Realdania, Pia Møller Munksgaard
T: 29 69 52 49