x

Rejsegilde på væksthuset i Botanisk Have

Pressemeddelelse 5. september 2011

Stålkonstruktionen til det nye væksthus i Botanisk Have i Aarhus danner nu en ny fornem profil på byens skyline og på mandag den 5. september afholdes rejsegildet. S

Støtte fra Realdania og Aarhus kommune har gjort det muligt for Aarhus Universitet, at bygge et nyt væksthus, renovere de unikke gamle huse og skabe et nyt formidlingscenter på et af byens smukkeste steder. Universitets- og Bygningsstyrelsen står for udførelsen af projektet. Det nye formidlingscenter skal i samspil med parken skabe en botanisk oplevelse med mulighed for aktivitet og rekreation for alle besøgende i Botanisk Have.

Med rejsegildet fejres håndværkernes og entreprenørernes indsats for at fuldende det karakterfulde byggeri, der ligesom de gamle huse er tegnet af det aarhusianske arkitektfirma C.F. Møller. De eksisterende væksthuse opført i 1969 er placeret i den østlige ende af parken langs en højderyg og terrænet skråner således væk fra bygningerne på begge sider. Det nye hus er placeret vest for de gamle huse og følger skråningen ned mod Den Gamle By.

Det nye væksthus opføres i stålprofiler i en kompliceret asymmetrisk form, som læner sig let mod nord. Formen giver et godt lysindfald i de mørke perioder af året og er tilpasset de landskabelige forhold i haven.

Stålprofilerne vil i efteråret blive beklædt med en let dug af et gennemsigtigt plastmateriale (EFTE), som har gode optiske og isolerende egenskaber. I designet er der lagt stor vægt på æstetik og funktion og når huset står færdigt sidst på året vil de tropiske planter få optimale vilkår og Botanisk Have et nyt markant vartegn.

Samtidig med at det nye væksthus opføres renoveres de gamle huse, Der kommer nye vand- og elinstallationer i husene og træværk og de bærende konstruktioner bliver renoveret og opfrisket med ny maling. Det eksisterende tropehus omdannes til et formidlingscenter med udstillinger, klasselokaler og publikumsfaciliteter i form af cafe og lounge.

Væksthusene har været en oase i hjertet af Aarhus og fryder med over 4.000 forskellige plantearter: planter fra områder med middelhavsklima, subtropiske og tropiske ørkner, tropiske bjergskove, tropisk monsunklima, og tropisk regnskov. Ligesom tidligere vil der være gratis adgang for publikum når renoveringen og nybyggeriet står færdigt i slutningen af 2012.

Pressen er velkommen til at møde op til rejsegildet mandag den 5. september kl. 14:00 på byggepladsen og snakke med relevante personer. Adgang fra Peter Holms Vej via Poppelpladsen.

Fakta om væksthusene:
De eksisterende seks væksthuse har et bruttoareal på 2.071 m2, heraf ca. 180 m2 personale- og værkstedsfaciliteter.
Et nyt væksthus opføres til tropiske plantesamlinger, bruttoareal 1.241 m2. Der etableres et formidlingscenter med moderne publikumsfaciliteter, bruttoareal 1.071 m2.

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Aarhus Universitet.