Knud Friis' eget hus

Arkitekt Knud Friis byggede villaen til sig selv og sin familie i 1958 med udvidelse i 1970. Huset afspejler mange af de holdninger og greb, som findes i Friis & Moltkes arkitektur og ligger på en naturskøn grund nær Aarhus.

Villaen er opført i 1958 som privat bolig og tegnestue til Knud Friis fra arkitektfirmaet Friis & Moltke. Ejendommen blev i 1970 udvidet af arkitekten selv, der frem til sin død boede i huset med sin hustru.

Huset udgør tre parallelle længer orienteret nord-syd: Hovedfløj, værelsesfløj og udhusfløj, der er bundet sammen med anlægget via havemuren, der gemmer en brolagt gårdhave. I 1970 blev værelsesfløjen tilføjet til huset, og planløsningen blev ændret til den nuværende. Det var Knus Friis selv, der stod for ændringen.

Knud Friis er blevet kaldt "en mild brutalist". 'Mild' afspejler hans væsen, 'brutalist' hans bygningsværker. Selvom der ofte er en brutalitet over både den måde bygningsværkerne er placeret i omgivelserne på og de materialer, de er bygget i, så kommer betegnelsen 'brutalisme' af fransk 'béton brut' og betyder rå beton. Det er et begreb, som den berømte modernist Le Corbusier selv brugte om sit materialevalg.

Som arkitektonisk retning beskriver den værker, der ofte er opført i rå beton. Ærlighed, designmuligheder og synlige konstruktioner og installationer er blandt arbejdernes fællestræk. Stilen fik imidlertid aldrig stor udbredelse. Allerede af sin samtid blev ejendomme opført i denne stil bl.a. udskældt for ikke at forholde sig til sine omgivelser. Mange af værkerne opfattedes som egenrådige, delvist nedgravede bygninger, der samler sig om sin funktion - og sig selv. Friis' villa er opført i en modificeret variant af stilen.  

Hovedhuset er i to etager; i overetagen er udsigten orienteret mod omverdenen med to store gavlvinduer, mens de to langsider kun har en smal vinduesstribe helt oppe under loftet. Overetagen indeholder i dag en stor stue med brændeovn og en tegnestue. De to rum er adskilt af en skydedør. Underetagen lukker sig mere indad med en vinduesvæg til gårdhaven, der binder gårdrummet sammen med huset. Derudover er der ved tilføjelsen af værelsesfløjen blevet etableret et skråt ovenlys-indtag.

Underetagen er disponeret med en lang gang langs vinduesvæggen i åben forbindelse til køkkenet og spistuen samt et badeværelse og et fyrrum. Fra køkkenet er der adgang til værelsesfløjen, der ligeledes indeholder en gang i husets længde med adgang til de tre børneværelser og forældresoveværelset. Værelsesfløjen er delvist nedgravet i terræn. Udhusfløjen indeholdt oprindeligt en garage samt et udhus men er i dag indrettet til gæsteværelse.

Huset fremstår i dag med den oprindelige farveholdning samt gulvbelægning. Kendetegnende for huset er de rå vægge i beton med tydelige spor af forskallingsbrædder samt de iøjnefaldende blå elementer som døre og vinduesskodder. Den er således et mønstereksempel på stilen, der dog modsat flere af sin samtids internationale eksempler er mere velplaceret i sine omgivelser på en naturskøn grund højt beliggende med udsigt.

NB: Vis hensyn. Adgang kun efter aftale. Kontakt info@realdaniabyogbyg.dk for evt. besigtigelse

Læs mere om arkitekternes egne huse her

Projektfakta

 • Anvendelse i dag
 • Lejet ud til privat bolig
 • Erhvervet
 • 2011
 • Indviet
 • 2012
 • Fredet
 • 2008
 • Byggeår
 • 1958 med tilbygning i 1970

Kontakt

Christian Andersen Programchef

 • Galleri

 • Arkitekt

 • Restaurering

 • Publikationer

 • Relaterede projekter

 • Kort

 • Nyheder

Galleri

Detaljer

Eksteriør

Historiske

Interiør

Klubben

Åbent hus 2012

Knud Friis

Knud Friis

Knud Friis, 1926-2010, blev akitekt fra Kunstakademiet i 1950, og sammen med arkitekt Elmar Moltke Nielsen dannede han Tegnestuen Friis og Moltke i 1954. Fra 1967-70 var Friis professor ved Arkitektskolen i Aarhus. Og fra 1979-89 havde Friis og Moltke udover tegnestuen i Danmark også tegnestue i USA.

Friis og Moltke er især kendt for deres mange institutionsbyggeriet, rådhuse, gymnasier og har også bygget for Scanticon både herhjemme og i udlandet. Blandt andet har de tegnet Hotel Lakolk på Rømø, Viborg Gymnasium, Odder Rådhus samt Entrepreneurskolen i Ebeltoft, men derudover står Friis og Moltke også bag en masse villaer, gårdhavehuse og klyngeboliger. Stilen er typisk en kassematarkitektur med store robuste bygingslegemer, der trykkes ned i landskabet og domineres af rå betonelementer og synlige konstruktioner.

Restaurering

Restaurering

Ejendommen stod ved Realdania Bygs overtagelse helt autentisk i sit udtryk - alene med de ændringer og tilføjelser, arkitekten selv har tilført. Huset var overvejende i god stand men krævede en opfriskning samt grundig gennemgang. Køkken og badeværelse, der er oprindelige, blev i store træk bevaret dog er enkelte elementer udskiftet, så huset lever op til moderne krav og livsførelse.

Henover foråret og sommeren 2012 gennemgik ejendommen en nænsom restaurering. Huset blev i 2008 fredet af kulturstyrelsen og derfor også sat sit præg på arbejdet.

Relaterede projekter Se alle projekter

Statshusmandsbrug, Skovbølling

Esken - Svenn Eske Kristensens eget sommerhus

Hindsgavl slot

Bispebjerg Bakke

Kort

Højen 13 , 8220 Brabrand

{{ title }}

{{ description }}