x

Masser af gode eksempler:
Det er ikke bad business
at tænke grønt

Pressemeddelelse 11. juni 2015

Mandag Morgens grønne tænketank Sustainia præsenterer i dag – i Paris – ét hundrede eksempler på bæredygtige løsninger og produkter fra hele verden, som kan inspirere globalt til en grønnere udvikling.

De hundrede bæredygtige løsninger er udvalgt blandt flere end 1.500 nominerede projekter, virksomheder og teknologier implementeret i 151 lande fordelt på seks kontinenter.

Det er fjerde gang, Sustainia lancerer deres kortlægning – den såkaldte Sustainia100 – og i år bekræfter kortlægningen en tendens, som er blevet stadig tydeligere inden for bæredygtige virksomheder. Nemlig, at grønne virksomheder kan være good business. Over halvdelen af årets Sustainia100-løsninger markedsføres således ikke kun på de traditionelle bæredygtighedskriterier, men er også konkurrencedygtige på pris og bekvemmelighed, hvilket gør dem attraktive for forbrugerne.

“Det er et godt år for grønne forbrugere. Det er opløftende at se, hvordan nye, kreative ideer, især inden for den cirkulære økonomi, skaber nye produkter og services, der kan konkurrere på lige vilkår med ikke-bæredygtige alternativer. Det giver muligheder for en grøn omstilling, som vi ikke har set før”, siger Laura Storm, direktør for Sustainia.

Spot på forandringsprocesser, der vokser nedefra

Realdania er blandt Sustainias grundlæggere og har netop forlænget støtten til tænketanken med yderligere tre år.

”Folkene bag Sustainia har på få år præsteret at skabe global opmærksomhed på gode bæredygtige løsninger, der allerede findes rundt om i verden. De har især haft held til at sætte spot på de forandringsprocesser, der vokser nedefra blandt virksomheder og NGO’er. Dermed yder Sustainia en vigtig indsats for at sætte skub i den grønne omstilling. Det gælder ikke mindst den omstilling, vi står overfor, når det gælder vores voksende byer, både globalt og herhjemme,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

Seks danske løsninger blandt de 100

Blandt de hundrede løsninger, der er udvalgt til dette års Sustainia100, er seks af dem skabt af danske virksomheder. Blandt andet virksomheden Iso Paint Nordic, der har udviklet en spray on-tagbelægning, der både afkøler bygningen og bekæmper luftforurening. Eller NoFlood Barriers, der producerer mobile vanddæmninger, særligt udviklet til at forhindre oversvømmelse i bynære områder. Eller et klimasystem udviklet til industri- og erhvervsbyggeri, hvor afkølingen sker via et rørsystem, der passerer gennem byens havneløb.

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Realdania i samarbejde med Sustainia.

Cirkulær økonomi og nye forretningsmodeller i underudviklede markeder

Den stigende konkurrencedygtighed, der kendetegner dette års bæredygtighedsløsninger, viser sig særligt inden for den cirkulære økonomi og blandt nye forretningsmodeller i underudviklede markeder.
 
Hver femte løsning i Sustainia100 tager afsæt i cirkulær økonomi, hvor virksomheder udforsker de økonomiske incitamenter, der er knyttet til cirkulært forbrug, herunder madspild, der kan omdannes til biogas, genbrug af aircondition filtre og 100 pct. genanvendeligt arbejdstøj. 

Et voksende fokus på de underudviklede markeder, specielt i udviklingslandene, har derudover skabt et større fokus på bæredygtige forretningsmodeller. 23 ud af de 100 løsninger i Sustainia100 bygger deres forretningsmodel på at imødekomme et stigende behov for pålidelige energikilder, sanitets- eller affaldshåndtering osv., herunder løsninger, der kan beskytte vestafrikanske bønder mod ekstremt vejr gennem brug af satellitdata, og en lille metalgenstand, der ved madlavning frigiver jern og behandler folk for jernunderskud.

“Vi ser, at det primært er den private sektors interesse for cirkulær økonomi, der er den drivende kraft bag de konkurrencedygtige bæredygtige løsninger. En generel stigning i råvarepriser gennem de seneste 15 års har udraderet det 20. århundredes reelle prisfald, og det har givet virksomheder og forbrugere en god grund til at bryde sig fri af det lineære ressourceforbrug,” siger Laura Storm, direktør i Sustainia.

Sustainia er stiftet af Mandag Morgen med henblik på at identificere og fremme bæredygtige løsninger. Sustainia er støttet af en række danske og internationale partnere, der foruden Realdania tæller UN Global Compact, Connect4Climate, Regions20, WWF, DNV GL, Storebrand og International Federation for Housing and Planning (IFHP).

Dette års Sustainia100 er den fjerde publikation, der kortlægger de førende bæredygtighedsløsninger. Løsningerne er gennemgået og udvalgt af en uafhængig gruppe af bæredygtighedseksperter fra 18 internationale organisationer, herunder Yale University, World Resources Institute og Acumen Fund.

Gennem de seneste fire år har Sustainia identificeret flere en 3.200 løsninger med fokus på bæredygtighed.