x

Seks rådgiverteams giver deres bud på Væksthuset i Botanisk Have i Århus

Pressemeddelelse 14. august 2008

Væksthuset i Botanisk Have i Århus bliver med en gennemgribende restaurering og udvidelse bragt ind i fremtiden. Nu er seks arkitektfirmaer udvalgt til at komme med deres bud på en løsning af opgaven. Bag projektet til 65 mio. kr. står Aarhus Universitet, Universitets- og Bygningsstyrelsen, Århus Kommune og Realdania.

Allerede sidste sommer kunne parterne bag projektet melde ud, at det smukke gamle væksthus i Botanisk Have i Århus ville blive løftet op i den europæiske sværvægtsklasse indenfor væksthuse. Dette på baggrund af en omfattende restaurering af det eksisterende kompleks, etablering af et nyt botanisk formidlingscenter rettet mod den brede offentlighed og opførelsen af et nyt tropisk væksthus.

Efter en prækvalifikationsrunde er seks rådgiverteams nu udvalgt til at komme med deres forslag til fremtidens væksthus i Århus. De seks teams er: 

  1. Kjaer & Richter A/S, Grontmij/Carl Bro A/S, Preben Skaarup Landskabsarkitekt 
  2. Erik Møller Arkitekter A/S, Niras A/S 
  3. Svendborg Architects, Buro Happold 
  4. 3XN A/S, Tri-consult A/S 
  5. CEBRA a/s arkitekter, Rambøll Danmark A/S 
  6. Arkitektfirmaet C.F. Møller, Søren Jensen A/S

Væksthusene i Botanisk Have - tegnet af C.F. Møller - udgør et nationalt ikon inden for væksthusarkitektur. Hvorfor en udvikling og tilbygning til bygningsanlægget vil kræve stor bevågenhed og ekspertise i forhold til at sikre anlæggets eksisterende arkitektoniske værdier.

Med indretningen af et botanisk formidlingscenter vil der ske et markant skift i den måde hvorpå plantesamlingerne præsenteres for publikum. Der vil blive tale om en langt mere aktiv formidling af planternes biologi og deres samspil med den omgivende natur. Alle gæster kan, selv uden botaniske forkundskaber, se frem til en stor oplevelse og udfordring ved et besøg i væksthusene.

De nuværende væksthuse bliver udbygget med et nyt palmehus på 1.000 kvm som skal huse planter fra Jordens tropiske egne. Formidlingscentret vil blive indrettet i det største af de fem nuværende væksthuse, det nuværende tropiske væksthus, og kommer til at omfatte bl.a. foredragssal med plads til 100 personer, undervisningslokaler for skoleklasser m.fl., udstillingslokaler, it-faciliteter og café.

Bedømmelsen af de seks rådgiverteams projektforslag vil finde sted i november 2008. Projektet forventes at stå færdigt i 2012. 

Yderligere oplysninger
Projektleder Lone M. Petersen, Universitet- og Bygningsstyrelsen tlf. 33 95 12 34
Bygningschef Bent Lorenzen, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet tlf. 89 42 47 17
Susanne Egelund, Århus Kommune, tlf. 89 40 64 02
Direktør Hans Peter Svendler, Realdania, Tlf. 70 11 66 66