x

I Realdania-kampagnen Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri for og til fællesskaber, fordi frivillige med kreative ideer kan løfte et lokalsamfund. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling til at føre gode idéer ud i livet.

Den lokale, gode idé

Formålet med kampagnen er at støtte ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet. Gennem kampagnen ønsker vi at sænke barrieren mellem ildsjælenes gode idéer og de færdige, realiserede projekter. Kampagnen skal gøre den lokale og gode idé, der knytter sig til det byggede miljø, til virkelighed.

Siden 2011 har vi målrettet støttet projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige, og erfaringerne viser, at ildsjælenes indsats skaber resultater i både land og by. Ildsjælene skaber nye løsninger og får øje på nye muligheder og mangelfulde pletter i lokalsamfundet – og de gør noget ved sagen! Altid med stor kærlighed til en bygning eller et sted. I alt har Realdania gennem Underværker støttet 319 ildsjæleprojekter over hele landet med 145 mio. kr.

Underværker skaber sammenhold og fællesskab

Nogle gange fører ildsjælenes engagement og foretagsomhed til nye bæredygtige løsninger, byhaver, mobile udekøkkener eller containerbyer. Andre gange til projekter med fokus på bevaring og formidling af den lokale bygningsarv. Og andre gange igen er det eksisterende bygninger eller steder, som bliver genopfundet til helt nye formål. Fælles for alle er, at ildsjælenes arbejde bidrager til nye og bedre rammer for frivillige aktiviteter, der skaber sammenhold, fællesskaber og levedygtige lokalsamfund.

Se eksempler på projekter der har fået støtte: 

Underværker.dk

Underværkers jury af ildsjæle og iværksættere

En jury bestående af ildsjæle og iværksættere hjælper Realdania med at vurdere de mange ansøgninger til Underværker. I juryen sidder:

  • Helle Langer, stifter og bestyrer af Kulturhuset 18b i Harboøre
  • Mia Maja Hansson, madpirat, direktør, underviser og iværksætter i Kitchen Collective i København
  • Peter Plant, professor emeritus i pædagogik, økologisk landmand, forfatter og foredragsholder, næstformand i Torupsfonden og formand for LAG Halsnæs-Gribskov m.m.
  • Sarah Jarsbo, leder af Sydhavnens bylivskontor, selvstændig i Y Factory og forkvinde i Foreningen Sydhavnen, Aarhus
  • Søren Vester, designer, tv-vært, foredragsholder og landdistriktsforkæmper, Thise

Den endelige beslutning om tildeling af støtte foretages af vores direktion på baggrund af bedømmelsesudvalgets indstilling.

Næste ansøgningsfrist er den 3. februar 2023. 

 

Se flere videoer og find inspiration på Underværker.dk.
 

 

Fyn og øerne:

SAK-Scenen, Svendborg Kommune

Svendborg Amts Kunstforening vil skabe et grønt og kulturelt samlingssted i et eksisterende haveanlæg – ildsjæle vil bygge en friluftsscene i genbrugsmaterialer, hvor der skal være plads til fællesskab, fordybelse og fangeleg. Projektejer: Svendborg Amts Kunstforening Støttebeløb: 850.000 kr.

Cirkus er altid i byen, Odense Havn, Odense Kommune

Et tidligere kornlager skal være ramme om et stærkt fællesskab med fokus på cirkus, teater og kulturformidling. Projektejer: Dynamo – en non-profit teater- og kulturforening. Støttebeløb: 1.000.000 kr.

Søens folk Marstal, Marstal, Ærø Kommune

I Marstal skal der være en badebro med udkigstårn, et læområde til solbadning og en sauna med udsigt over Østersøen med plads til omklædning. Alt sammen for at styrke fællesskabet og formidle øens maritime historie for lokale og besøgende. Projektejer: Foreningen Søens Folk. Støttebeløb: 1.000.000 kr.

 

Nordjylland:

Vokseværket, Nibe, Aalborg Kommune

En konkursramt friskole bliver nyt kultur-, idræts- og aktivitetscenter til gavn for foreninger og det sociale sammenhold i landsbyen. Projektejer: Fonden Vokslev Kultur- og Forsamlingshus. Støttebeløb: 1.000.000 kr.

Ny og gammel landsbykultur i Ane Maries Hus, Løkken, Hjørring Kommune

Det unikke og bevaringsværdige Ane Maries Hus skal renoveres, så lokale ildsjæle får et åndehul med plads til kreativitet og kunsthåndværk samt formidling af landsbykulturarv. Projektejer: Støtteforeningen Ane Maries Hus. Støttebeløb: 560.000 kr.

Bindslevs grønne kulturarv, Bindslev, Hjørring Kommune

På Vendsyssel-egnen vil lokale frivillige sikre et grønt og attraktivt kulturmiljø i et naturskønt område. Det skal blandt andet ske gennem stisystemer, shelters og en ny vandfaldstrappe for åens dyreliv. Projektejer: Den selvejende institution Bindslev Gl. Elværk og BHE Bindslev (Borger-Handel-Erhverv) Støttebeløb: 1.000.000 kr.

 

Midtjylland:

Mødestedet – en bæredygtig borgerdrevet butik, Hylke, Skanderborg Kommune. 

Landsbyens borgerejede købmandsbutik skal være åben café. Her skal være muligheder for fællesskab og landsbyliv på tværs af generationer. CUBO Arkitekter har tegnet en tilbygning til Købmandsbutikken med fokus på multifunktionalitet. Projektejer: Hylke Købmandsforening. Støttebeløb: 610.000 kr.

Den gamle biograf i Kjellerup, Silkeborg Kommune

Den lille midtjyske by vil fremtidssikre det ikoniske biografhus, der i dag fungerer som lokalt kulturhus. Nyt tag og isolering er nødvendig for ambitionen om at forblive byens samlingssted for alle borgere. Projektejer: Foreningen Den Gamle Biograf i Kjellerup. Støttebeløb: 600.000 kr.

Amfiteater på Busbjerg (forundersøgelse), Favrskov Kommune

Frivillige ildsjæle vil nytænke området omkring Busbjerg bakke ved at etablere et amfiteater med en permanent delvist overdækket scene til gavn for lokalbefolkning og kulturliv.Projektejer: Gudenådalens Hjemstavnsforening. Støttebeløb: 250.000 kr.

 

Vestjylland:

Fra folkeskole til folkehus, Vorupør, Thisted Kommune

En gammel skole bliver forvandlet til et funktionelt og spirende Folkehus til gavn for lokale og besøgende i byen. Projektejer: Foreningen Vorupør i udvikling. Støttebeløb: 280.000 kr.

Sneglehuset, et samlingssted i Thyborøn, Lemvig Kommune

Ildsjæle vil renovere det ikoniske sneglehus, så det bliver samlingssted for beboere i Thyborøn og et besøgsmål for turister, som kan bruges til alt fra foredrag til fester og koncerter. Festsalen bliver istandsat med fokus på at bevare kulturhistoriske elementer. Projektejer: Den almennyttige fond West Coast Center Jutland. Støttebeløb: 1.000.000 kr.

 

 

Sjælland:

Kronen på værftet, Havnsø, Kalundborg Kommune

Havnens samlingssted Værftet har gennemgået en række omfattende forbedringer, der gør, at stedet nu er et vigtigt lokalt samlingssted. Nu mangler blot ”kronen” på værftet: toiletfaciliteter for alle brugere – både medlemmer og gæster. Projektejer: Foreningen Værftet. Støttebeløb: 400.000 kr.

Mad og møder i marken, Lejre Kommune

I Lejre skal der være et udendørs, bæredygtigt madværksted og mødested, som danner ramme om fællesspisning, formidling og aktiviteter. Ildsjæle vil skabe nye oplevelser i naturen, give jordforbindelse, energi og nysgerrighed samt inspiration til bæredygtige madoplevelser. Projektejer: Foreningen Plant Et Frø. Støttebeløb: 880.000 kr.

Øernes højskole på Sejerø, Kalundborg Kommune

En tidligere skole skal omdannes til et kulturelt, bæredygtigt og mangfoldigt mødested og fællesskab, der vil understøtte lokale fællesskaber og erhvervsliv. Projektejer: Den selvejende institution Øernes højskole. Støttebeløb: 700.000 kr.

Ganløse Foreningshus (forundersøgelse), Stenløse, Egedal Kommune

I Ganløse Foreningshus skal byens foreninger og frivillige samles og skabe udvikling, aktiviteter og samarbejde, som sikrer liv og fællesskab i byen. En forundersøgelse skal kvalificere renoveringen og indretningen af den bevaringsværdige ejendom. Projektejer: Ganløse Foreningshus. Støttebeløb: 250.000 kr.

Kulturelt Kraftcentrum i Skælskør, Slagelse Kommune

Kosmorama er en gammel biograf, som trænger til en kærlig hånd. Ildsjæle vil fremtidssikre en unik filmkultur, sikre komfort og faciliteter for en bred målgruppe og bevare stedets rolle som kulturbærende institution i Skælskør. Projektejer: Foreningen Kosmorama. Støttebeløb: 800.000 kr.

 

Bornholm:

Balladen – et musikalsk kraftcenter i Østermarie

Balladen skaber et musikalsk multiværksted på Bornholm i nogle tomme landbrugsbygninger. En gammel lade bliver omdannet til eventsal med øvelokale, scene, undervisningsfaciliteter, multiværksted og workshop-space. Projektejer: Østersø Sonics. Støttebeløb: 800.000 kr.
 

Søg støtte

Du kan du oprette din ansøgning og arbejde videre med den frem til næste frist:

Søg støtte og læs mere om Underværker

Næste ansøgningsfrist er 3. februar 2023.

Spørgsmål?

Spørgsmål?

Underværker har telefontid mellem kl. 10.00 og 14.00 på hverdage.

Kontakt Frida Gammelgaard eller Susanne Rud fra kampagnens sekretariat på info@undervaerker.dk / eller telefon +45 22 19 70 75

Podcast

Hvad betyder ildsjælene for udviklingen af vores byer, byrum og fællesskab? Hvad er et Underværk? Og hvorfor har Realdania brugt over 90 mio. kr. på at hjælpe ildsjæle med at gøre projektdrømme i det byggede miljø til virkelighed? Lyt med og få svaret.

Hør vores andre podcasts:

Podcasts