x

Egmont Højskolen i Hou får markant vandtræningscenter for alle

Pressemeddelelse

12. november 2009

En vifteformet svømmehal bliver Hous nye vartegn. Egmont Højskolens nye vandtræningscenter tager form. Cubo Arkitekterne A/S har vundet konkurrencen om at færdigtegne et projekt i partnerskab med Realdania og støttet af flere fonde. Byggeriet skal sætte nye normer for bevægelsesfremmende funktioner for mennesker med handicap. 

Det er nu afgjort, at Cubo Arkitekterne A/S har vundet konkurrencen om at tegne Egmont Højskolens nye vandtrænings- og rehabiliteringscenter. Projektet skal tilføre en ny og vigtig dimension til højskolens eksisterende undervisnings- og rehabiliteringstilbud. Egmont Højskolen vil således, som noget nyt, kunne tilbyde fysisk træning som del af en holistisk rehabilitering, der bidrager til at styrke den fysiske, psykiske og sociale funktionsevne og den enkeltes ansvar for eget liv.

Højskolen får med det nye center en karakterfuld udvidelse, som kommer til at binde skolens varierede bygninger sammen. Med udvidelsen bliver den eksisterende hal til en multifunktionel hal med flytbare vægge og en stor bevægelig scene, hvilket giver fleksibilitet og mange anvendelsesmuligheder.

Sonja Mikkelsen, formand for bedømmelseskomiteen og formand for højskolen siger:
”Højskolens brugere med handicap kan nu glæde sig til muligheden for vandtræning, da der vil blive etableret ikke mindre end fire måder at komme i vandet på. Herunder en integreret rampe med mulighed for at parkere sin kørestol midtvejs eller køre stolen ned i en grav og derfra hoppe over i vandet. Og så håber vi at få finansiel mulighed for at etablere landets første reelt tilgængelige vandrutsjebane for kørestolsbrugere.”

Også Egmont Højskolens forstander Ole Lauth er begejstret for projektet:
”Kunsten er at bygge tilgængeligt for alle handicapgrupper, så det virker inkluderende og enkelt. Cubo fortjener ros for et robust tilgængelighedskoncept, hvor der ingen blinde veje er. Alle rum er designet, så man naturligt går/kører igennem – f.eks. omklædningsrummene – eller rundt om dem til den ønskede aktivitet.”

Hans Peter Svendler, direktør i Realdania, siger:
"Projektet har en høj grad af demonstrationsværdi i forhold til at få ny viden og skabe bedre forhold for aktiviteter for alle med et bevægelseshandicap. Tilbygningen bliver desuden et arkitektonisk landmark, der vil give fornyet helhed til højskolens bygninger. Den nye bygning opfylder ønsket om at skabe rammer for en innovativ og holistisk rehabilitering og giver god sammenhæng med højskolens eksisterende undervisningstilbud.”

Fakta

Projektet Bevæg Befri Beløn gennemføres i et partnerskab med Realdania og består af:
- Vandtræning med varmtvandsbassin
- Multifunktionel hal med bevægelsescenter
- Et audiovisuelt undervisningsrum
- Ambitionen er at anvende havvand til opvarmning og som bassinvand

Cubo Arkitekter A/S har et teknikerhold, som består af: Force 4 architects, Hjælpemiddelinstituttet, Gruppen for By- og Landskabsplanlægning, Dansk Brand- og sikringsteknisk institut og Hundbæk & Henriksen

Forventet åbning: Sommeren 2012

Finansielle partnere, der har muliggjort projektet og doneret midler til dets realisering er:
Realdania, Egmont Fonden, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Elsass Fonden, Satspuljen, Odder Kommune og Egmont Højskolen. Rambøll Danmarks A/S er ansvarlig bygherrerådgiver i samarbejde med Søren Jensen A/S