x

Seks teams skal konkurrere om Teateroplevelseshuset i Hjørring

Pressemeddelelse 17. december 2012

Nu er det afgjort, hvilke seks teams der er blevet prækvalificeret, til at deltage i konkurrencen om at udvikle det bedste forslag til et nyt Teateroplevelseshus i Hjørring. Projektet gennemføres i et partnerskab mellem Realdania og Hjørring Kommune.

De seks prækvalificerede teams er:

• Totalrådgiver: C.F. Møller A/S

Underrådgivere: Morten Kirkskov, NeillWoodger, Niras

• Totalrådgiver: COBE Aps

Underrådgivere: SLA A/S, Ove Arup & Partners Int. Ltd, Kossmann.dejong BV

 • Totalrådgiver: Diller, Scofidio + Renfro

Underrådgivere: Bjerg Arkitektur A/S, Orbicon A/S, OLIN

 • Totalrådgiver: Henning Larsen Architects A/S

Underrådgivere: Ark. Kristine Jensens Tegnestue, COWI A/S, Arkitektfirmaet Jørgen Ussing, Arup Acoustics, Charcoalblue, 2+1

 • Totalrådgiver: Kjaer& Richter A/S

Underrådgivere: Preben Skaarup Landskabsark., Grontmij A/S, Michael Quist Rørsted

 • Totalrådgiver: schmidt hammer lassenarchitects k/s

Underrådgivere: Arkitektfirmaet Finn Østergaard, LiWplanning ApS, Filippa Berglund Scenografi, Brix & Kamp A/S

Konkurrencen er tofaset. I første fase bliver der udpeget èn eller flere vindere af projektkonkurrencen. I næste fase får de vindende mulighed for at udvikle deres forslag i dialog med en forhandlingskomite og dens rådgivere. Den endelige vinder forventes udpeget i efteråret 2013.

Målet er en klar idé til et Teateroplevelseshus i bymidten af Hjørring. Et hus hvor Vendsyssel Teater kan udfolde sig, og samtidig et hus, der byder sig til overfor for byens ungdom, teatermiljøet, og kreative folk i det hele taget.     

Opgaven for de seks teams består blandt andet i, at udtænke en teatersal, der kan huse ”in-the-round” opstillinger, og den mest avancerede teaterteknik. Og samtidig skabe et hus, der bidrager til at skabe sammenhæng i Hjørrings bymidte. 

Opførelsen af Teater- og oplevelseshuset er finansieret af Hjørring Kommune, Realdania, Det Obelske Familiefond og den lokale ENV-”Fond”.

FAKTA

Vendsyssel Teater

Er et af landets mest anerkendte egnsteatre. Teatret har i dag til huse i en nedlagt skole i Hjørring, hvor gymnastiksalen har dannet ramme om mange succesfulde forestillinger, herunder flere Reumert nominerede.

Teatrets leder er den landskendte skuespiller Peter Schrøder.  

Det nye Teater- og Oplevelseshus

Huset skal understøtte udviklingen af Hjørring by, kulturlivet i Vendsyssel og regionens selvbevidsthed og identitet. Huset bliver på 4200 kvadratmeter og kommer til at rumme en teatersal med plads til 250 – 350 tilskuere. Scenen udstyres med den mest avancerede sceneteknik, herunder muligheden for ”in-the-round” opstillinger. Foruden Vendsyssel Teater bliver der plads til, at unge, uddannelsessøgende, musiske og teaterinteresserede miljøer i Hjørring kan skabe aktivitet i og omkring bygningen.

Sammenhæng med byen

Det nye Teater- og oplevelseshus skal bidrage til sammenhængen i byen og placeres centralt i byen på den nuværende rutebilsstation, nær Amtmandsboligen, Hjørrings øvrige kulturinstitutioner og et nyetableret shoppingcenter. Huset skal være med til at skabe liv i byen – også uden for teatertiden. Den smukke have ved Amtmandsboligen gøres samtidig tilgængelig for offentligheden.

Økonomi

Det samlede budget for byggeriet er på 173 mio. kr. (inklusiv grunden). Foruden Hjørring Kommune, bidrager en række fonde til opførelsen:  

  • Det Obelske Familiefond, 25 mio. kr.
  • ENV-”Fonden”, 25 mio. kr.
  • Realdania, 70 mio. kr.   

Den eksisterende drift af Vendsyssel Teater fortsættes i de nye rammer med støtte fra Hjørring og Frederikshavn Kommuner og Kunststyrelsen.