x

Tunø Havn får nyt vartegn

Pressemeddelelse

9. september 2013

Lige nu støbes fundamentet til en ny bygning på Tunø Havn: et gammeldags brændefyret røgeri. Tunø Røgeri bliver opført med støtte fra Realdania, og vil i kraft af sit markante bygningsudtryk bidrage positivt til det eksisterende havnemiljø.

Den lille bilfrie ø i Aarhusbugten er et yndet udflugtsmål for turister og sejlere fra Danmark, Sverige og Tyskland. Nu forventer Tunøs beboere, at gode råvarer, skaldyr, delikatesser og duften af røget sild, kan lokke endnu flere besøgende til. En gruppe beboere er gået i gang med at etablere et røgeri. 

”Vi vil skabe liv på havnen og gøre det mere attraktiv at besøge Tunø. Det vil være til gavn for alle øens erhvervsdrivende, forklarer Kristian Wiese, formand for den fond, som står for driften af den nystartede virksomhed, Tunø Røgeri. 

Tunø har en fantastisk natur, dagligvarebutik med cafe, kro, restauranter, museum, teltplads ved stranden, sommerbutikker, cykeludlejning, Bed & Breakfast og boder med salg af friske grøntsager. Engang var landbruget hovederhvervet, nu er det turismen, der holder liv i det lille samfund. Men der er alligevel for få arbejdspladser på Tunø, og færgeforbindelsen gør det umuligt at pendle til job på fastlandet. Derfor kæmper øens beboerforening en evig kamp for at fastholde skole, sygeplejerske, festival, arbejdspladser og liv på øen hele året rundt. 

”Vi kan ikke vende mange års udvikling med et snuptag, men vi kan gøre det rigtig spændende at besøge Tunø Havn. Fra påsken 2014 kan øens gæster i hvert fald regne med at der er aktivitet, godt håndværk og smagsoplevelser på havnekajen, lover Kristian Wiese.

Projektleder i Realdania Eske Møller supplerer: ”I Realdania er vi glade for at kunne støtte de lokale ildsjæle i at skabe en ny attraktion på Tunø. Røgeriet bliver efter vores vurdering et kvalitetsfuldt bidrag til både det fysiske havnemiljø og til hele øens branding som turistmål”. 

Realdania bidrager med 1.5 mio. kroner. Projektet har et samlet budget er på 2.25 mio. kroner og blandt de øvrige bidragsydere er EU og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Tunø Røgeri er tegnet af arkitekt MAA Erik Einar Holm.