x

Formålet med Underværker er at støtte ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet. Gennem kampagnen ønsker vi at sænke barrieren mellem ildsjælenes gode idéer og de færdige, realiserede projekter. Kampagnen kan gøre den lokale og gode idé, der knytter sig til det byggede miljø, til virkelighed.

Siden 2011 har vi målrettet støttet projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige, og erfaringerne viser, at ildsjælenes indsats skaber resultater i både land og by. Ildsjælene skaber nye løsninger og får øje på nye muligheder og blinde pletter i lokalsamfundet – og de gør noget ved sagen!

Nogle gange fører ildsjælenes engagement og foretagsomhed til nye bæredygtige løsninger, byhaver, mobile udekøkkener eller containerbyer. Andre gange til projekter med fokus på bevaring og formidling af den lokale bygningsarv. Og andre gange igen er det eksisterende bygninger eller steder, som bliver genopfundet til helt nye formål. Fælles er, at ildsjælenes arbejde bidrager til nye og bedre rammer for frivillige aktiviteter, der skaber sammenhold, fællesskaber og levedygtige lokalsamfund.

  Den 20. november 2019 offentliggjorde vi 19 nye projekter, som nu bliver til virkelighed.

  Bornholm

  • Eksperimentarium for cirkulær økonomi, Nexø, Bornholms Regionskommune
   Den gamle produktionshal på 400 m2 i den tidligere møbelfabrik i Nexø skal være centrum for et reparationsfællesskab baseret på frivillige kræfter. Idéen er, at borgerne sætter kasserede ting i ’genbrugsen´, som frivillige kræfter derefter reparerer.
   Støttebeløb: 300.000 kr.

  Fyn og øerne

  • Nyt tag på Fiskeriets Hus, Bagenkop, Langeland Kommune
   Fiskeriets Hus ønsker at fremtidssikre den gamle havnesmedie fra 1908, der fortæller fiskeriets historie gennem mere end 100 år. Bygningen skal renoveres for at sikre museets effekter og styrke turismen på det sydlige Langeland. Projektet understøtter formidlingen af fiskeriets og egnens kulturhistorie.
   Støttebeløb: 200.000 kr.
  • Skalleværket i Klintebjerg, Otterup, Nordfyns Kommune
   Lokale borgere vil etablere et fælleshus på havnen i Klintebjerg. Huset skal være mødested for alle typer grupper med både aktiviteter på land og vand, fx lokalrådets møder, børnehavens dag i strandkanten og det sociale samlingssted for bådelauget og vinterbadere.
   Støttebeløb: 1.000.000 kr.
  • STORM Folke- og Naturgård, Håstrup, Faaborg-Midtfyn Kommune
   Foreningen STORM vil etablere STORM Folke- og Naturgård i den fredede og kulturhistoriske hovedgård, Stormgården – en af Fyns store stråtækte bindingsværksgårde. Foreningen faciliterer kultur- og naturarrangementer og etablerer ’Storm Hulen’ til formidling af den lokale natur og fauna, samt café og folkesal til bl.a. koncerter og festivaler.
   Støttebeløb: 1.000.000 kr.
  • Værkstedsfællesskabet Aakilde, Vester Skerninge, Svendborg Kommune
   En flok værkstedssøgende ildsjæle er gået sammen om at omdanne et tidligere andelsmejeri fra 1888 til et værkstedsfællesskab. Fællesskabet vil også skabe sociale arrangementer omkring teater, film eller musik. Målet er at fylde mejeriet med keramik, scenografier, bæredygtige byggematerialer og lyden af musik, grydelåg og podcastproduktioner.
   Støttebeløb: 735.000 kr.

  Jylland

  • Børns Stemme – Fremtidens Hirtshals, Hjørring Kommune
   Foreningen Bibiana Danmark er i gang med at transformere et tidligere vod- og trawlbinderi på havnen i Hirtshals, der de næste 5 år skal fungere som børnekulturhus for hele Nordjylland. Huset skal være base for kreative og kunstneriske bygge- og arkitekturprojekter for især byens børn.
   Støttebeløb: 200.000 kr 
  • Hop i Fjorden – friluftsliv for alle, Kolding, Kolding Kommune
   Vinterbadeklubben ’Hop i fjorden’ etablerer cirkelslag og boardwalk, der binder omklædnings-, toilet- og saunafaciliteter sammen med eksisterende badebro. Visionen er at sikre de rette rammer for et attraktivt friluftsliv ved Kolding Fjord, så endnu flere får lyst til og glæde af den rige natur og områdets mange muligheder.
   Støttebeløb: 700.000 kr.
  • Kronjyllands Tech Mekka, Bjerregrav, Randers Kommune
   I en tilbygning til byens sportshal etableres et teknologisk mødested, hvor man mødes på tværs af generationer for at eksperimentere, lege, lære og udvikle på kryds og tværs med alt fra robotter, VR, 3D-print, e-sport, droner og automatik.
   Støttebeløb: 350.000 kr.
  • Kystterrasser Lildstrand, Lildstrand, Thisted Kommune
   Lokale borgere, fiskere og sommerhusejere er gået sammen om at anlægge kystterrasser på landingspladsen i Lildstrand - stedet, hvor lokale og turister mødes. Kystterrasserne skal være en arkitektonisk attraktion og skabe mere sikkerhed for stedets forskellige brugere.
   Støttebeløb: 1.000.000 kr.
  • Købmandsbutik og medborgerhus, Tandslet, Sønderborg Kommune
   Lokale borgere vil renovere og ombygge en tidligere købmandsbygning og tidligere bank til fælleshus. Målet er bl.a. at bevare den lokale indkøbsmulighed, hvor der også kan afhentes receptpligtig medicin og sendes og afhentes pakker. Købmanden er med til at sikre, at landsbyen fortsat vil være et attraktivt sted at bo.
   Støttebeløb: 900.000 kr.
  • Maritime Faciliteter – Kammerslusen ved Vadehavet, Ribe, Esbjerg Kommune
   Ribe Sejlklub vil etablere en flydebro i lærketræ og et fælleshus ved Kammerslusen ved Vadehavet. Stedet rummer potentiale som porten til Vadehavet og som et formidlings-, undervisnings- og oplevelsessted. En ny bådebro og fælleshus kan formidle stedets fugleliv, den historiske sejlads i Ribe, stormfloder og de begyndende klimaforandringers betydning for området.
   Støttebeløb: 250.000 kr.
  • Platform X, Nørager, Rebild Kommune
   En gruppe unge fra elev- og centerrådet på den lokale skole vil skabe et sceneområde, relaxområde og et være- og lærested for aktiviteter på tværs af byens tiltag - fra revy til kulturskole, foredrag, små lokale koncerter til udendørs teater. Dette placeres på ’eXperiment’, et allerede eksisterende ungedrevet udemiljø til gavn og inspiration for alle byens borgere.
   Støttebeløb: 250.000 kr.
  • Remisen Skjern, Skjern, Ringkøbing-Skjern Kommune
   En gruppe lokale unge vil omdanne en ikonisk rundremise i forfald til værested med musik, teater, stand-up, brætspilsaftener, studiesparring etc.
   Støttebeløb: 850.000 kr.
  • Rofærgehavn og garnhus i Oddesund N., Oddesund N, Struer Kommune
   Lokale borgere drømmer om at renovere det stærkt forfalde garnhus i Rofærgehavnen. Huset blev tidligere brugt som den sidste bundgarnsfiskers værksted og tjærested. Huset skal blandt andet gøres anvendeligt til formidling af områdets kulturarv.
   Støttebeløb: 640.000 kr.

  Sjælland

  • Fælleshus under klimaskærm, Melby, Halsnæs Kommune
   Foreningen Andelsgaarden vil bygge en helt ny type fælleshus under et drivhus, der fungerer som en klimaskærm. Fælleshuset skal forene fællesskab, oplysning og produktionen af klimavenlige grøntsager under samme tag. Fælleshuset bygges og indrettes ved genanvendelse af materialer fra den gamle lade.
   Støttebeløb: 1.000.000 kr.
  • Nye rammer i verdens ældste biograf, Korsør, Slagelse Kommune
   Foreningen Korsør Bios Venner ønsker at renovere og modernisere verdens ældste biograf fra 1908, så publikum også fremover kan opleve biografens kulturhistorie. Biografen er et samlingssted for kulturtiltag i Korsør og er et alternativ til storbyens metervareoplevelser.
   Støttebeløb: 450.000 kr.
  • Nyt liv i tidligere missionshus, Bisserup, Slagelse Kommune
   Foreningen BIS’koppen vil istandsætte og modernisere det 100 år gamle bevaringsværdige missionshus, så det kan rumme bykontor med aktiviteter for alle aldre, fx frivilligcafé, bogudlån, bedstemorordning, strikkeklub, mødreklub, musik og teater for landsbyens borgere.
   Støttebeløb: 1.000.000 kr.
  • Drivhus i Hørgårdens Byhave, Amager, Københavns Kommune
   Ved hjælp af et nyt drivhus og udekøkken skal Hørgårdens Byhave være et lokalt omdrejningspunkt for grønne fællesskaber, madproduktion, sundhed/ernæring og give bymennesket et roligt og frodigt samlingspunkt. Opførelsen vil overvejende ske med genbrugsmaterialer.
   Støttebeløb: 400.000 kr.
  • Opbevaring af hjemløses ejendele, København NV, Københavns Kommune
   Efter en ombygning af Kompasset er der ikke længere plads til de store skabe, der huser de udenlandske hjemløses ejendele. Kompasset ønsker derfor at opføre et isoleret skur i fællesskab med Kompassets brugere, så hjemløse kan tilgå deres sager, tørre tøj og få en snak om sorger og glæder under halvtag.
   Støttebeløb: 500.000 kr.


   

  Til at bistå os i bedømmelsen er nedsat et bedømmelsesudvalg, som består af:

  • Julie Takla Helsted, socialøkonomisk iværksætter og chef for Saxogade
  • Peter Sand, forretningsudvikler og direktør for Naturkraft
  • Balder Johansen, social entreprenør og leder i LOGIK & CO
  • Finn Jorsal, projektmager og tidl. præsident for Friends of Cold Hawaii
  • Ane Cortzen, arkitekt og kulturchef for Kähler-koncernen

  Læs mere om bedømmelsesudvalget på Underværker.dk

  Bedømmelsesudvalget

  Den endelige beslutning om tildeling af støtte foretages af vores direktion på baggrund af bedømmelsesudvalgets indstilling.


Søg støtte

Der er i øjeblikket lukket for ansøgninger

Når næste ansøgningsrunde åbner vil det blive annonceret her på realdania.dk og på Underværkers egen hjemmeside:

Underværker.dk

OBS. Har du spørgsmål vedrørende Underværker, ansøgningsskemaet mv. kan du skrive til info@undervaerker.dk

Podcast

Hvad betyder ildsjælene for udviklingen af vores byer, byrum og fællesskab? Hvad er et Underværk? Og hvorfor har Realdania brugt over 90 mio. kr. på at hjælpe ildsjæle med at gøre projektdrømme i det byggede miljø til virkelighed? Lyt med og få svaret i fjerde episode af #tankeRUM.

Hør vores andre podcasts:
Podcasts