Tirsbæk renæssancehave

Det indrammede stendige og det store terrænspring giver haven dens særlige karakter. Realdania har støttet en renovering af haven, med havens bærende elementer i fokus.

Haven på Tirsbæk Gods er helt særlig, da dens historie fører tilbage til renæssancen. De bærende elementer i haven er terrasseanlægget, vinbjerget, det omkransende stendige og voldgraven, og det er da også disse der har haft fokus i renoveringen.

På grund af manglende dokumentation har det ikke været muligt at foretage en egentlig rekonstruktion af den oprindelige renæssancehave, men man har i stedet tilført haven elementer i et nutidigt formsprog, der kan henvise til- og danne et billede af den tidligere renæssancehave.

Man har tredelt haven i en prydhave, en frugthave og en dyrehave og stendiget rundt om hele haven er blevet genoprettet, de steder hvor den var styrtet sammen. I prydhaven er der anlagt nye, rette stier for at underopdele det store haverum, og fire mindre haverum, symmetrisk omkring hovedaksen, indrammer et nyt springvand. I frugthaven er der plantet ca. 300 æbletræer fordelt på begge sider af den hækomkransede hovedakse, og  dyrehaven er blevet kraftigt udtyndet, og hovedaksen er endvidere forstærket med en allé af søjleformede træer på det øverste stejle stykke.

Fremtidens Herregård

Renoveringen af Tirsbæks renæssancehave indgår i Realdaniakampagnen ’Fremtidens Herregård’ herunder ’Herregårdshaver’, der skal bidrage til at genopfinde herregården, så den igen kan blive en kulturel og økonomisk dynamo på landet. Gennem to idékonkurrencer har kampagnen givet støtte til i alt 24 nytænkende projekter på herregårde overalt i Danmark.

Projektfakta

  • Kort

  • Relaterede projekter

Kort

Tirsbækvej 135

7120 Vejle

Relaterede projekter Se alle projekter

Engelholm

Knuthenlund

Gram Slot

Herregården Odden

{{ title }}

{{ description }}