En have, der kan dateres tilbage til renæssancen
Haven på Tirsbæk Gods er helt særlig, da dens historie fører tilbage til renæssancen. De bærende elementer i haven er terrasseanlægget, vinbjerget, det omkransende stendige og voldgraven, og det er da også disse der har haft fokus i renoveringen. På grund af manglende dokumentation har det ikke været muligt at foretage en egentlig rekonstruktion af den oprindelige renæssancehave, men man har i stedet tilført haven elementer i et nutidigt formsprog, der kan henvise til og danne et billede af den tidligere renæssancehave.Tre forskellige haver
Man har tredelt haven i en prydhave, en frugthave og en dyrehave og stendiget rundt om hele haven er blevet genoprettet de steder, hvor den var styrtet sammen. I prydhaven er der anlagt nye, rette stier for at underopdele det store haverum. Fire mindre haverum, symmetrisk omkring hovedaksen, indrammer et nyt springvand. I frugthaven er der plantet cirka 300 æbletræer fordelt på begge sider af den hækomkransede hovedakse, og dyrehaven er blevet kraftigt udtyndet, og hovedaksen er endvidere forstærket med en allé af søjleformede træer på det øverste stejle stykke.
Med havens restaurering har ejerne nu også startet en æblemost og vinproduktion. I den forbindelse kan gæster komme på guidede ture og til vinsmagning på godset.
Historiske Haver
Tirsbæk Renæssancehave er en af ni herregårde rundt om i landet, der er blevet restaureret som en del af vores kampagne Historiske Haver.
Genbesøg
I 2023 har vi genbesøgt Tirsbæk Renæssancehave, for at høre, hvordan det er gået med projektet siden vores bevilling. I videoen fortæller Hans Henrik Algreen-Ussing, godsejer på Tirsbæk Gods, hvad de har brugt bevillingen til samt hvilken betydning og effekt, det har haft. De har haft problemer med at tiltrække gæster, men har således valgt at fokusere på selskaber, arrangementer og udstillinger i haven.
Med Realdania Genbesøg vender vi tilbage til en lang række af de projekter, som har modtaget støtte de seneste 20 år. Målet er at lytte til brugernes erfaringer og derigennem blive klogere på, hvordan arkitektur kan skabe værdi for mennesker. Læs mere om Genbesøg